Jahodové galetky z listového těsta: S vanilkovým krémem i zmrzlinou jsou TOP

Jahodové galetky z listového těsta

V obchodech se začínají objevovat chutné šťavnaté jahody. Jahody jsou bohaté na vitamín C, který podporuje imunitní systém a zlepšuje zdraví pokožky. Obsahují mnoho antioxidantů, které chrání tělo před volnými radikály a snižují riziko chronických onemocnění. Pravidelná konzumace jahod může pomoci zlepšit zdraví srdce tím, že snižuje hladinu cholesterolu a krevní tlak.

To všechno jsou dobré důvody k tomu, dopřát si čerstvé jahůdky, že? A protože milujeme sladké recepty z listového těsta, ale i ty slané, tentokrát spojíme tuto naši závislost s jahodami a vytvoříme společně jahodové galetky, které můžete znát také jako galettes.

Tip pro vás: Nejlepší recept na jahodové tiramisu!

Galettes nebo tartaletky z listového těsta s ovocnou směsí jsou dozajista gastronomickým orgazmem, kterému nikdo nepohrdne. Pokud právě nemáte po ruce jahody, klidně je vyměňte za borůvky, maliny nebo jiné ovoce, které vám v obchodě padne do oka. Jakékoliv galetky s ovocem budou dokonalé tak či tak.

Vyzkoušej také: Nejlepší recepty z listového těsta: TOP pochoutky do vaší kuchařky

Galettes nebo tartaletky Depositphotos

Na jahodové galetky potřebujeme:

  • přibližně 2 kg jahod
  • ¼ šálku krystalového cukru
  • 1 lžičku kukuřičného škrobu
  • 2 plátky listového těsta (nebo 1 balení listového těsta, rozválené na 2 části)
  • 1 vejce
  • práškový cukr na posypání
  • zmrzlinu, vanilkový pudink, šlehačku, oříšky na dozdobení

Postup na fantastické jahodové koláčky:

  1. Troubu předehřejte na 190 °C a dva plechy vyložte pečicím papírem.
  2. Z jahod odstraňte zelené stopky, umyjte je a nechte vyschnout. Následně si je nakrájejte na menší kousky (buď na poloviny, čtvrtiny nebo na kostky) a v misce smíchejte s cukrem a kukuřičným škrobem. Pokud máte po ruce vanilkovou esenci nebo vanilkový lusk, klidně ho přidejte.
  3. Listové těsto si rozválejte a rozdělte na 4 obdélníky (případně i více, pokud máte raději menší zákusky). Případně si můžete udělat jen jednu velkou galetku, kterou následně nakrájíte na kousky při podávání – je to na vás.
  4. Na každý kousek připraveného listového těsta rozdělte připravenou jahodovou směs. Položte ji do středu a okraje listového těsta přehněte a vyformujte.
  5. Vejce si rozšlehejte v sklenici a potřete jím okraje každé připravené galetky.
  6. Každou galetku bohatě posypte práškovým cukrem (pokud jsou jahody příliš sladké, cukrem můžete šetřit). Umístěte na plech vyložený papírem a vložte do trouby. Pečení jahodové galetky trvá asi 25 až 30 minut, pečte dozlatova.
  7. Před podáváním nechte vychladnout. Ozdobte šlehačkou, kopcem zmrzliny, vanilkovým pudinkem nebo bohatě posypte rozdrcenými pistáciemi či jinými oříšky. Dobrou chuť!
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE