Nejsi si jistý, co udělat s úrodou čerstvých rybízu? Zkus domácí rybízový sirup!

recept na rybízový sirup

Ovocné rybízové keře jsou v našich zahradách poměrně rozšířené a často pěstované. Možná i ve vaší se momentálně ukazují drobné červené, černé či dokonce bílé bobulky uspořádané v hroznech. Pokud patříte mezi dlouholeté pěstitele tohoto sladkého až mírně kyselého ovoce, určitě už víte, jak s úrodou naložit. Rybíz je po sběru vhodný k přímé konzumaci, stejně tak ho můžete použít při přípravě chutného moučníku. Větší úrodu ovoce je také možné zmrazit a uchovat do zásoby, mnohé hospodyňky také připravují tradiční džem. Zkoušeli jste však někdy připravit i domácí rybízový sirup? Pokud ne, je ten pravý čas to napravit!

Tip pro vás: Jahodové galetky z listového těsta: S vanilkovým krémem i zmrzlinou jsou TOP

Pěstujete rybíz i vy?

Než si prozradíme, jak připravit tradiční domácí rybízový sirup, můžeme si říct něco o samotných rybízech. Rybíz je asi 1,5 m vysoký opadavý ovocný keř z čeledi srstkovité, jehož původ můžeme hledat v západních částech Evropy. Dnes známe množství různých druhů rodu rybíz, stejně tak i mnoho vyšlechtěných odrůd a kultivarů, které jsou rozšířeny napříč Evropou, Asií i Severní Amerikou. U nás jsou hojně pěstovány zejména druhy rybíz červený (Ribes rubrum) a rybíz černý, latinsky Ribes nigrum. Fanoušky si získal také rybíz bílý, který je považován za odrůdu druhu rybíz červený či za jeho křížence s podobnými druhy.

Rybíz je obecně charakteristický laločnatými listy a nenápadnými, často žlutozelenými květy. Z nich se po opylení vyvíjejí drobné kulaté plody, které jsou uspořádány ve visících hroznech. Jejich velikost, barva i chuť závisí na konkrétním druhu, odrůdě či kultivaru. Některé jsou sladké, jiné mají výraznou kyselou chuť. Plody rybízu červeného jsou zářivě červené, plody rybízu černého zase tmavě fialové až černé. Plody dalších druhů a odrůd mohou být také nažloutlé, průsvitně bílé či s růžovým nádechem.

Doporučujeme: Recept na domácí pribináček z tvarohu a smetany – chutí ani cenou se mu ten z obchodu nevyrovná!

příprava rybízového sirupu Depositphotos

Proč se vyplatí konzumovat rybíz?

Když mluvíme o rybízu, nemůžeme zapomenout zmínit několik jeho zdravotních přínosů. Věděli jste, že jsou velmi prospěšné pro naše zdraví? Ačkoli jsou jednotlivé plody jen malé a drobné, ukrývají velké množství tělu prospěšných látek. V první řadě je řadíme mezi nejlepší zdroje vitamínu C, kterého obsahují skutečně hodně. Rybíz je tak účinným pomocníkem pro podporu správné funkce imunitního systému. Najdeme v něm také některé vitamíny skupiny B, různé antioxidanty, karotenoidy, flavonoidy a minerální látky a stopové prvky, jako jsou draslík, fosfor, hořčík či železo a vápník.

Rybíz díky svému složení podporuje nejen dobrou imunitu, ale rovněž zdraví srdce a dobré hladiny krevního tlaku a cholesterolu. Obsahované antioxidanty chrání tělo před škodlivými účinky volných radikálů, které mohou poškozovat buňky a zvyšovat riziko rozvoje mnoha civilizačních onemocnění. Kromě toho má rybíz příznivý vliv i na stav pokožky, zdraví očí, nervový systém a močové cesty.

Podívej se také na: Co s bohatou úrodou jahod? Máme skvělé tipy, jak zpracovat jahody

Jak na přípravu domácího sirupu?

Jak jsme již zmínili výše, vypěstované rybízy lze spotřebovat různými způsoby. Dobrou volbou je však i příprava chutného rybízového sirupu. Potřebovat na něj budeme 1 l vody, 1 kg krystalového cukru a 2 lžičky kyseliny citronové na 2 l rybízové šťávy a samozřejmě rybíz, přibližně 2 až 2,5 kg. Použít můžeme jen jeden druh rybízu, případně je můžeme i smíchat červené s černými. Od toho bude záviset i výsledná barva či chuť domácího sirupu. Rybíz nejdříve umyjeme a odstopkujeme. Následně ho rozmačkáme ponorným mixérem, případně použijeme odšťavňovač. Šťávu necháme chvíli odstát a poté ji scedíme přes gázu. Do hrnce si nalijeme rybízovou šťávu, přidáme vodu a přivedeme k varu. Vznikající pěnu postupně odstraňujeme.

Následně směs vaříme na mírném ohni a postupně přimícháváme cukr (bílý či třtinový). Cukr by se měl úplně rozpustit. Přidáme i kyselinu citronovou a když sirup zhoustne do požadované konzistence, odstavíme ho z ohně a ihned ho scedíme a nalijeme do čistých skleněných lahví. Důkladně uzavřeme. Hotový sirup skladujeme na tmavém a chladném místě. Domácí rybízový sirup je vhodný na přípravu osvěžující limonády, stejně tak však osladí i hřejivý čaj. Také je ho možné použít při přípravě lahodných dezertů, zákusků či moučníků.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE