TOP důvody, proč jíst kešu ořechy: V čem jsou tak výjimečné?

Ořechy představují velmi zdravou kategorii potravin, která rozhodně patří do našeho jídelníčku, podobně jako ovoce, zelenina či luštěniny. Samozřejmě, na mysli nemáme solené oříšky či obalené v různorodých těstíčkách nebo čokoládě.

Řeč je o přírodních nesolených ořeších, které jsou nutričně bohaté a mají příznivý vliv na zdraví člověka. Podobně je to i s chutnými kešu oříšky, které jsou charakteristické svým ledvinovitým tvarem. Získávají se z ovocného stromu zvaného Ledvinovník západní, který má svůj původ v Brazílii.

Proč jsou kešu ořechy zdravé? Proč se vyplatí zařadit tyto chutné ořechy do stravy? Jaké zdravotní benefity mají kešu ořechy? Pojďme se společně podívat na několik dobrých důvodů!

Doporučujeme: Jaké léčivé účinky má mrkvová šťáva? Budeš překvapená!

TOP důvody, proč konzumovat kešu oříšky:

1. Kešu obsahují základní živiny a vlákninu

Kešu ořechy mají v první řadě skvělé nutriční hodnoty. Podobně jako jiné ořechy, tak i tyto patří mezi dobré zdroje zdravých tuků. Obsahují množství důležitých nenasycených mastných kyselin. Také jsou rostlinným zdrojem bílkovin a ukrývají i vlákninu.

2. Kešu obsahují několik vitamínů a minerálních látek

Jaké další látky obsahují kešu ořechy? Z vitamínů v nich můžeme najít mnohé z vitamínů skupiny B a také vitamíny E a K. Rovněž tělu doplní vápník, zinek, železo, hořčík, draslík a mnohé další minerální látky a stopové prvky.

Doporučujeme: Co se stane s tvým tělem, když vypiješ tento nápoj z kurkumy?

Kešu podporují zdravé cévy Depositphotos

3. Kešu podporují zdravé cévy a kardiovaskulární systém

Pravidelnou adekvátní dávkou kešu oříšků uděláte něco pro zdravé cévy. Cévnímu systému i srdci prospívá zejména to, že tyto ořechy přispívají ke snížení krevního tlaku i špatného cholesterolu a podporují zvýšení úrovně dobrého HDL cholesterolu.

Tím se podílejí na snížení rizik spojených s rozvojem kardiovaskulárních onemocnění. Kardiovaskulární onemocnění dnes představují nejčastější příčinu úmrtí. K zdraví srdce přispívá kromě jiného i značný obsah zmíněných mastných kyselin.

4. Kešu podporují mozkové funkce a duševní zdraví

Díky obsahu mastných kyselin a také mnoha dalších účinných látek příznivě ovlivňují surové kešu ořechy i nervový systém člověka a zdraví nervů. Je známo, že ořechy obecně jsou dobré pro činnost mozku a paměť.

Dopřejte si z nich malou hrst na svačinu či oběd. Podpoříte tak kognitivní funkce mozku a zabojujete proti úzkosti či špatné náladě. Kešu ořechy celkově uklidňují nervový systém a navíc tělu dodají potřebnou energii.

Doporučujeme: Bobkový list: S jeho pomocí se zbavíš bolesti i kašle!

Kešu podporují mozkové funkce a duševní zdraví Depositphotos

5. Kešu mají příznivý vliv na střeva a vyprazdňování

Nesmíme zapomenout zmínit ani fakt, že kešu ořechy jsou přínosem i pro náš trávicí systém. Vzhledem k vysokému obsahu vlákniny příznivě ovlivňují činnost střev.

Díky tomu přispívají k pravidelnému vyprazdňování a preventivně chrání před zácpou. Snížují i riziko různých trávicích obtíží, včetně onemocnění, jakým je například rakovina tlustého střeva.

Konzumace kešu ořechů celkově prospívá trávení a může být prospěšná i při metabolických poruchách či zánětlivých procesech v horní části trávicího traktu.

6. Kešu přispívají k prevenci anémie

Kešu oříšky dále podporují tvorbu červených krvinek a přispívají k prevenci anémie, neboli chudokrevnosti, a to mimo jiné i díky vysokému podílu obsaženého železa. Pokud potřebujete doplňovat železo, neváhejte zařadit tyto ořechy do jídelníčku.

7. Kešu podporují zdravé kosti

Kešu oříšky navíc díky obsahu mnoha minerálů či vitamínu K napomáhají udržovat v dobrém stavu i naše kosti. Kešu oříšky jsou bohaté na minerály důležité pro zdraví kostí, jako jsou vápník, hořčík a fosfor. Tyto minerály jsou klíčové pro tvorbu a udržování silných kostí. Také je díky nim podpořena imunita.

8. Kešu podporují zdravou pokožku a kvalitu vlasů

Jaké jsou jejich další zdravotní benefity? Kešu oříšky jsou známé tím, že při pravidelné konzumaci podporují dobrou kvalitu vlasů, nehtů či pokožky. Je to hlavně díky tomu, že obsahují obrovské množství důležitých zdravých tuků, vitamínů i minerálů, které jsou důležité pro celé naše tělo.

O naše vlasy a pleť bychom se neměli starat jen zvenku, ale je nutné dopřát jim i výživu zevnitř. Zdravá strava, jejíž součástí jsou i ořechy a olejnatá semena, podporuje pružnost pokožky či pevnost vlasů i nehtů.

Podívejte se také: Otlaky na nohách: Nevěříš, ale s tímto je vyléčíš velmi rychle!

Kešu podporují zdravou pokožku a kvalitu vlasů Depositphotos

9. Kešu ořechy udržují zdraví očí

Kešu obsahují antioxidanty jako lutein a zeaxantin, které jsou důležité pro ochranu očí. Tyto látky, které mají antioxidační účinky, se nacházejí zejména v sítnici a pomáhají chránit oči před poškozením způsobeným volnými radikály a mohou snižovat riziko degenerace makuly související s věkem, jakož i katarakty.

Kešu jsou také dobrým zdrojem zinku, minerálu, který je nezbytný pro vitální funkci sítnice.

Kolik kešu ořechů denně sníst?

Obecná doporučení říkají, že vhodná dávka ořechů, včetně kešu, je přibližně 30 gramů (asi 15-18 kešu ořechů), což je přibližně jedna hrst. Protože jsou kešu ořechy značně kalorické, toto množství poskytuje dobrý balanc mezi získáváním prospěšných živin a udržováním přiměřeného energetického příjmu.

TIP: Jak skladovat kešu ořechy?

Správné skladování kešu ořechů je důležité pro udržení jejich čerstvosti, chuti a živinového obsahu. Protože ořechy obsahují velké množství olejů, mohou se snadno zkazit nebo žloutnout, pokud nejsou správně skladovány.

Uchovávejte je v chladu a tmě. Ořechy by měly být uloženy v těsně uzavřených nádobách, aby se zabránilo vniknutí vzduchu a vlhkosti, které mohou způsobit plísnění nebo žloutnutí. Skleněné nebo kovové nádoby s těsnými víčky jsou ideální.

Pro dlouhodobější skladování kešu ořechy můžete uskladnit v lednici nebo mrazáku, kde mohou vydržet několik měsíců (lednice) až rok (mrazák). Skladujte je v nádobách odolných vůči mrazu nebo v uzavíratelných plastových sáčcích.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE