Nepřehlédni: Toto je ověřená a opravdu účinná ochrana před klíšťaty!

ochrana před klíšťaty

Pokud si z procházky v přírodě pravidelně domů nosíte jeden a ten stejný nepříjemný suvenýr – klíště, měli byste být mimořádně obezřetní a dělat vše pro to, aby se vám tento nebezpečný hmyz od nynějška vyhýbal obloukem. Asi nemusíme připomínat, že klíšťata jsou přenašeči různých nebezpečných onemocnění.

Sezóna klíšťat v České republice typicky začíná na jaře a trvá až do podzimu. Konkrétní období, kdy jsou klíšťata nejaktivnější, zahrnuje měsíce od března do října. Nejvyšší aktivita klíšťat bývá v teplejších měsících, tedy od května do září, kdy jsou teploty a vlhkost nejvhodnější pro jejich životní cyklus.

Řeknete si – no dobře, ale mám opravdu v horkém létě chodit po louce v dlouhých kalhotách zastrčených v botách? Případně jste největší odběratel repelentového spreje pod sluncem a přesto to nefunguje? Tak potom čtěte dál, protože vám prozradíme, která ochrana před klíšťaty skutečně funguje. Rozhodli jste se nahradit klasický repelent a tentokrát vsadíte na domácí přírodní repelenty? Řekneme vám, jak na to!

Klíště – malé, nenápadné, ale zákeřné a život ohrožující

Nejen děti, těhotné ženy a lidé s oslabenou imunitou musí být mimořádně opatrní, pokud jde o možnost přisátí klíštěte na jejich kůži. Dobře víme, jaké zlo dokáže tento zákeřný hmyz napáchat, pokud je nakažený virem. V takovém případě nás výrazně ohrožuje klíšťovou encefalitidou nebo lymskou boreliózou.

Nákazy způsobené těmito patogeny (bakteriemi Borrelia v případě lymské boreliózy nebo viry TBEV v případě klíšťové encefalitidy) mohou způsobit závažné neurologické příznaky, kardiovaskulární potíže a dokonce psychické problémy.

Právě proto se nelze spoléhat na to, že tentokrát půjdete po chodníčku a ne přímo po trávě, že ty tříčtvrteční kalhoty vás jistě ochrání, nebo že klíště už na kilometry odplašíte repelentem. Co ale skutečně funguje proti klíšťatům?

Sami jste si už zřejmě otestovali, že tyto triky někdy fungují a někdy prostě ne. Proto vám přinášíme osvědčený a především úplně jednoduchý recept na tu nejlepší ochranu proti klíšťatům. Který recept na domácí repelent vyzkoušíte?

Podívej se také na: Víš, co je dobré na popáleniny? Seznamte se se 7 tipy, které pomáhají!

alpa s hřebíčky proti klíšťatům
pinterest.com

Připravte si domácí přírodní repelent proti klíšťatům – hřebíčkový repelent do rozprašovače

Na přípravu "odpuzovače" klíšťat budete potřebovat:

  • lahvičku klasické alpy (160 ml),
  • hrst voňavých hřebíčků (přibližně 40 ks).

Vyrobit domácí repelenty není náročné. Hřebíčky vložte do lahvičky s alpou a nechte louhovat několik dní, ideálně týden až dva. Alpu však můžete klidně nahradit i čistou vodkou. Před každou procházkou do přírody, v sezóně klíšťat, což je od března až do října, si potřete pokožku tímto „odpuzovačem“, zejména místa od chodidel po boky. Vnitřní aplikaci nedoporučujeme. Pokud máte doma i sušenou levanduli nebo sušený tymián, tento domácí recept proti klíšťatům obohaťte i o tyto byliny.

TIP: Ideální je přelít si tento vlastní repelent do lahvičky s rozprašovačem a na pokožku jen nastříkat. Je to pohodlnější a rychlejší. Stejně tak si repelent nezapomeňte sbalit do batohu na procházky lesem či na túry.

Klíšťatům vadí různé esenciální oleje

Klíšťatům mimořádně vadí i aroma citronu, limetky, pomeranče, Aloe vera a eukalyptu. Pokud tedy máte esenciální, resp. éterické oleje právě s těmito vůněmi, klidně si jimi před odchodem z domu postříkejte oblečení. Aloe vera můžete aplikovat přímo na pokožku, ať už jako čistý gel z listů rostliny nebo tělové mléko s přídavkem tohoto zázraku.

V každém případě si však po návratu z přírody důkladně zkontrolujte jak oblečení, tak pokožku celého těla, hlavně záhyby (kolenní jamky, místa pod prsy, za ušima, stehna a podpaží).

Klíšťatům rovněž vadí i vůně cedrového oleje, tea tree oleje a jablečného octa. Dokonce jedna babská rada doporučuje konzumovat česnek ve větším množství, protože klíšťata odpuzuje i jeho aroma.

Podívej se také na: Bílé skvrny na nehtech – proč vznikají a co znamenají?

Klíšťatům vadí esenciální oleje
Depositphotos

Bylinkový repelent z éterických olejů

  • 20 kapek éterického oleje z levandule
  • 20 kapek éterického oleje z citronely
  • 20 kapek éterického oleje z eukalyptu
  • 10 kapek éterického oleje z tea tree
  • 100 ml vody nebo hamamelu
  • 1 lžička rostlinného glycerinu

Postup na bylinkový repelent proti klíšťatům: Nalejte vodu nebo hamamel do skleněné rozprašovací lahve. Přidejte éterické oleje a glycerin. Láhev dobře uzavřete a protřepejte, aby se všechny složky promíchaly. Před každým použitím láhev protřepejte a aplikujte na pokožku nebo oblečení.

Repelent z jablečného octa

  • 1 šálek vody
  • 1 šálek jablečného octa
  • 20 kapek éterického oleje z citronely nebo eukalyptu

Postup: Smíchejte vodu a jablečný ocet ve skleněné rozprašovací lahvi. Přidejte éterický olej a lahev dobře protřepejte. Před každým použitím lahev protřepejte a aplikujte na pokožku nebo oblečení.

Aplikovat repelent na pokožku nebo oblečení?

Při aplikaci repelentu je důležité vědět, kdy jej použít na pokožku a kdy na oblečení. Oba způsoby mají své výhody a měly by se používat podle situace a typu repelentu. Repelent na pokožce poskytuje přímou ochranu před bodavým hmyzem, který by mohl přistát na odhalených místech. Některé éterické oleje a repelentní látky jsou účinnější, když jsou aplikovány přímo na pokožku.

Avšak nejdříve otestujte malé množství repelentu na malém kousku pokožky, abyste se ujistili, že nedojde k podráždění nebo alergické reakci. Klasické repelenty mohou mít dráždivý efekt. Repelent na pokožce může mít kratší výdrž, například kvůli otírání, pocení, koupání a podobně.

Repelent aplikovaný na oblečení vydrží déle a nemusí se opakovat tak často jako na pokožce. Aplikace na oblečení snižuje riziko podráždění pokožky, zejména u osob s citlivou pokožkou nebo u dětí.

Další tipy na ochranu před klíšťaty

Pokud chcete mít absolutní jistotu, že se ve vašem oblečení neskrývá žádný nebezpečný parazit, zavěste jej (oblečení, ne klíště) na nějaký čas na přímé slunce. Tento parazit totiž dokáže přežít i praní v pračce! Nezapomeňte však chránit také svého psa, pokud chodí do přírody s vámi – veterinář vám nabídne více možností ochrany psa před klíšťaty, stačí se informovat.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE