Jak správně ošetřovat akné? Toto jsou hlavní zásady!

Jak správně odstraňovat akné

Akné je kožní onemocnění mazových žláz, které produkují kožní maz v nadměrném množství. Pokud se do toho zapojí bakterie, mazový vývod se uzavře, dojde k zánětu a objeví se jeho charakteristické projevy – zarudnutí, otok, vřídek, citlivost. Jaké jsou příčiny vzniku akné?

Akné či problematická pleť mohou vzniknout buď z genetické predispozice, hormonálními změnami nejen v pubertě, ale i zanedbáním péče o pleť, a to ignorováním pupínků nebo uhříků, často také nevhodnou domácí péčí o pleť, a to tak oblíbeným mačkáním pupínků (kdo je bez viny, ať hodí kamenem, že?).

A jak správně bojovat s akné? Jaká je účinná léčba akné? Jaké přípravky proti akné poskytnou požadované výsledky? Jak na čištění problematické pleti a jakým chybám se při péči vyvarovat? Více zjistíte v našem článku!

Tip pro vás: Zaručený způsob na odstranění gel laku. Vyzkoušej ho doma i ty!

Hlavní příčiny vzniku akné 

Akné je běžný kožní problém, který může postihovat lidi všech věkových kategorií. Hlavní příčiny vzniku akné zahrnují několik faktorů, které často působí současně. Zde jsou hlavní příčiny vzniku akné:

  • Nadměrná tvorba mazu: Mazové žlázy produkují maz (sebum), který je přirozeným olejem pokožky. Nadměrná produkce mazu může vést k ucpání pórů, což je jedním z hlavních faktorů vzniku akné.

  • Ucpané póry: Póry se mohou ucpat v důsledku nadměrného množství mazu, odumřelých kožních buněk nebo jiných nečistot. Ucpané póry mohou vytvářet prostředí, které je ideální pro růst bakterií, což může vést k zánětům a tvorbě akné.

  • Bakterie: Bakterie Propionibacterium acnes (P. acnes) je běžnou součástí pokožky, ale když se póry ucpou a bakterie se množí, může to vést k zánětlivým reakcím a tvorbě akné.

  • Hormony: Hormonální změny, zejména během puberty, menstruačního cyklu, těhotenství nebo při užívání hormonálních léků, mohou zvýšit produkci mazu a přispět k vzniku akné. Androgeny jsou hormony, které výrazně stimulují mazové žlázy.

  • Genetika: Genetická predispozice může hrát významnou roli při vzniku akné. Pokud vaši rodiče trpěli akné, je pravděpodobné, že i vy budete mít sklon k tomuto problému.

  • Strava: Ačkoli vliv stravy na vznik akné není zcela jasný, některé studie naznačují, že potraviny s vysokým obsahem cukru a mléčné výrobky mohou přispět ke zhoršení akné.

  • Stres: Stres může zhoršit akné tím, že způsobuje hormonální změny, které mohou zvýšit produkci mazu a zánětlivou odpověď pokožky.

  • Nevhodná péče o pleť: Používání kosmetiky a výrobků na péči o pleť, které jsou komedogenní (ucpávají póry), může přispět k vzniku akné. Nedostatečné čištění pleti nebo nadměrné čištění může také zhoršit stav pokožky.

  • Léky: Některé léky, jako jsou kortikosteroidy, anabolické steroidy a lithium, mohou vyvolat nebo zhoršit akné.

  • Prostředí a životní styl: Faktory jako znečištění, vlhkost a kontakt s mastnými nebo špinavými povrchy mohou přispět k tvorbě akné.

Podívejte se také na: Trápí tě vrásky na čele nebo kolem očí? Nauč se, jak bojovat s vráskami!

Hlavní příčiny vzniku akné
Depositphotos

Základní formy akné – projevy a příznaky:

Od mírnějších až po nejhorší stádium rozlišujeme:

  • Pupínky (uzavřené komedony) – s bílými hlavičkami, které určitě zná každý z nás. Bílá hlavička je tvořena hnisem, který vlastně tvoří leukocyty – bílé krvinky, které odumřely v boji s bakteriemi Propionibacterium acnes.
  • Komedony – s černými hlavičkami. Komedony na rozdíl od pupínků sahají hlouběji pod povrch pokožky a jejich odborné odstraňování je složitější. Komedony jsou na rozdíl od pupínků otevřené.
  • Papuly – nepřesahují svými vývody na pokožku, ale jsou pod jejím povrchem, na pohled jsou jasně červené nebo narůžovělé a mohou být bolestivé na dotek. Jejich okraje jsou difúzní – nejsou přesně ohraničené.
  • Pustuly – jsou vážnějším stádiem akné. Jsou hluboko v pokožce a bývají často zdrojem zánětu. Jsou bolestivé na dotek a vývod zanícené mazové žlázky je také ukrytý pod povrchem epidermis – pokožky. Jsou šiřiteli zánětu.
  • Noduly – mnohonásobně větší než běžné pupínky. Jsou silně začervenalé, bolestivé a hutné. Jsou vředovité.
  • Cysty – nejvážnější stádium akné. Hluboké záněty, jejichž regenerace může způsobit trvalé následky ve formě jizev.

Domácí léčba akné – jak se starat o problematickou pleť krok za krokem?

Chcete se zbavit akné? Péče o problematickou pleť doma může být efektivní, pokud dodržujete správné kroky a používáte vhodné produkty.

  1. Čištění: Použijte jemný čisticí prostředek, který je určený pro aknózní pleť. Vyhněte se příliš agresivním čisticím prostředkům, které mohou vysušovat pokožku a způsobit její podráždění. Opláchněte tvář vlažnou vodou a jemně osušte čistým ručníkem.

  2. Tonikum: Používejte tonikum bez alkoholu, které pomůže odstranit zbytky čisticího prostředku a připraví pokožku na další kroky péče. Tonikum může také pomoci zúžit póry a obnovit pH rovnováhu pleti.

  3. Léčivé přípravky: Aplikujte léčivé přípravky obsahující složky jako benzoylperoxid, kyselina salicylová nebo niacinamid, které pomáhají snižovat zánět a bojovat proti bakteriím způsobujícím akné.

  4. Hydratace: Aplikujte sérum s obsahem kyseliny hyaluronové na hydrataci pleti bez ucpávání pórů. Používejte lehký, nekomedogenní hydratační krém, který poskytne pleti dostatečnou hydrataci bez toho, aby ucpával póry.

Tipy na ošetření akné:

  • Masky s jílovým základem: Mají protizánětlivý účinek a pohlcují nadměrný maz v pleti. U aknózní pleti je možné je používat klidně každý druhý den na celou tvář.

  • Zinek: Příznivé účinky zinku se klinicky nikdy neprokázaly, ale seboregulační (maz tlumící) účinek tohoto stopového prvku je prokázatelný. Třímesíční kúrou s užíváním zinku nic nezkazíte, maximálně si posílíte strukturu vlasů a nehtů.

  • Kafrová mast s ichtamolem/kamforichtiolem: Skvělý pomocník na lokální použití, působí protizánětlivě. Díky složení svého mastného základu působí do hloubky a efektivně zbavuje zarudnutí způsobeného zánětem, proti kterému aktivně působí. Mast aplikujeme hned při prvních pocitech rozvoje vyrážky, čímž může zabránit zánětlivému procesu, nebo zmírní a urychlí jeho průběh. Používáme vždy jen lokálně, nikdy ne na celou tvář!

  • Tea tree nebo eukalyptový olej: Mají antiseptické a protizánětlivé vlastnosti, které mohou pomoci při léčbě akné.

  • Zdravá a vyvážená strava: Je velmi důležitá pro celkový stav pokožky. Harmonická strava může ovlivnit nejen aknózní stav pleti, ale i celkové zdraví.

Podívej se také na: 10 věcí, které nikdy nepoužívej na obličej – jak může mýdlo, vazelína nebo tělový krém škodit pleti?

Tipy na ošetření akné
Depositphotos

Na co si dát při péči o pleť s akné pozor?

Vyhýbejte se produktům s agresivními chemikáliemi a dráždivými složkami, jako jsou alkohol, sulfáty a umělé vůně. Příliš častá nebo agresivní exfoliace může pokožku podráždit a zhoršit stav akné. Vyhýbejte se častému dotýkání tváře, abyste předešli přenosu bakterií a nečistot.

Používejte širokospektrální opalovací krém s SPF 30 nebo vyšším, který je určený pro aknózní pleť. Chraňte pleť před slunečním zářením, které může zhoršit akné a způsobit pigmentové skvrny. Pokud máte přetrvávající nebo závažné problémy s akné, konzultujte dermatologa, který vám může doporučit vhodné produkty nebo léčbu na míru vaší pleti.

Léčba těžších forem akné

Léčba těžších forem akné rozhodně patří do rukou lékaře. Při léčení pleti s akné je ale také velmi důležitá odborná péče v kosmetickém salonu, a to hloubkovým čištěním pleti. Odborník může doporučit čištění pleti ultrazvukem nebo AHA kyselinami, případně kombinací těchto dvou ošetření, což podle mých zkušeností a praxe zaručuje nejlepší a nejrychlejší pozitivní výsledky.

Je vhodné se vyhýbat manuálnímu vytlačování a mechanickým peelingům, které způsobují přenos hluboko ukrytých bakterií na jiné části pleti, a tím se akné rozšiřuje. Také neplatí dobře známá fáma, že sluníčko/solárium pomáhá akné, opak je pravdou – po slunění často dochází ke zhoršení stavu pleti.

Jak předcházet vzniku akné?

  • Čistěte si tvář dvakrát denně: Používejte jemný čisticí prostředek ráno a večer, abyste odstranili nečistoty, přebytečný maz a bakterie, které mohou ucpávat póry.

  • Po cvičení: Po fyzické aktivitě si vždy umyjte tvář, abyste odstranili pot a nečistoty.

  • Vyberte produkty označené jako nekomedogenní (neucpávají póry): To platí pro krémy, make-up, opalovací krémy a další kosmetické výrobky.

  • Zdravá strava: Jezte vyváženou stravu bohatou na ovoce, zeleninu, celozrnné potraviny a zdravé tuky. Vyhýbejte se nadměrnému příjmu cukrů a mléčných výrobků, pokud máte podezření, že mohou přispívat k akné.

  • Dostatek vody: Pijte dostatek vody, abyste udrželi pokožku hydratovanou a podpořili správnou funkci organismu.

  • Relaxace: Naučte se techniky na snížení stresu, jako je meditace, jóga nebo hluboké dýchání. Stres může ovlivnit hormony a zhoršit akné.

  • Spánek: Dbajte na dostatek kvalitního spánku, aby se vaše pokožka mohla regenerovat.

  • Nedotýkejte se tváře často: Snižte kontakt s tváří, abyste předešli přenosu bakterií a nečistot.

  • Nevytlačujte vyrážky: Vytlačování akné může způsobit zánět a zanechat jizvy.

  • Povlečení na polštáře a ručníky: Měňte povlečení na polštáře a ručníky alespoň jednou týdně, abyste minimalizovali kontakt s bakteriemi a nečistotami.

  • Čištění nástrojů na make-up: Pravidelně čistěte štětce a houbičky na make-up, abyste předešli hromadění bakterií.

  • Opalovací krém: Používejte širokospektrální opalovací krém s SPF 30 nebo vyšším, který je určený pro aknózní pleť. Sluneční záření může zhoršit akné a způsobit pigmentové skvrny.

  • Jemná exfoliace: Používejte jemné exfoliační prostředky, které pomáhají odstraňovat odumřelé kožní buňky a zabraňují ucpávání pórů. Vyhněte se příliš častému nebo agresivnímu peelingu, který může podráždit pokožku.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE