Čeká vás porod? Znáte všechny možnosti, jak přivést dítě na svět?

druh porodu

Ačkoli je porod přirozenou součástí života ženy, mnoho těhotných maminek může mít různé obavy nejen před svým prvním porodem, ale i před dalšími porody. Kromě přirozeného porodu se na Slovensku stále častěji zavádějí do praxe i různé alternativní formy. Mnohé ženy také rodí císařským řezem nebo tzv. sekcí. Rozhodují se pro něj dobrovolně nebo na základě svého zdravotního stavu či zdravotního stavu jejich ještě nenarozeného dítěte.

V minulosti naše babičky rodily jen doma, dnes je však tato forma porodu považována za alternativní. Normou se v dnešní době stal porod v nemocnici pod dohledem zdravotníků. Ale i v samotné nemocnici máte na výběr další alternativy. Znáte je?

Doporučujeme: Odborník radí: Jak na silnou imunitu? (1. díl)

Porod v nemocnici

Pokud se rozhodnete pro porod v nemocnici, vy i vaše dítě jste pod dohledem lékařů a v případě jakýchkoli nepředvídaných komplikací se můžete dostat do péče dalších odborníků.

V nemocnici si můžete zvolit přirozený porod, do kterého je zásah lékaře a zdravotnického personálu minimální. To znamená, že rodičce se nepodávají žádné léky urychlující průběh porodu či zmírňující bolesti. Přirozený porod může trvat i více než dva dny.

Americká autorka Henci Goerová, která se ve svých knihách věnuje těhotenství a porodu, hlásá, že přirozený porod má pozitivní účinky na ženu i dítě. Ačkoli bolest a stres vnímáme v našem životě negativně, v případě porodu mají velký význam. Během porodních bolestí se u ženy vylučují adrenalin a endorfiny. Adrenalin mobilizuje energii, endorfiny tlumí bolest. Vyplavuje se také hormon oxytocin, který tlumí paměťová centra a také zlepšuje náladu. U dítěte stres během porodu pomáhá mobilizovat energetické zásoby z glukózy. Pomáhá také při přípravě plic na dýchání.

Tip pro vás: Tvorba mateřského mléka: Jak podpořit laktaci a kojení?

Porod v nemocnici
Depositphotos

Milovaní i kritizovaní pomocníci při porodu v nemocnici

Oxytocin se při porodu využívá i v syntetické formě, která se ženě podává formou infuze. Oxytocin vyvolává na diskusních fórech pozitivní i negativní reakce. Zatímco některé ženy oceňují jeho působení na urychlení porodu, jiné ho odmítají kvůli silnějším a častějším kontrakcím. Syntetický oxytocin tedy už není součástí přirozeného porodu.

Dalšího pomocníka, kterého si může žena při porodu v nemocnici zvolit, je epidurální anestézie. Ženám pomáhá snižovat kontrakční bolesti. Poskytuje také úlevu při vyčerpávajícím a dlouhotrvajícím porodu.

Epidurální anestézie se vpichuje do oblasti kolem míchy, která se nazývá epidurální prostor. První účinky pocítíte po 10 až 20 minutách od podání první dávky anestetika. Anestézie způsobí, že nebudete cítit bolest, ale v oblasti malé pánve budete cítit tlak, takže budete vědět, kdy tlačit.

Úspěšné použití vyžaduje zručného a zkušeného anesteziologa. Vzniklé komplikace vyplývají právě z nesprávného podání epidurálky.

Mezi možné rizika a komplikace epidurální anestézie patří:

  • svědění, nevolnost, zvracení
  • bolesti zad
  • bolesti a infekce v místě vpichu
  • záchvaty a třes
  • problémy s dýcháním
  • horečka, která postihuje 23 % žen
  • nízký krevní tlak, který má přibližně 14 % žen

Alternativní metody při porodu v nemocnici

Každá z nás pravděpodobně miluje relaxaci v teplé vodě. Teplá voda a speciální vana dnes už mohou být součástí i vašeho porodu. Avšak ne v každé nemocnici. 

Porod do vody probíhá ve speciální vaně, která je umístěna na porodním sále s protiskluzovou úpravou. Voda má maximální teplotu 38 °C. Teplotu si rodička reguluje sama, případně jí s tím může pomoci sestra.

Ačkoli se dítě rodí z plodové vody do vody, porod ve vodě není vhodný pro všechny ženy. Lékaři upozorňují, že žena musí být zdravá, nesmí trpět infekčním ani srdečním onemocněním. Do vody lze rodit pouze v případě porodu v termínu. Před samotným porodem ještě musí žena absolvovat vstupní kardiotokografický záznam, který hodnotí činnost srdce plodu a činnost dělohy.

Za značnou výhodu tohoto způsobu porodu se považuje tlumení bolesti pomocí teplé vody. Při porodu ve vaně se obvykle vyhne žena nástřihu, protože porodní cesty se snadněji otevírají.

Mezi další alternativní způsob porodu v nemocnici patří porod na stoličce a vaku. Kožený vak je vyplněn molitanem, přizpůsobí se tedy obrysům těla. Žena může rodit vsedě, vleže nebo pololeže.

Doporučujeme: Váha a výška dítěte - jaké jsou (ideální) tabulkové míry?

Porod
Depositphotos

Porod doma

Porod doma je pro někoho základním cílem, u jiných vzbuzuje obavy. Ženy, které se dobrovolně rozhodly rodit doma, tak učinily, protože si důvěřovaly a rozhodly se využít pohodlí svého domova. Chtěly být během porodu a po něm v prostředí, které důvěrně znají.

Porod doma přináší maximální míru svobody, protože si vše přizpůsobíte podle vlastních představ a potřeb.

Nevýhodou je, že při porodu doma je obvykle jen dula či porodní asistentka, chybí zde další zdravotnický personál. V případě nepředvídaných komplikací nejsou v domácím prostředí potřebné zdravotnické přístroje a následně je nutný přesun do nemocnice.

Císařský řez

Císařský řez nebo sekce dnes patří k operačním zákrokům, při kterých chirurg přes břišní stěnu vyjme novorozence. Císařský řez si některé ženy dobrovolně žádají, jiné ho musí podstoupit, protože to vyžaduje jejich zdravotní stav nebo zdravotní stav jejich dítěte.

Ženy, které žádají od lékařů porod sekcí, tak činí z různých důvodů. V mnoha případech hraje hlavní roli strach, v jiných čas a rychlost porodu, který probíhá od 45 do 60 minut. Zároveň vás nepřekvapí kontrakce doma, protože přijdete do nemocnice v dohodnutý den. Část žen to dělá také z estetických a funkčních důvodů, které může zanechat přirozený porod na jejich intimních partiích.

Někteří lékaři přistoupí na požadavek ženy a porod císařským řezem uskuteční, jiní to zásadně odmítají a nabídnou ženě jiné metody využitelné při klasickém porodu.

Císařský řez by se měl uskutečnit, pokud žena trpí vrozenou vadou srdce, cukrovkou, očním onemocněním, herpetickou infekcí, preeklampsií – patologické změny v cévách zásobujících placentu, které vedou k nedostatečnému zásobování plodu krví, vcestnou placentou – tedy ležící před brankou děložního hrdla, nebo úzkou mateřskou pánví.

Císařský řez se provádí i při komplikacích dítěte:

  • předčasný porod nebo přenášení,
  • příčná poloha dítěte nebo nepříznivá poloha dvojčat,
  • vysoké riziko infekce pro dítě – herpes genitalis, hepatitida B nebo C, virus HIV,
  • distres plodu – ještě nenarozené dítě se musí vyrovnat se sníženým přísunem kyslíku,
  • poloha koncem pánevním či velký plod.

Někdy musí lékaři z různých příčin ukončit porod sekcí. Jde o tzv. sekundární císařský řez, který se uskuteční až po nástupu kontrakcí. Za náhle vzniklou komplikaci při porodu se považuje vyhřeznutí pupečníku, nepostupující porod či vážné krvácení matky.

Ačkoli je přirozená forma porodu na prvním místě, někdy se situace zkomplikuje a sekce je správná volba. Proto by si žena neměla vyčítat, že navzdory snaze o klasický porod musela podstoupit porod císařským řezem.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE