Recept na zdravé palačinky z ovesných vloček a bez cukru

palačinky z ovesných vloček

Palačinky jsou oblíbeným jídlem asi v každé domácnosti. Můžeme je připravit ve sladké i slané verzi, vyzkoušet špaldové či dokonce špenátové těsto. Možností je mnoho a jednou z nich jsou i palačinky z ovesných vloček, které si s námi můžete připravit.

Do těsta nepoužijeme žádný cukr ani mouku. Tu nahradíme mletými ovesnými vločkami, čímž palačinky získají vyšší nutriční hodnotu a budou mít méně kalorií. Takové palačinky si mohou dopřát i celiaci, ale jen v omezeném množství.

Většina odborníků se shoduje, že oves a ovesné vločky jsou dobře tolerovanou a bezpečnou potravinou pro lidi trpící intolerancí lepku. Někteří celiaci ho mohou snášet hůře, proto dejte na doporučení vašeho lékaře.

Jak připravit zdravé palačinky bez cukru, jejichž základem jsou výživné ovesné vločky? Vyzkoušejte tyto ovocné fit palačinky.

Tip pro vás: Recept na zdravé cuketové placky, které chutnají jako od babičky

Na ovesné palačinky budeme potřebovat:

  • 100 g mletých ovesných vloček
  • 1 vajíčko
  • 250 ml mléka (např. kokosového mléka nebo jiného rostlinného)
  • vanilkový extrakt
  • mletou skořici
  • špetku soli
  • trochu kokosového oleje

Postup na zdravé ovesné palačinky:

1. Ovesné vločky nameleme na mouku. Pokud máte rádi celozrnné palačinky, nemusí být úplně na prášek, ale nechte mezi nimi i větší zrnka. K mletým vločkám přidáme trochu mleté skořice, špetku soli a promícháme.

2. V jiné misce smícháme všechny tekuté suroviny – mléko, vajíčko a vanilkový extrakt. Do této směsi postupně metličkou přimícháváme sypkou směs, dokud nevytvoříme vláčné těsto. Je důležité nechat ho alespoň půl hodiny odstát, protože ovesné vločky nabobtnají a směs zhoustne.

Doporučujeme přečíst: Recept na křupavé batátové hranolky: Nebudete se jich dokázat dojíst!

palacinky z ovsených vločiek Redakcia KAMzaKRÁSOU.sk – Barbora Vizváryová

3. Pokud se vám těsto bude zdát příliš husté, přidejte mléko a promíchejte. Čím hustší těsto budete mít, tím menší palačinky se vám podaří udělat. Pokud chceme zachovat zdravější verzi, palačinky smažíme na kokosovém oleji a ne na jiných tucích. Také pamatujte, že ho stačí opravdu málo, jinak palačinka nasákne příliš mnoho tuku a už zdravá rozhodně nebude.

4. Hotové palačinky servírujeme podle chuti, například s ovocem polité javorovým sirupem a hořkou čokoládou. Můžete je naplnit i džemem, ale to jsou už cukry navíc.

Doporučujeme přečíst: Domácí krabí salát jen ze 4 surovin (videorecept)

palacinky z ovsených vločiek Redakcia KAMzaKRÁSOU.sk – Barbora Vizváryová

Snídaně s palačinkami z ovesných vloček

Toto je jen základní recept, řekla bych takový „na zkoušku“, zda vám palačinky zachutnají. Vyjde z něj asi šest kusů. Pokud už teď víte, že určitě sníte více, dávku si zvýšíte podle našeho receptu. Jsou však opravdu výživnější a zasytí více než klasické, mně úplně stačily tři menší palačinky.

Připravíte si je během víkendu na snídani? Tato zdravější verze palačinek vám jistě zachutná.

Doporučujeme: Skvělé recepty z čerstvého hrášku – vyzkoušíš pesto nebo lahodný krém?

zdravé palacinky Redakcia KAMzaKRÁSOU.sk – Barbora Vizváryová

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE