Bílé skvrny na nehtech – proč vznikají a co znamenají?

Bílé skvrny na nehtech

Krásně vytvořená manikúra a hlavně upravené nehty jsou vizitkou každé ženy. Ale nehty nám mohou mnoho prozradit. Hlavně nám signalizují, když se s naším tělem děje něco. Právě na nehtech se nám projevují různé abnormální signály, které něco znamenají.

Jak by měly vypadat zdravé nehty? Zdravé nehty jsou bez jakýchkoli rýh, hrbolků nebo něčeho podobného. Jednoduše hladké nehty, které mají jemně růžové lůžko a přirozený lesk. U kořene nehtů je viditelný bílý půlměsíc (polkruhovitá bílá plocha).

Pokud se vám objeví bílé skvrny na nehtech, nemusíte hned panikařit. Co znamenají mléčné skvrny na nehtech? Znamená to, že máme nedostatek vitamínů nebo minerálů? Ano, i to je jeden z důvodů. Bílé skvrny – odborně nazývané leukonychia se tvoří v každém věku u každého pohlaví, bez ohledu na roční období. Kde je vlastně příčina jejich vzniku?

Doporučujeme také: Jak se zbavit bradavic? O tomto jsi ještě neslyšela!

Leukonychia punctata a jiné formy leukonychie 

Leukonychia je stav, při kterém se na nehtech objevují bílé skvrny nebo pruhy. Tento jev může mít několik příčin a může se projevovat různými způsoby. Věděli jste, že nemusí jít jen o malé skvrnky na nehtech, ale projevem mohou být i celé bílé nehty? Formy leukonychie jsou následující:

  • Leukonychia punctata – malé bílé tečky na nehtech, 
  • Leukonychia striata – bílé pruhy nebo pásy na nehtech, 
  • Leukonychia totalis – úplně bílé nehty – celý nehet je bělavý, 
  • Leukonychia partialis – část nehtu je bílá. 

Co mohou znamenat bílé skvrny na nehtech:

1. Mechanické poškození nehtu 

Příčina bílé skvrny na nehtu může být úplně banální a nemusí znamenat zhoršený zdravotní stav. Bílé skvrny na nehtech jsou totiž nejčastěji způsobené mechanickým poškozením nehtového lůžka nebo samotného nehtu. Tento jev, známý jako leukonychia punctata, může vzniknout při drobných zraněních, jako jsou údery nebo nesprávně provedené manikúry.

Poškození způsobuje malé vzduchové bublinky pod povrchem nehtu, které se jeví jako bílé tečky. Ve většině případů tyto skvrny zmizí samy, když nehet doroste.

Doporučujeme také: Jak podpořit růst vlasů? Toto je 7 jednoduchých změn v péči o vlasy, které přinesou výsledky

Leukonychia
Depositphotos

2. Alergická reakce 

Co jiného způsobuje bílé skvrny na nehtech? Jsou chvíle, kdy se bílé skvrny na nehtech objeví jako alergická reakce na laky na nehty, odlakovače a podobně. Pokud používáte, resp. si na nehty aplikujete akryl, tak ten také může způsobit narušení nehtu, a proto se vám vytvoří bílé skvrny.

3. Nedostatek zinku 

Zinek je kov, který se normálně nachází v lidském těle. Pokud je ho nedostatek, tak vám to vaše tělo napoví prostřednictvím bílých skvrn na nehtech. V takovém případě je potřeba změnit jídelníček, do kterého byste měli zařadit více ořechů, špenátu a jiných potravin bohatých na zinek.

4. Nedostatek živin – proteinů

V tomto případě je tento fakt signalizován bílými horizontálními pruhy, které přesahují nehtové lůžko. Pokud se hladina bílkovin v těle vrátí do normálu, tyto linie z nehtů zmizí. V horším případě takové linie mohou signalizovat onemocnění jater. Tělo vždy potřebuje nezbytné živiny.

5. Nedostatek vápníka 

Jaké jsou další příčiny teček na nehtech? Další možná příčina, proč nám vznikají bílé flíčky na nehtech, je nedostatek vápníka. Tento fakt je jednou z nejčastějších příčin jejich vzniku. Poznali ho už naše staré matky. Proto je důležité vápník dostávat do těla ze stravy. Jednoduše, minerální látky jako zinek a vápník nesmí tělu chybět.

Tip pro vás: Maska na popraskané paty jen z 3 surovin: Lepší než pemza

příčiny bílých skvrn na nehtech
Depositphotos

6. Nedostatek vitamínů 

Nedostatek vitamínů může být jednou z příčin vzniku bílých skvrn na nehtech. Nedostatečný příjem vitamínu A může oslabit strukturu nehtů, což vede k jejich křehkosti a vzniku skvrn. Podobně, nedostatek vitamínu B6, který patří mezi mnohé vitamíny skupiny B, může ovlivnit zdraví nehtů a způsobit jejich nepravidelný růst a bílé skvrny. Udržování dostatečné hladiny těchto vitamínů ve stravě je důležité pro zdraví a pevnost nehtů.

7. Další příčiny bílých skvrn na nehtech 

  • Poranění – tlačící obuv nebo i okusování nehtů může být další příčinou vzniku bílých skvrn na nehtech. Poranění nehtů je poměrně běžné a projevuje se právě zmíněnými skvrnami, které samy odezní.
  • Otrava a léky – například otrava těžkými kovy (olovo, arzén) může být příčinou jejich vzniku, ale i léčiva (zejména na léčbu rakoviny).
  • Zdravotní problémy – bílé skvrny mohou být signálem zdravotního problému. Mluvíme především o anémii, cirhóze jater, onemocněních ledvin, cukrovce. Na vině však může být i infekce nehtů a plísňové onemocnění.

Jak se s bílými skvrnami vypořádat? 

Trápí bílé skvrny na nehtech i vás? V tom případě se jich chcete jistě zbavit. Jak na to?

  • Asi nejlogičtější a nejideálnější řešení, které by napadlo každou ženu, je nalakovat je. Pokud je zakryjete barevným lakem, tak si jich nikdo nevšimne a vám nebudou dělat vrásky na čele.
  • Dalším způsobem je jejich hydratace. Dobrým tipem je nehty a ruce masírovat vitamínem E, nebo sáhnout po hydratačním krému na ruce a nehty. Bílé tečky na nehtech mohou ustoupit a podpoříte tak i růst nehtů.
  • Jíst více vitamínu C – konzumací ovoce a nápojů, které jsou bohaté na tento vitamín si zajistíte nejen krásné nehty, ale v tomto období se obrníte před chřipkou.

Léčba, samozřejmě, bude záviset i na příčině vzniku bílých skvrn. V některých případech je nutné podstoupit krevní rozbor, aby se vyloučily některé zdravotní problémy. Při mechanickém poškození nehtů je nutné počkat, dokud samy dorostou a s nimi i bílé skvrny (může to trvat klidně i 9 měsíců až 1 rok).

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE