Jak prát polštáře v pračce? Čistotu a svěžest získáš jedině takto!

Jak prát polštáře

Postupem času všechno ztrácí svůj původní tvar nebo barvu. A stejně to platí i v případě polštářů, které nám poskytují oporu každou noc. Pot, mastnota z pokožky a další nečistoty pronikají do všech vláken a zanechávají je nevzhledné. Z tohoto důvodu se na polštářích vytvářejí různé žluté skvrny, kvůli kterým jsou opotřebované.

Ale měli byste vědět, že v takovém případě nemusíte hned házet polštáře do koše a utíkat do obchodu pro nové. Můžete je hodit do pračky, přidat několik správných čistících prostředků a polštáře budou jako nové. Tak, jak na to? Jak na praní polštářů v pračce? Jak následně sušit polštáře?

Co má negativní vliv na stav polštářů?

Na stav polštářů může mít negativní vliv několik faktorů. Prachové částice a alergeny mohou způsobovat opotřebení materiálů polštáře, což může vést ke ztrátě pohodlí a podpory. Vlhkost může způsobit plísně a bakterie, které mohou polštář poškodit a způsobit zápach.

Pokud se polštáře pravidelně nečistí a neudržují, mohou se hromadit nečistoty, oleje a pot, což může způsobit jejich rychlejší opotřebení. Nesprávné metody praní a sušení mohou poškodit materiály a výplň polštáře. Některé polštáře mohou ztratit tvar nebo se zničit, pokud se nesprávně perou.

Neustálé používání může způsobit, že se polštáře zploští, ztratí svůj tvar a pružnost. Používání silných chemikálií a detergentů může poškodit materiály a zničit výplň polštáře. Pokud domácí zvířata často spí na polštářích, mohou je poškodit svými drápy nebo nečistotami, které přinesou.

Doporučujeme: Objevte 9 způsobů, jak provonět celý váš domov bez chemie

Jak často prát polštáře?
Depositphotos

Jak často prát polštáře? 

Peříové polštáře by se měly prát přibližně každých 6 měsíců. Pokud se používají méně často (např. v hostinském pokoji), může být postačující praní jednou ročně. Syntetické polštáře je možné prát častěji, obvykle každé 3 až 6 měsíců, v závislosti na úrovni jejich používání.

Máte doma polštáře z paměťové pěny? Tyto typy polštářů se obvykle neperou v pračce, protože to může poškodit jejich strukturu. Místo toho je pravidelně vysávejte a používejte ochranné návleky, které lze prát každých 1-2 měsíce.

Bez ohledu na typ polštáře by se povlaky na polštáře měly prát každý týden až dva, aby se odstranil pot, oleje z pokožky a další nečistoty.

Co potřebujeme na praní polštářů:

  • ½ šálku pracího prostředku
  • ½ šálku jedlé sody
  • bělidlo

Základní pravidla praní polštářů a postup

Jak prát polštáře krok za krokem? Nejprve se ujistěte, zda je možné prát polštáře v pračce. Obvykle je to uvedeno na štítcích, které jsou přišité k lemu polštáře. Pokud to není problém, nastavte pračku na nejdelší cyklus s horkou vodou, přidejte prací prášek, jedlou sodu a bělidlo. Spusťte pračku a nechte ji udělat veškerou práci za vás. Po dokončení cyklu vytáhnete z pračky zářivé polštáře, které budou vonět jako nové – až vám bude líto je znovu používat.

Je to tak jednoduché a funguje to jako kouzlo! Tento způsob praní polštářů vás zbaví všech nečistot, které se nacházejí na povrchu, ale i ve vláknech.

Tip pro vás: Vyzkoušejte praní ručníků s jedlou sodou, výsledek vás překvapí

Kdy je čas vyměnit polštáře?
Depositphotos

Sušení polštářů

Stejně jako je důležité správné praní polštářů, které by se mělo provádět alespoň dvakrát ročně, je důležité i správné sušení. Pokud máte sušičku, můžete si to zjednodušit. Vypraný polštář jen přeložte z pračky do sušičky, přidejte alespoň dvě tenisové míčky a zapněte program na sušení jemného prádla.

V případě, že sušičku nemáte, sušte polštáře na sušáku – ideálně na čerstvém vzduchu. Přímé sluneční záření není nutné. To by mohlo napáchat více škody než užitku, zejména pokud máte barevné polštáře. Slunce by mohlo přispět k jejich vyblednutí. Během sušení se doporučuje polštáře otáčet, aby schnuly rovnoměrně. Občas je protřepejte, aby se usušila i peříčka.

Je možné prát péřové polštáře?

Péřové polštáře je možné prát, ale je třeba dodržovat několik specifických pokynů, aby nedošlo k jejich poškození. A jak správně prát polštáře tohoto druhu? Praní péřových polštářů má své zásady a pravidla:

  • Použijte pračku s dostatečnou kapacitou, aby měl polštář dostatek prostoru na pohyb.
  • Nastavte pračku na jemný cyklus s teplou vodou. Vyhněte se horké vodě, protože může poškodit peří.
  • Použijte jemný, nebiologický prací prostředek. Nepoužívejte bělidla ani silné chemikálie.
  • Péřové polštáře perte vždy v páru, aby se pračka vyvážila a polštáře se rovnoměrně čistily.
  • Po prvním cyklu praní spusťte ještě jeden cyklus máchání, aby se důkladně vypláchly všechny zbytky pracího prostředku.
  • Sušte polštáře důkladně, aby se zabránilo vzniku plísní. Může to trvat několik hodin. Občas je vyberte a protřepejte, aby se peří rovnoměrně rozložilo.
  • Zkontrolujte, zda jsou polštáře úplně suché i uvnitř. Pokud jsou na dotek stále vlhké, pokračujte v sušení.
  • Po sušení polštáře dobře vyvětrejte, aby se odstranily případné zbytky vlhkosti. Skladujte polštáře na suchém a větraném místě.

Kdy je čas vyměnit polštáře?

Polštáře byste měli vyměnit každé 1-2 roky, protože časem ztrácejí svou podporu a mohou se stát domovem pro prachové roztoče a alergeny. Pokud polštář ztratil svůj tvar, je hrudkovitý nebo se na něm objevily skvrny a zápach, je to jasný signál, že je třeba ho vyměnit.

Dalším indikátorem je, když se ráno probouzíte s bolestí krku nebo páteře, což může naznačovat, že váš polštář již neposkytuje potřebnou podporu. Pravidelná výměna polštářů pomáhá udržovat hygienu a zajistit kvalitní spánek.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE