Domácí léčivá měsíčková mast: Jak si ji připravit?

Domácí měsíčková mast

Od června je možné sbírat i měsíček lékařský. Tato známá léčivá a aromatická bylina z čeledi hvězdnicovitých pochází ze Středomoří a oblasti Blízkého východu, přičemž pro léčebné účely je využívána už od nepaměti.

Má antiseptické i regenerační účinky a účinně pročišťuje celý organismus. Jde o známou krev pročišťující bylinu. Kromě toho má blahodárný vliv na trávicí systém i činnost žlučníku, jater či srdce.

Měsíčku lékařskému se lidově říká také měsíček. Dorůstá do výšky okolo 30 až 50 centimetrů. Charakteristický je vysokou rozvětvenou lodyhou s vejčitými listy a zejména krásnými květními úbory, které mohou mít v průměru až 7 centimetrů.

Ty se skládají ze žlutých až oranžových jazykovitých i trubkovitých květů. V následujícím článku si povíme, jak si z těchto krásných květů připravit úžasnou měsíčkovou mast, která má léčivé účinky.

Podívej se také na: Meruňkový olej: V čem se podobá naší pokožce?

Jak na to?

Na přípravu domácí měsíčkové masti budete v prvé řadě potřebovat měsíček lékařský. Ten je možné pěstovat si na zahrádce, jde totiž o rostlinu poměrně nenáročnou na pěstební podmínky.

Měsíček obvykle začíná kvést v červnu, přičemž květy se objevují až do poloviny podzimu. A právě v tomto období je možné rostlinu sbírat. Pokud nemáte k dispozici čerstvý měsíček, je možné využít i sušený, a to buď z domácích zásob, nebo z lékárny.

Kromě čtyř až pěti velkých hrstí nadrobno nakrájeného měsíčku (včetně jeho květů, listů i stonků) budete potřebovat ještě 500 g kvalitního vepřového sádla, případně vazelíny z drogerie. Sádlo nechte ve větším hrnci rozpustit a přidejte do něj nakrájený měsíček.

Směs nechte přivést k varu a odstavte ji. Takto ji nechte odležet celou noc, klidně však i 24 hodin. Další den mast opět trochu zahřejte a rozpustíte a následně ji sceďte přes plátno. Hotovou mast uskladněte v čistých a dobře uzavíratelných nádobkách.

Doporučujeme: Rýžová voda jako zázračný elixír na pleť, vlasy a trávení. Zjisti, jak ji vyrobit, používat a skladovat

Měsíček Depositphotos

Používejte ji při těchto zdravotních problémech

Otázkou nakonec zůstává, při kterých neduzích je možné sáhnout po kvalitní domácí měsíčkové masti. Její využití je široké a neměla by chybět v žádné domácí lékárničce. V první řadě vám pomůže při různých kožních potížích.

Můžete jí potírat pokožku postiženou ekzémem či jiným kožním onemocněním. Pomoci může například i při léčbě akné. Také se na ni neváhejte spolehnout, pokud vás trápí špatně se hojící rány, popáleniny, odřeniny či omrzliny. V případě ran potírejte pouze jejich okolí.

Kromě toho může velmi dobře pomoci i při léčbě jizev po operacích. Dále můžete měsíčkovou mastí ošetřit i nehty. Poradí si zejména s bolestivými záděry.

Také po ní můžete sáhnout při plísních na nohou. Rovněž je vhodné potírat zapálené žíly, křečové žíly a nakonec si poradí i s krustami v nose.

Podívej také: Červené zahradní ovoce - jahody, třešně, maliny pro vaši krásu!

Další využití měsíčkové masti

  1. Léčba drobných poranění: Měsíčková mast se může aplikovat na drobné řezné rány, škrábance nebo odřeniny. Pomáhá zmírnit zánět a podporuje hojení ran.
  2. Péče o suchou pokožku: Pokud máte suchou pokožku, můžete použít měsíčkovou mast jako hydratační balzám.
  3. Zmírnění podráždění a svědění: Měsíčková mast má uklidňující účinky a může pomoci zmírnit podráždění a svědění pokožky způsobené například vyrážkami, ekzémem nebo bodnutími hmyzem.
  4. Léčba popálenin: Měsíčková mast může být také účinná při léčbě mírných popálenin i těch slunečních. Pomáhá zmírnit bolest, zánět a podporuje hojení pokožky.
  5. Péče o citlivou pokožku: Pokud máte citlivou pokožku, měsíčková mast je šetrnou volbou. Můžete ji použít jako běžný hydratační krém k udržení zdraví a pohody vaší pokožky.
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE