V obchodech se začínají objevovat chutné šťavnaté jahody. Jahody jsou bohaté na vitamín C, který podporuje imunitní systém a zlepšuje zdraví pokožky. Obsahují mnoho antioxidantů, které chrání tělo před volnými radikály a snižují riziko chronických onemocnění. Pravidelná konzumace jahod může pomoci zlepšit zdraví srdce tím, že snižuje hladinu cholesterolu a krevní tlak.
To všechno jsou dobré důvody k tomu, dopřát si čerstvé jahůdky, že? A protože milujeme sladké recepty z listového těsta, ale i ty slané, tentokrát spojíme tuto naši závislost s jahodami a vytvoříme společně jahodové galetky, které můžete znát také jako galettes.
Tip pro vás: Nejlepší recept na jahodové tiramisu!
Galettes nebo tartaletky z listového těsta s ovocnou směsí jsou dozajista gastronomickým orgazmem, kterému nikdo nepohrdne. Pokud právě nemáte po ruce jahody, klidně je vyměňte za borůvky, maliny nebo jiné ovoce, které vám v obchodě padne do oka. Jakékoliv galetky s ovocem budou dokonalé tak či tak.
Vyzkoušej také: Nejlepší recepty z listového těsta: TOP pochoutky do vaší kuchařky
Na jahodové galetky potřebujeme:
- přibližně 2 kg jahod
- ¼ šálku krystalového cukru
- 1 lžičku kukuřičného škrobu
- 2 plátky listového těsta (nebo 1 balení listového těsta, rozválené na 2 části)
- 1 vejce
- práškový cukr na posypání
- zmrzlinu, vanilkový pudink, šlehačku, oříšky na dozdobení
Postup na fantastické jahodové koláčky:
- Troubu předehřejte na 190 °C a dva plechy vyložte pečicím papírem.
- Z jahod odstraňte zelené stopky, umyjte je a nechte vyschnout. Následně si je nakrájejte na menší kousky (buď na poloviny, čtvrtiny nebo na kostky) a v misce smíchejte s cukrem a kukuřičným škrobem. Pokud máte po ruce vanilkovou esenci nebo vanilkový lusk, klidně ho přidejte.
- Listové těsto si rozválejte a rozdělte na 4 obdélníky (případně i více, pokud máte raději menší zákusky). Případně si můžete udělat jen jednu velkou galetku, kterou následně nakrájíte na kousky při podávání – je to na vás.
- Na každý kousek připraveného listového těsta rozdělte připravenou jahodovou směs. Položte ji do středu a okraje listového těsta přehněte a vyformujte.
- Vejce si rozšlehejte v sklenici a potřete jím okraje každé připravené galetky.
- Každou galetku bohatě posypte práškovým cukrem (pokud jsou jahody příliš sladké, cukrem můžete šetřit). Umístěte na plech vyložený papírem a vložte do trouby. Pečení jahodové galetky trvá asi 25 až 30 minut, pečte dozlatova.
- Před podáváním nechte vychladnout. Ozdobte šlehačkou, kopcem zmrzliny, vanilkovým pudinkem nebo bohatě posypte rozdrcenými pistáciemi či jinými oříšky. Dobrou chuť!