10 věcí, které nikdy nepoužívej na obličej – jak může mýdlo, vazelína nebo tělový krém škodit pleti?

co nepatří na obličej

Pleť na obličeji, v oblasti krku a dekoltu je mnohem tenčí než zbytek těla, a tím pádem i mnohem citlivější. Zaslouží si více pozornosti a speciální péče, stejně jako produkty přesně pro ni určené. Měli byste být opravdu opatrní v tom, co si na obličej a dekolt nanášíte. Například takové obyčejné tuhé mýdlo. Na zbytek těla výborný čisticí prostředek, ale vaší pleti hrozí výrazné vysušení.

A takových věcí, které byste na tyto části vašeho těla neměli používat, je více. Nahradí například vazelína klasické krémy? Je alkohol nebo cukr skvělý na čištění pleti? Opak může být pravdou! Zjistěte, které látky nejsou pro nás prospěšné, ale spíše se jedná o škodlivé látky!

Které látky nepoužívat při péči o pleť?

1. Alkohol / přípravky s obsahem alkoholu 

Je to antibakteriální dezinfekční prostředek a zabraňuje možným infekcím. Ano, zní to dobře, ale takový prostředek používáme i na čištění v domácnosti. Avšak není vhodný pro denní péči o pleť ani vlasy. Neuvěřitelným způsobem vám vysušuje pleť.

Ničí kožní buňky, a tím pleť vysuší a nahromadí odumřelé kožní buňky. Lokálně na nějaký pupínek je to ještě polehčující okolnost, ale rozhodně ne na celou tvář. Při koupi produktů na čištění nebo tonerů se podívejte na složení, zda neobsahují isopropylalkohol. Ten totiž způsobuje problémy s nadměrným maštěním pleti a ucpává póry.

Často ho obsahují například i pleťové vody a micelární vody. Kosmetické přípravky s obsahem alkoholu rozhodně nepoužívejte na suchou nebo citlivou pleť. Volte dobrý toner s obsahem hydratačních složek.

Doporučujeme: Jak urychlit růst vlasů – 7 tipů pro rychlejší růst vlasů

Vazelína a pleť
Depositphotos

2. Vazelína – nahradí klasické krémy?! 

Mezi chyby při péči o pleť patří i nahrazování pleťových krémů vazelínou. Vazelína je skvělá v mnoha produktech na rty. Je dobrá na udržení vlhkosti v pokožce, pokud se vám objeví suchá místa. Musíte se však na to podívat z druhé strany. Na pleť ji raději denně nepoužívejte.

Tak jako udržuje vlhkost a hydrataci v pokožce, stejně tak udrží i špínu a nečistotu. Není vhodné používat vazelínu dlouhodobě nebo jako krém na obličej, protože nemá žádnou hydratační funkci a může ucpávat póry. Vazelína je vynikající na uzamčení vlhkosti, ale neposkytuje aktivní hydrataci. Na rozdíl od pleťových krémů, které často obsahují složky jako kyselinu hyaluronovou, glycerin nebo ceramidy, vazelína sama o sobě nedodává pokožce potřebnou vlhkost.

Vazelína vytváří neprodyšnou vrstvu na pokožce, což může bránit přirozeným procesům pokožky, jako je dýchání a regulace teploty. Dlouhodobé používání vazelíny může vést ke snížení schopnosti pokožky samostatně se obnovovat a udržovat rovnováhu.

3. Mýdlo 

Myslíte si, že nejlepší forma čištění obličeje je použití klasického mýdla? OMYL! Většina klasických mýdel má vysoké pH, často kolem 9-10, zatímco přirozené pH pokožky je kolem 4,5-5,5. Používání mýdla s vysokým pH může narušovat ochranné vrstvy pokožky, což vede k vysušení, podráždění a zvýšenému riziku infekcí.

Klasická mýdla často obsahují silné čistící složky, které mohou odstranit přirozené oleje z pokožky. Tím se pokožka stává suchou a napjatou. Suchá pokožka je náchylnější na tvorbu jemných vrásek a podráždění.

Navíc mýdla mohou obsahovat parfémy a barviva, která mohou dráždit citlivou pokožku obličeje. To může vést k začervenání, svědění a alergickým reakcím, zejména u lidí s citlivou pokožkou nebo s kožními problémy jako je ekzém nebo rosacea. Pozor, dnes jsou ale již dostupná i speciální mýdla na mytí obličeje, která jsou navržena tak, aby splňovala potřeby pokožky na obličeji. Můžete volit například i hloubkově čistící mýdlo na obličej.

4. Cukr a sůl 

Jedení čokolád, sladkostí a nápojů, které obsahují hodně cukru, není vůbec prospěšné pro naši pleť. Věděli jste však, že i domácí peelingy z cukru jsou nevhodné na pleť? Pozor, na zbytek těla je cukr jako peeling úžasný! Cukr má hrubá zrníčka s ostrými hranami. Peeling na obličej by měl být jemnější. Zrníčka mají být jemněji namletá, aby vám příliš neobrušovala pokožku. Jinak si pokožku můžete kvalitně podráždit.

Podobně je třeba si dát pozor i na sůl. Sůl má hrubou texturu, která může být příliš abrazivní pro jemnou pokožku obličeje. Použití soli jako exfoliant může způsobit mikrotrhlinky, podráždění a začervenání pokožky. Jemná pleť obličeje potřebuje šetrnější exfoliační prostředky. Na cukr a sůl si tedy dejte pozor!

5. Zubní pasta – pomůže v boji s akné?! 

Ve spojitosti s péčí o pleť jsou známy různé babské rady. Jednou z nich je i natírání zubní pasty na vyrážku. Proč to ale není dobré? Zubní pasty často obsahují složky jako mentol, peroxid vodíku a alkohol, které jsou určeny na čištění zubů, ale mohou být příliš dráždivé pro jemnou pokožku obličeje. Tyto látky mohou způsobit podráždění, začervenání a vysušení pokožky.

Zubní pasta je formulována tak, aby odstraňovala povlak a bakterie z úst, což zahrnuje i silné čistící a vysušující složky. Použití zubní pasty na pokožku může výrazně vysušit oblast akné, což může způsobit olupování a podráždění. Navíc zubní pasta neobsahuje složky, které jsou specificky určeny na léčbu akné, jako jsou kyselina salicylová, benzoylperoxid nebo síra.

Doporučujeme: Trápí tě vyrážky a akné? Zkus tyto domácí masky na aknózní pleť!

Horká voda a pleť
Depositphotos

6. Horká voda 

Všichni milujeme horké koupele. Relax, svíčky a teplo sálající z vany. Pokud si myslíte, že je to pro vaši pleť prospěšné, jste na omylu. Obzvláště v zimě je to horor pro vaši pokožku. Pro pleť na obličeji je to taktéž jedna velká katastrofa. Horká voda pleť vysušuje a narušuje její přirozenou vlhkost. Změkčuje přirozenou mastnotu pleti a ničí bariéru, která zabraňuje úniku vlhkosti. Používejte raději vlažnou vodu a předejdete problémům s pletí.

7. Ocet 

Ocet, zejména jablečný ocet, má velmi nízké pH (kyselé pH), což může narušit přirozenou kyselou ochrannou bariéru pokožky, která má pH kolem 4,5-5,5. Použití octa na obličej může způsobit, že pokožka bude příliš kyselá, což může vést k podráždění a poškození ochranného filmu pokožky.

Ačkoli existuje mnoho domácích receptů a tvrzení o použití octa na zlepšení pokožky, neexistuje dostatek vědeckých důkazů, které by podporovaly jeho účinnost a bezpečnost. Mnohé ověřené produkty pro péči o pleť prošly důkladnými klinickými testy, což není případ octa. Když si budete dělat domácí přírodní masky, ocet raději vynechejte.

8. Citron 

Zde musíme říci, že u mastnější pleti je jeho používání ještě v pořádku. Suchá pleť by se měla citrónu obrovským obloukem vyhnout. Toto ovoce má hodnotu pH 2, což je velmi kyselé. Suchou pleť může podráždit a narušit její přirozenou kyselost. Dávejte si pozor i při pobytu na slunci. Určitě si před tím nenanášejte citrón na obličej, protože může vaši pleť velmi podráždit. 

9. Tělová mléka a krémy 

Tělová mléka a krémy jsou formulovány s ohledem na hrubší a méně citlivou pokožku těla. Obsahují složky, které mohou být příliš těžké, mastné nebo komedogenní (ucpávající póry) pro jemnou pokožku obličeje. Tělová mléka a krémy často obsahují větší množství olejů a mastných látek, které mohou ucpávat póry na obličeji. To může vést ke vzniku akné, černých teček a jiných kožních problémů.

Pleť obličeje má specifické potřeby, které se liší od pokožky těla. Pleťové krémy jsou často obohaceny o složky zaměřené na řešení problémů, jako jsou vrásky, pigmentové skvrny, akné nebo citlivost. Tělová mléka tyto specifické složky často neobsahují, a proto nemusí poskytovat potřebnou péči.

10. Tělový peeling 

Stejně jako na obličej nepatří tělová mléka a krémy, tak ani tělové peelingy. Tělové peelingy často obsahují větší a hrubší exfoliační částice, které jsou navrženy tak, aby odstraňovaly odumřelé kožní buňky z hrubší pokožky těla. Použití těchto peelingů na jemnou pokožku obličeje může způsobit mikrotrhlinky, podráždění a zánět.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE