Jak pěstovat muškáty? Díky této zálivce porostou jako divé!

jak pěstovat muškáty

Muškáty patří mezi nejkrásnější letní ozdobu, kterou můžeme vídat na balkonech či terasách. Jsou tak populární, že je jen tak něco v popularitě nepředběhne. Krásně kvetou a vydrží opravdu roky, tedy v případě, že se o ně správně staráte. Je důležité vybrat správný substrát, ve kterém "žijí" a kvetou několik měsíců. Dokonce jsou vhodné i na zazimování, proto je můžeme označit za trvalky, které na konci léta odkvetou, ale s příchodem dalšího roku opět zapustí kořeny a rozkvetou.

Muškáty jsou nejkrásnější, když zakvetou. Jsou bohaté na květy, proto to místy na balkonech či terasách může vypadat jako v džungli. Muškáty jsou poměrně nenáročné na pěstování – stačí jim dopřát zálivku dvakrát týdně, občas přihnojit a odtrhnout suché lístky. Neměli byste je vystavovat přímému slunečnímu záření – preferují spíše polostín.

Sice to zní úplně jednoduše, ale někdy ani při té nejlepší péči nemusíte mít tak krásné a bujné muškáty jako vaše sousedka. Proč je to tak? Co muškáty potřebují, aby rostly jako divé? Nezapomínáte hnojit muškáty pravidelně? A co takhle jim dopřát nějaké domácí hnojivo pro muškáty? Máme pro vás tipy!

Podívejte se také na: Květiny na stinný balkon: Tyto jsou nejvděčnější a milující stín!

Muškáty
Depositphotos

Základní péče o muškáty:

  • Zalévání: Muškáty zalévejte pravidelně, ale nechte půdu mezi zaléváním mírně vyschnout. Přelévání může způsobit hnilobu kořenů. V horkých letních měsících zvyšujte frekvenci zalévání, aby zůstaly kořeny vlhké, ale ne přemokřené.
  • Hnojení muškátů: Pravidelně hnojte muškáty každé 2-4 týdny během vegetačního období (jaro a léto) tekutým hnojivem pro kvetoucí rostliny.
  • Ořezávání: Pravidelně odstraňujte odkvetlé květy, aby se podpořila tvorba nových květů. Ořezávejte přebytečné nebo poškozené listy a stonky, aby byla rostlina zdravá a kompaktní.
  • Světlo: Muškáty potřebují hodně světla na kvetení. Umístěte je na slunné místo, kde dostanou alespoň 6-8 hodin přímého slunečního světla denně.
  • Teplota: Muškáty upřednostňují teploty mezi 15-25°C. Chraňte je před mrazem a extrémními teplotami. Pokud pěstujete muškáty venku, před prvním mrazem je přeneste do interiéru nebo na chráněné místo.
  • Půda: Používejte dobře propustný substrát, aby se předešlo přemokření kořenů. Můžete použít běžný květinový substrát smíchaný s pískem nebo perlitem pro zlepšení drenáže.

Tipy a triky od zkušených pěstitelů

V první řadě je důležité, abyste si domů přinesli zdravé muškáty. Neměli byste kupovat ty, které už v obchodě mají suché lístky nebo nějaké skvrny na nich. V druhé řadě vyzkoušejte tipy od zkušených pěstitelů, díky kterým budou muškáty obsypané květy.

  • Banánová slupka – nechte ji vysušit na papíře. Poté ji podrťte a přidejte do zálivky. Slupka z banánu obsahuje draslík, který ovlivňuje růst a kvetení muškátů a samozřejmě i jiných rostlin. Je to účinné domácí hnojivo.
  • Černá káva – dopřejte muškátům kofeinovou vzpruhu. Uvařte černou kávu a nechte ji vychladnout. Tu následně použijte na zálivku muškátů. Použít můžete i vysušenou kávovou sedlinu, kterou stačí přimíchat do substrátu. Toto jednoduché domácí hnojivo musíte vyzkoušet.
  • Česnek – pokud chcete předejít mšicím na muškátech, zapíchněte do zeminy stroužek česneku. Jeho silná aróma mušky odradí.

Doporučujeme: Nenáročné rostliny do venkovních květináčů, které zkrášlí okno, balkon i terasu

Banánová slupka - hnojivo
Depositphotos

Domácí hnojivo na muškáty z jódu

Mnozí využívají i zálivku z jódu, protože tato látka zajišťuje přísun chlorofylu do listů, zlepšuje jejich odolnost a podporuje kvetení. Do 1 litru vody přimíchejte jen 1 kapku jódu a použijte na přihnojení muškátů. Toto hnojivo nebo tedy zálivka by se neměla používat ve velkém množství a neměli byste ji aplikovat přímo k rostlinám. Ideální je přidat 50 ml této zálivky do jednoho květináče. Přilévejte postupně a především k vnitřním stěnám květináče.

Použití domácího hnojiva z jódu: Zálivku používejte maximálně jednou za měsíc. Ve větším množství může jód spálit kořeny, takže ho používejte s mírou.

Další tipy na přírodní hnojivo pro muškáty:

  • Droždí: Na muškáty můžete použít i domácí hnojivo z droždí. Potřebujete jen 1 litr vody a 1 kostku droždí. Nechte droždí kvasit 2 týdny. Následně směs zřeďte vodou a použijte na zálivku muškátů či jiných rostlin. 
  • Vaječné skořápky: Rozdrcené vaječné skořápky posypte na půdu pro přísun vápníku. 
  • Pivní roztok: Smíchejte pivo s vodou v poměru 1:1 a použijte jako zálivku pro lepší růst. 
  • Popel ze dřeva: Posypte malé množství popela ze dřeva na půdu pro zvýšení obsahu draslíku a fosforu. 
  • Voda z akvária: Použijte starou vodu z akvária jako zálivku, resp. tekuté hnojivo pro dodání živin.
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE