Jak urychlit růst vlasů – 7 tipů pro rychlejší růst vlasů

Jak urychlit růst vlasů

Krásné a husté vlasy jsou snem mnoha žen. Představují symbol zdraví, mládí a sebevědomí. Bohužel, realita je často jiná a mnohé z nás se setkávají s problémy, jako je řídnutí vlasů a jejich nadměrné vypadávání. Tento stav může být pro ženy velmi frustrující a zasáhnout jejich psychickou pohodu.

Co způsobuje vypadávání vlasů? Vypadávání vlasů může mít mnoho příčin, včetně genetických faktorů, hormonálních změn, stresu či nevhodné péče. Možná jste se už sami ptali, zda existuje způsob, jak podpořit růst vlasů a získat zpět svou ztracenou hustotu a vitalitu. Dobrou zprávou je, že existují různé tipy a metody, které mohou pomoci.

V následujících řádcích vám nabídneme osvědčené rady a tipy, jak podpořit růst vlasů. Od správné výživy, přes vhodné vlasové produkty, až po domácí recepty a procedury, které můžete vyzkoušet. Nechte se inspirovat a vyzkoušejte, co by mohlo fungovat právě pro vás. Jak urychlit růst vlasů? Jaká přírodní podpora růstu vlasů pomůže?

Jak rychle rostou vlasy a co ovlivňuje růst vlasů?

Růst vlasů je individuální proces, který může být ovlivněn různými faktory. Obecně vlasy rostou průměrně o 1 až 1,5 centimetru za měsíc. To znamená, že za rok mohou narůst přibližně o 12 až 15 centimetrů. Tento růst však může být ovlivněn genetickými predispozicemi, hormonální rovnováhou, věkem, stravou a celkovým zdravotním stavem jednotlivce.

Fáze růstu vlasů, známá jako anagenní fáze, trvá několik let, během nichž se vlas aktivně prodlužuje. Po ní následuje katagenní fáze, krátké přechodné období, a pak telogenní fáze, kdy vlas odpočívá a nakonec vypadne, aby uvolnil místo novému vlasu. U většiny lidí je přibližně 85-90 % vlasů v růstové fázi najednou, což zajišťuje kontinuální růst a obnovu vlasů.

Doporučujeme vyzkoušet: Akné na krku a dekoltu – co to znamená?

vypadávání vlasů
Depositphotos

Co může způsobit vypadávání vlasů?

  • Genetika: Androgenní alopecie, známá také jako dědičná ztráta vlasů, je nejběžnější příčinou vypadávání vlasů. Tento stav může postihnout muže i ženy. 
  • Hormonální změny: Hormonální výkyvy spojené s těhotenstvím, porodem, menopauzou nebo problémy se štítnou žlázou mohou vést k dočasnému nebo trvalému vypadávání vlasů. Hormonální nerovnováha může narušit cyklus růstu vlasů. 
  • Stres: Fyzický nebo emocionální stres může způsobit dočasnou ztrátu vlasů. 
  • Nedostatek výživy: Nedostatečný příjem základních živin, jako jsou železo, vitamíny D a B, zinek a bílkoviny, může oslabit vlasové folikuly a způsobit jejich vypadávání. Vyvážená strava je klíčová pro zdravý růst vlasů. 
  • Nemoci a léky: Některé zdravotní stavy, jako například autoimunitní onemocnění (např. alopecia areata), infekce pokožky hlavy nebo chronická onemocnění, mohou vést k vypadávání vlasů. Kromě toho některé léky, jako chemoterapeutika, antidepresiva a léky na krevní tlak, mohou mít jako vedlejší účinek ztrátu vlasů. 
  • Nevhodná péče o vlasy: Časté používání tepla, chemických přípravků na úpravu vlasů, barvení, trvalá ondulace a tahání vlasů do těsných účesů mohou poškodit vlasové folikuly a vést k jejich vypadávání.

Podpora růstu vlasů – jak zrychlit růst koruny krásy?

Podpora růstu vlasů je kombinací správné péče, používání vhodných přípravků a vyvarování se faktorům, které mohou vlasům škodit. Klíčem k zdravým a rychle rostoucím vlasům je dodržování vyvážené stravy bohaté na vitamíny a minerály, pravidelné masáže pokožky hlavy, které podporují krevní oběh, a používání šetrných vlasových produktů, které posilují vlasové folikuly a stimulují růst.

Stejně důležité je vyhnout se věcem, které mohou vlasy poškozovat, jako je nadměrné používání tepelné úpravy, chemické barvení, těsné účesy a stres. Pečlivé zacházení s vlasy, včetně jemného česání a používání ochranných prostředků při stylingu, může výrazně přispět k jejich zdraví a růstu.

7 tipů na urychlení růstu vlasů:

1. Zdravá strava

Abyste svým vlasům zajistili vše, co potřebují, měli byste dbát na příjem vitamínů A, B, C a E. Zařaďte do svého jídelníčku potraviny bohaté na bílkoviny jako ryby, luštěniny, vejce a ovoce. Nezapomeňte také na zinek, který je skvělým pomocníkem při problémech s vlasy – hlavně při nadměrném vypadávání vlasů.

2. Masírování pokožky hlavy 

Masírování pokožky hlavy několik minut denně může zlepšit krevní oběh a stimulovat vlasové folikuly. Použití esenciálních olejů, jako je rozmarýnový nebo levandulový olej, může ještě více podpořit růst vlasů. Esenciální oleje je však nutné ředit, přidávejte je do rostlinných olejů.

Jojobový, kokosový, olivový a mnoho dalších olejů udělají s vašimi vlasy zázraky. Stačí, když zahřejete oblíbený olejový přípravek, jemně ho vmasírujete do pokožky a necháte chvíli působit. Masírujte pokožku pravidelně.

Doporučujeme vyzkoušet: 6 rad, jak si udržet opálení co nejdéle

mytí vlasů
Depositphotos

3. Vhodné vlasové produkty

Používejte šampony a kondicionéry, které jsou šetrné k vašim vlasům a pokožce hlavy. Hledejte produkty, které obsahují přírodní složky, posilují vlasové kořínky a neobsahují agresivní chemikálie. Je dobré spoléhat na profesionální produkty vlasové kosmetiky, nikoliv produkty z drogerie. Mezi těmito produkty je výrazný rozdíl ve složení.

4. Vyhněte se stresu

Stres může negativně ovlivnit růst vlasů a způsobit jejich vypadávání. Praktikujte techniky na zmírnění stresu, jako je meditace, jóga, nebo pravidelné cvičení, které pomohou udržet vaše tělo a mysl v rovnováze. I psychická pohoda je pro krásné vlasy důležitá.

5. Minimalizujte tepelné úpravy vlasů

Nadměrné používání tepelných nástrojů, jako jsou žehličky, kulmy a fény, může vlasy oslabovat a lámat. Pokuste se omezit jejich používání a vždy používejte tepelnou ochranu, když tyto nástroje používáte. Mohou významně ovlivnit normální růst vlasů.

Doporučujeme vyzkoušet: Metličkové žilky na nohách: Jak a proč vznikají?

recepty na padání vlasů
Depositphotos

6. Vyzkoušejte jablečný ocet

Smíchejte jablečný ocet s vodou a touto směsí si opláchněte vlasy po nanesení šamponu. Posílí to vlasové folikuly a vaše vlasy budou růst rychleji a budou pevnější. Nenechte se odradit octovým zápachem, protože po aplikaci si vlasy ještě důkladně opláchnete. Vyzkoušejte pár níže uvedených domácích receptů, které vám mohou pomoci urychlit růst vlasů. Ocet zajistí také zářivé vlasy.

7. Aplikace ricinového oleje

Ricinový olej je bohatý na vitamín E a mastné kyseliny, které posilují vlasové kořínky a podporují růst vlasů. Navíc, ricinový olej obsahuje kyselinu ricinolejovou, která zlepšuje krevní oběh v pokožce hlavy. Lepší krevní oběh znamená, že vlasové folikuly dostávají více živin a kyslíku, což může podpořit rychlejší a zdravější růst vlasů. Zahřejte ricinový olej a naneste ho na pokožku hlavy. Jemně masírujte a nechte působit přes noc. Ráno vlasy umyjte šamponem.

Doporučujeme vyzkoušet: Trápí tě vyrážky a akné? Zkus tyto domácí masky na aknózní pleť!

Žehlení vlasů
Depositphotos

Co nedělat, pokud chceme, aby vlasy dobře rostly?

  • Nepoužívejte agresivní chemikálie: Barvení vlasů, trvalá ondulace nebo chemické narovnávání mohou vlasy výrazně poškodit. Pokuste se minimalizovat používání těchto procedur nebo zvolte šetrnější alternativy.
  • Nevazte vlasy příliš pevně: Těsné účesy, jako jsou copánky, culíky nebo drdoly, mohou tahat za vlasové kořínky a způsobovat jejich lámavost či vypadávání. Vyhýbejte se příliš pevným účesům a dopřejte vlasům občasný odpočinek.
  • Nemývejte vlasy příliš často: Každodenní mytí vlasů může zbavit vlasy přirozených olejů, které jsou nezbytné pro jejich zdraví. Snažte se vlasy mýt 2-3krát týdně a používejte šetrné šampony.
  • Nepoužívejte nesprávné vlasové produkty: Vyhýbejte se vlasovým produktům, které obsahují sulfáty, parabeny a silikony, jež mohou vlasy vysušovat a poškozovat. Zvolte raději přírodní produkty s hydratačními a vyživujícími složkami.
  • Nečešte vlasy, když jsou mokré: Mokré vlasy jsou mnohem křehčí a náchylnější k poškození. Pokud potřebujete vlasy rozčesat, použijte široký hřeben a začněte od konců, postupně se přesouvejte k vlasové pokožce.
  • Nepodceňujte ochranu před sluncem a znečištěním: Slunce a znečištění mohou vlasy poškozovat. Používejte ochranné vlasové přípravky, které chrání vlasy před UV zářením, a při dlouhodobém pobytu na slunci noste klobouk nebo šátek.
  • Nedostatek výživy a hydratace: Ujistěte se, že konzumujete vyváženou stravu bohatou na vitamíny a minerály a pijete dostatek vody. Zdraví vlasů začíná zevnitř, takže správná výživa je klíčová.
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE