Výbavička pro miminko. Co bude miminko potřebovat a co ne?

Výbavička pro miminko

Či miminko čekáte nebo ho jen plánujete, výbavička je samozřejmá věc. Když je však vaše první děťátko, může to být velmi náročné. Nemůžete přece předem vědět, co miminko potřebuje.

Určitě se vám hlavou honí milion věcí a nákup výbavičky je velmi příjemné odreagování. Nemusíte však spěchat a vykoupit celý obchod. Jsou věci, které je dobré mít připravené, ale jsou i položky, které je lepší dokoupit později. Nevíte, jaké dítě budete mít, a novorozenec potřebuje na začátek relativně málo věcí.

Tip pro vás: Nebezpečná opičí láska: Když rodiče milují děti příliš!

Co potřebuji do základní výbavy pro miminko?

Určitě si nenechávejte přípravu výbavičky na poslední chvíli. Pokud jste v pokročilém stádiu těhotenství a hůře se vám dělají některé věci, požádejte o pomoc svého partnera, někoho z rodiny nebo kamarádku.

Zapamatujte si, že dítě by mělo přijít do uklizeného domu a mělo by mít připravené základní potřeby na spaní, oblečení pro miminko, potřeby na koupání a dětská postýlka by už měla mít své místo.

Oblečení pro miminko a potřeby na spaní

S oblečením je to komplikované. Každý nakupuje krásné věcičky a už se těšíte, jak to budete miminku oblékat. Základem jsou však věcičky na každodenní použití. Doporučujeme dětské dupačky, dětské polodupačky a dětské body. Body by měly být zavinovací nebo na cvoky, aby se daly co nejrychleji obléci.

Počty necháme na vás. Doporučujeme však mít k dispozici alespoň dvě velikosti. Klasická velikost oblečení začíná při velikosti 56. Je dobré mít tedy i velikost 60. Nevíte totiž, jak velké se vám dítě narodí a klidně se může stát, že přeskočí jednu velikost. Pokud se jedná o předčasně narozené děti, musíte mít v zásobě ty nejmenší velikosti a ty se v běžných obchodech někdy dost těžko shánějí. Tam hledejte velikost oblečení 50 a méně.

Věci pro novorozence byste měli před oblékáním vyprat, vyžehlit a připravit na příchod miminka. Budete si z nich brát i věci do porodnice, proto trochu předstihu neuškodí. Obrovské dilema látkové nebo jednorázové pleny určitě nastane i u vás. Naše doporučení je mít určitě dostatek látkových, na ublinknutí a jiné nehody a pokud vám to bude fungovat a budete to stíhat, klidně do nich dítě balte také.

Bude vás zajímat: Dítě ve znamení BÝKA: Odhalte tajemství jeho talentu!

Výbavička pro miminko
Depositphotos

Dětská postýlka

Potřebujete mít představu, kde a jak bude umístěna a podle toho si přizpůsobit i jiné věci, jako je například přebalovací pult a skříňka na věci pro miminko. Doporučujeme vybrat klasickou postýlku, která se dá polohovat, aby se využila co nejdéle. Bez ohledu na to, zda chcete, aby miminko spalo s vámi nebo ne, postýlka je dobrá věc.

Výbavička na spaní

I když jste možná rozhodnutí, že své dítě budete mít pouze v hnízdě nebo pouze v kojeneckém polštáři, doporučujeme mít i jednu zavinovačku nebo peřinku. Je to proto, že nikdy nevíte, jak vám bude dítě spát a možná jediným řešením bude právě zabalení miminka do peřinky. Pro vaše lepší spaní doporučujeme pořídit, klidně i půjčit, monitor dechu a postýlka tím pádem bude vybavena. Dáte do ní pouze dětské prostěradlo. Úplně malým dětem se nedoporučuje dávat do postýlky nic jiného.

Koupání a péče

Na koupání a péči o miminko budete potřebovat vaničku, dětské mýdlo, olejíček, krém na zadeček, kartáč na dětské vlásky, dětské tyčinky do uší a osušku. To je minimum, co byste měli doma mít. Samozřejmě je rozhodnutí na vás, protože jsou i rodiče, kteří mýdlo ani žádnou jinou kosmetiku na dětskou pokožku prvních pár měsíců nepoužívají.

Co si mám vzít jako výbavičku pro miminko do porodnice?

Výbavička do porodnice není nic složitého. Více věcí budete potřebovat sbalit pro sebe než pro miminko. Ideální je udělat si seznam potřeb a výbavy, abyste do porodnice měli nachystané vše. Nikdy nevíte, kdy vás to chytí. Pro miminko určitě vezměte body, alespoň dvoje, polodupačky, čepičku, rukavičky, pleny a krém na zadeček.

I když vám budou říkat, že vám v porodnici oblečení pro miminko dají, děti se z nich většinou osypou a stejně nakonec budete muset obléct své věci pro novorozence.

Doporučujeme:

Kdy je vhodný nákup výbavičky?

Nákupy můžete provádět průběžně. Jak jsme již psali, něco je dobré nakoupit předem a jiné věci uvidíte postupem času. Pokud například nemáte nikoho, kdo by vám posunul oblečení pro miminko, určitě si udělejte seznam výbavičky pro novorozence, abyste na nic nezapomněli.

Výbavička pro miminko
Depositphotos

Aké věci má první výbavička obsahovat?

K oblečení a plenkám bychom určitě přidali kočárek – minimálně proto, že dnes je trendem kupovat dvoj- až trojkombinace, kde je součástí i autosedačka (vajíčko). Ve vajíčku si dítě povezete z porodnice, proto ho musíte mít doma v předstihu. Plenky a kočárek jsou také stabilním základem. Bez nich nebudete vědět fungovat. Do seznamu věcí pro novorozence bychom určitě zařadili dudlík, alespoň jednu láhev s malým průtokem pro nejmenší miminka, to pouze pro jistotu, a určitě doporučujeme koupit elektrickou odsávačku mléka. Tu vezměte i do porodnice. Když se vám nebude tvořit mléko, budete za ni nesmírně vděčná.

Výbavička pro novorozence zahrnuje i výživu

Výběr láhve a výběr dudlíku na láhev necháváme na vás. Pravděpodobně vyzkoušíte více druhů, než najdete ten správný. Ostatní potřeby na výživu zatím nejsou nutné. Po návratu z porodnice byste měli mít pro jistotu doma umělé mléko. V případě potřeby. Ať už budete kojit a mateřské mléko u vás poteče proudem, nebo ne, nikdy nevíte, jaká nálada chytí vaše miminko, a umělé mléko se o desáté večer shání těžko.

Výbavička v létě a výbavička v zimě

Velký rozdíl je i to, zda budete chystat letní nebo zimní výbavičku pro miminko. Výbavička v létě by měla obsahovat i body s krátkými rukávy a prodyšné příjemné materiály. Výbavička v zimě zase potřebuje silnější oblečení, fusak do kočárku a dečky. Na jaro a podzim si vystačíte s přechodnými věcmi a dečkami.

Podívejte se také na: Dívkám panenky a chlapcům autíčka: Opravdu by si děti (ne)měly hrát se všemi hračkami?!

Výbavička pro miminko
Depositphotos

Co ve výbavičce potřebuji a co naopak ne?

Kladete si asi otázku, jakou výbavičku miminko potřebuje a co jsou naopak pouze módní zbytečnosti. Všechny věci, které jsme v článku zmínili, budete potřebovat tak na 99 %. Ostatní, které jsme nezmínili, jako jsou různé houpačky, kolébky, cestovní postýlky, potřeby na cestování, protirefluxní polštářky, polštářky proti slehnutí hlavičky, různé typy lahví, dudlíků, různé technické vychytávky, kamery, vysílačky a další, považujeme za nadstandardní výbavu.

Jsou to věci, které můžete dokoupit kdykoli. Uvidíte, zda budou opravdu potřebné nebo ne. Většina z nich může slušně překážet. Proto si rozmyslete, zda musíte kupovat opravdu všechno.

Je dobré nakupovat výbavičku online?

Dnešní online svět je téměř dokonalý. Velmi mnoho e-shopů dokonce poskytuje i návod na nákup dětských věcí. Jediné, co byste měli důkladně zvážit, je, odkud objednáváte a vždy si prohlédněte materiál oblečení pro miminko. Pokud máte seznam nejdůležitějších položek, dokážete vše objednat pomocí několika kliků a nemusíte se s velkým břichem nikam táhnout.

Rozhodnutí je však jen a jen na vás. Většina e-shopů dnes nabízí kompletní sortiment, takže kromě oblečení koupíte i potřeby na koupání, látkové pleny, potřeby na hraní a hračky a také se tam dá vybrat i kojicí podprsenka. Mají dokonce mnohem větší výběr než v kamenných obchodech.

Výbavička pro miminko
Depositphotos

Jak si nejjednodušeji udělám seznam výbavičky?

Začněte oblečením. Jak jsme již zmínili, zaměřte se na nejjednodušší a nejpraktičtější oblečení a přírodní kvalitní materiály. Postupně projděte věci na spaní, na koupání a péči, pleny a všechny ostatní věci. Co se týká věcí každodenní spotřeby v rámci například plen a oblečení, nedoporučujeme toho nakupovat mnoho jedné velikosti.

Děti rostou velmi rychle a vám pak zůstane hromada nepoužitých, nových věcí úplně zbytečně. Pokud nevíte, jak začít nakupovat výbavičku, udělejte to systematicky. Projděte si všechny pokoje v domě a postupně si udělejte svůj seznam výbavy.

Co všechno potřebuje miminko na spaní?

Správné pyžamko, které se snadno obléká, dobrou kvalitní postýlku, tvrdou matraci, minimálně tvrdosti 3, a místnost, která se dá úplně zatemnit a není v ní příliš horko. Hodí se určitě i dudlík na uklidnění, ale není nezbytností.

Zmiňovaná peřinka či zavinovačka jsou na vašem rozhodnutí. Každé miminko je jiné a vy potřebujete naslouchat jeho potřebám. Postupně si všechno nastavíte tak, jak má být.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE