Jak odhalit zánět v těle? Udělají to za nás listy této známé rostliny!

Jak odhalit zánět v těle

Zánět představuje jakýsi obranný mechanismus, který je součástí vrozené imunitní odpovědi našeho organismu. Jednoduše řečeno, jde o velmi složitou reakci organismu na jakékoli poškození, dráždivé látky nebo na přítomnost patogenů v těle a podobně, v důsledku čehož jsou následně zahájeny například i hojivé procesy.

Tato obranná reakce těla proti škodlivinám a infekcím může mít však nejen akutní, ale i chronický charakter. Právě chronický zánět může v našem těle přetrvávat celé měsíce i roky a projevovat se často i neurčitými příznaky. Takový zánět však vede k postupné změně buněk, které se nacházejí v postižené oblasti i k opakovanému poškozování a hojení tkáně v zánětlivém procesu.

Chronický zánět může nakonec vést až k rozvoji mnoha vážných onemocnění, včetně revmatoidní artritidy, alergií, artrózy či některých rakovinových onemocnění. Lidová medicína však zná tradiční způsob, jak odhalit zánět v těle. Už jste o něm slyšeli? Potřebujete na to listy jedné speciální rostliny!

Podívejte se také: Jak rychle snížit horečku? Zkuste osvědčené triky lepší než tabletky!

Znáte lopuch větší – Arctium lappa?

Pro odhalování skrytých zánětů v těle je podle tradiční lidové medicíny skvělým pomocníkem právě lopuch větší (latinsky Arctium lappa), respektive jeho listy. Tato rostlina je sice často považována za plevel, ale opak je pravdou. Skrývá v sobě velkou léčivou sílu. K léčebným účelům se sbírají nejen jeho listy, ale hlavně i kořeny.

Narazit na tuto rostlinu v přírodě přitom vůbec není problém. Známé velké listy lopuchu najdete na loukách, podél řek či v zahradách. Stejně tak roste u cest, ale takové byliny, samozřejmě, nejsou ke sběru vhodné. Pro sběr kořene lopuchu nebo listů hledejte čisté stanoviště.

Jak připravit obklad z lopuchových listů?

Jaké je použití a účinky lopuchu? Ze sebraných listů lopuchu si následně můžete připravit zábal, který vám s diagnostikou zánětů v těle pomůže. Jak na to? Připravte si zmíněné listy a elastický obvaz. Lopuchové listy vrchní stranou postupně kladete na pokožku celého těla a následně je zafixujte obvazem.

Nyní už stačí nechat obklad působit, a to nejméně 4 hodiny, nejlépe však během celé noci. Po dostatečně dlouhé době působení listy sundejte.

Doporučujeme: Rutin – zázrak pro cévní systém. V kterých potravinách ho hledat?

lopuchový list Depositphotos

Jak lopuchový list odhalí zánět?

Na použitých listech lopuchu musíte následně sledovat případné změny v barvě, které mohou signalizovat skrytý zánět v těle. Pokud například list na některém místě zhnědne nebo dokonce zčerná, obvykle to značí přítomnost středního zánětu. Pokud je naopak jeho barva spíše skořicová nebo list dokonce uschl a drobí se, může jít o silnější zánět.

List však nemusí změnit barvu celý, mohou se na něm objevit pouze menší či větší skvrny. Na místa, na kterých vám lopuch diagnostikoval přítomnost zánětu, můžete následně opět přikládat nové listy. Tímto způsobem vám totiž může rostlina pomoci zánět vyléčit.

Noční lopuchové zábaly postižených míst je přitom potřeba dělat do té doby, dokud nezůstanou listy v nezměněné podobě, což může trvat i dva týdny, ale při silnějších zánětech i o něco déle.

Lopuch větší - účinné látky

Lopuch obsahuje inulin. Tato rozpustná vláknina je prebiotikem, které podporuje zdraví střev tím, že podporuje růst prospěšných bakterií ve střevním mikrobiomu. Obsažené antioxidanty pomáhají bojovat proti volným radikálům a mohou snižovat riziko některých chronických onemocnění.

Dále bylina obsahuje triterpenové saponiny, které mají protizánětlivé a antimikrobiální účinky. Bylina ukrývá také esenciální oleje a organické kyseliny.

Doporučujeme: Jak léčit ječné zrno a chalazion? Poznejte ingredience, které pomohou

kořen lopuchu Depositphotos

Lidové léčitelství připisuje lopuchu tyto účinky na zdraví:

Podpora trávení a detoxikace: Lopuch je často používán k podpoře trávicího systému, včetně stimulace trávení a podpory zdraví střev. 

Léčba kožních onemocnění: Díky svým protizánětlivým a antibakteriálním vlastnostem se lopuch tradičně používá na léčbu různých kožních problémů, včetně akné, ekzémů, psoriázy a dalších vyrážek. 

Podpora zdraví močového systému: Lopuch může pomáhat při problémech s močovými cestami a ledvinami díky svým diuretickým vlastnostem, které podporují vylučování toxinů z těla. 

Protizánětlivé účinky: Jeho protizánětlivé vlastnosti mohou pomoci při léčbě artritidy a dalších zánětlivých onemocnění. 

Podpora zdraví vlasů a pokožky hlavy: Lopuch se často používá na podporu zdraví vlasů a pokožky hlavy, včetně léčby lupů a podpory růstu vlasů. 

Podpora imunitního systému: Antioxidanty a antimikrobiální látky obsažené v lopuchu mohou podporovat zdraví imunitního systému a pomáhat v boji proti infekcím. 

Regulace hladiny cukru v krvi: Lopuch může mít příznivý vliv na regulaci hladiny cukru v krvi, což by mohlo být užitečné pro lidi s diabetes mellitus. 

Čaj z lopuchu

Lopuchový čaj je skvělým přírodním pomocníkem při trávicích obtížích či problémech se zavodněným organismem. Můžete ho vyzkoušet na podporu přirozené detoxikace těla, stejně jako na posílení metabolismu. Vyzkoušet ho můžete také, pokud vás trápí nespavost.

Jak připravit čaj z kořene lopuchu? Pro přípravu čaje sbíráme kořeny (pokud nevíte, jak nebo kde sbírat lopuch, sušenou drogu najdete také v lékárně).

PŘÍPRAVA LOPUCHU VE FORMĚ ČAJE: Jednu čajovou lžičku sušeného kořene lopuchu zalijeme 300 ml vody a přivedeme k varu. Povaříme pár minut, odstavíme a necháme louhovat dalších deset minut. Scedíme a nápoj podáváme teplý. Konzumace nálevu při akutních obtížích je obvykle dvakrát denně.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE