Jednoduchý návod, jak se zbavit plísní v domácnosti

jak se zbavit plísní v domácnosti

Plíseň v koupelně a obecně v domácnosti se vyskytuje častěji, než byste si možná mysleli. Daří se jí na jakémkoli vlhkém povrchu. Představte si tmavě zelené skvrny na stěnách či dřevěné podlaze, černé skvrny ve sprše nebo rozmazané spory na oblečení – nic příjemného. Vystavení některým druhům plísní může dokonce vyvolat alergické příznaky, jako je kýchání, kašel, dušnost a podráždění očí. Nemluvě o tom, že plíseň se snadno rozšíří i na další předměty v domácnosti, proto je opravdu důležité zbavit se jí ještě dříve, než se stane nebezpečnou.

Tip od nás: Předtím, než začnete řešit jakýkoli problém s plísněmi, vždy si nasaďte ochranné brýle, gumové rukavice a ochranu obličeje.

Doporučujeme: Jak vyčistit záchodovou mísu? Rychle a jednoduše díky tomuto!

Jak se zbavit plísní ve sprše

Plíseň se množí zejména v teplých a vlhkých podmínkách, což umožňuje její růst na sprchových obkladech, ve spárách i na plastových koupelnových závěsech. Se správným čisticím prostředkem je však snadné vaši koupelnu zachránit. Nebude to trvat dlouho, podobně jako odstranění vodního kamene nebo řešení problému s ucpaným odpadem v koupelně.

Tip pro vás: Jak uvolnit ucpaný odtok v kuchyni? Nebudeš věřit, ale tohle ti pomůže!

Jak se zbavit plísní ve sprše
Depositphotos

Při čištění vždy dodržujte bezpečnostní opatření. Otevřete okno a zapněte koupelnový ventilátor. Pěnový odstraňovač plísně ve spreji nastříkejte na místa s výskytem plísní přesně podle pokynů výrobce. Na závěsy použijte přípravek na čištění plísní, který je bezpečný pro plasty. Počkejte přibližně 30 minut, než skvrny zmizí. Na závěr opláchněte celou sprchu nebo vanu horkou vodou. Sprchový závěs nechte vyschnout.

Jak se zbavit plísní venku

Plíseň v exteriéru představuje nevzhledné skvrny na betonových podlahách, chodnících, obkladech nebo dřevěných terasách. Nejlepší způsob jejich odstranění závisí na povrchu, který ošetřujete. Nejprve si nasaďte ochranné prostředky, které jsou stejně důležité i při práci venku. Měli byste také na bezpečné místo přemístit nábytek nebo jiné zahradní vybavení, které by se mohlo poškodit při čištění. Nastříkejte stejné množství bělidla a vody přímo na betonové podlahy, obklady nebo chodníky. Použijte čisticí kartáč a krouživým pohybem odstraňte skvrny. Pokud upřednostňujete řešení zakoupené v obchodě, aplikujte čisticí prostředek na postižené povrchy. Místo následně důkladně opláchněte hadicí nebo kbelíkem čisté vody. Na hlubší čištění nebo oplachování můžete použít také tlakový čistič.

Podívej také: Jak předcházet hromadění nečistot v troubě? Základem je prevence

Jak odstranit plíseň ze stěn
Depositphotos

Jak odstranit plíseň ze stěn

Pokud zaznamenáte plísně na stěnách nebo stropech, odstraňte ji okamžitě, a to bez nutnosti výměny jakýchkoli materiálů.

Tip od nás: Při odstraňování plísní ze stropů nebo prostorů nad hlavou je důležité nosit celkovou ochranu obličeje, aby se zabránilo stříknutí čisticích prostředků do očí.

Nejprve povrch očistěte. Nasaďte si ochranný oděv a ujistěte se, že je místnost dobře větraná. Smíchejte trochu saponátu na nádobí s vodou. Pomocí houby nanášejte roztok malými krouživými pohyby. Opláchněte a nechte uschnout. Pokračujte s roztokem vody a bělidla: Smíchejte ¾ šálku chlorového bělidla se 4 litry teplé vody nebo 3 polévkové lžíce bělidla v 1 litru vody na menší skvrny. V gumových rukavicích naneste směs vody a bělidla na skvrny houbou nebo čisticím kartáčem. Nechte působit pět minut, a potom vydrhněte. Dejte bělícímu roztoku čas, aby pronikl do plesnivých míst. Potom je důkladně opláchněte a vysušte. Použijte teplou vodu.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE