Rýžová voda jako zázračný elixír na pleť, vlasy a trávení. Zjisti, jak ji vyrobit, používat a skladovat

Domácí rýžová voda je tradiční a přírodní prostředek, který má mnoho výhod pro pleť a vlasy. Již staletí ji používají ženy v Asii.

Rýžová voda obsahuje vitamíny, minerály a aminokyseliny, které mohou přispět ke zlepšení textury pokožky a posílení vlasových vláken. Používá se na poškozené vlasy, suché vlasy, vlasové folikuly, pro objem vlasů, na ošetření pleti, jako antioxidant pro pleť a pro zlepšení pH pokožky. Jedná se prostě o zázračný elixír, který by neměl chybět ani u vás doma.

Jak si vyrobit domácí rýžovou vodu? Jak ji použít pro dosažení zdravější a krásnější pleti a vlasů? Proč začlenit rýžovou vodu do své domácí kosmetiky?

Nepřehlédněte: Jak správně aplikovat na obličej gel z Aloe vera? Připrav si z něj domácí masky

V čem spočívá výjimečnost rýžové vody? 

Rýžová voda obsahuje různé sloučeniny a živiny, které ji činí prospěšnou pro pokožku a vlasy. Které z nich jsou to?

  • škroby, které čistí pokožku a odstraňují nadbytečný olej 
  • aminokyseliny, které jsou stavebními kameny bílkovin a přispívají k posílení vlasových vláken 
  • vitamíny, včetně vitaminu B, E a K, které chrání pokožku před poškozením 
  • minerály, jako je draslík, železo a zinek, které jsou důležité pro zdraví pokožky a vlasů 
  • fytinová kyselina, která je přírodním exfoliantem a pomáhá odstraňovat odumřelé buňky pokožky a zlepšit její texturu
  • protizánětlivé sloučeniny, které zmírňují zarudnutí a podráždění pokožky 
  • antioxidanty, které chrání pokožku před poškozením způsobeným volnými radikály a slunečním zářením


Rýžová voda Depositphotos

Jak si připravit rýžovou vodu? 

Jak na výrobu rýžové vody? Domácí rýžovou vodu si můžete připravit třemi způsoby:

1. Rýžová voda z namočené rýže 

V nádobě smíchejte ½ šálku suché, nevařené, propláchnuté rýže s 2-3 šálky vody. Dobře promíchejte a nechte tuto směs odstát alespoň 30 minut. Rýži sceďte a vodu si odložte. Čerstvou vodu můžete ihned použít nebo ji uskladnit.

2. Rýžová voda z vařené rýže

Smíchejte suchou, nevařenou, propláchnutou rýži ve velkém hrnci s přibližně dvojnásobným množstvím vody, kterou byste normálně použili na její vaření. Směs vařte, dokud rýže není měkká. Rýži sceďte a uvařenou tekutinu si odložte.

3. Vyzkoušejte fermentovat rýžovou vodu

Připravte si čerstvou rýžovou vodu pomocí jedné z dvou výše uvedených metod (namáčení nebo vaření), ale rýži z vody nesceďte. Nechte rýžovou vodu s rýží odležet přikrytou při pokojové teplotě 2 dny. Rýžová voda začne kvasit a bude mít kyselý zápach. Sceďte fermentovanou rýžovou vodu a uskladněte ji. Při používání je také dobré ji míchat s čistou vodou.

Doporučujeme také: Upokojující bylinková koupel - hladí tělo i duši

Rýžová voda na vlasy

Rýžová voda je tradičním prostředkem, který přispívá ke kvalitě a kráse vlasů. Pokud chcete mít zdravé a lesklé vlasy, sázejte na oplachování vlasů vodou z rýže. Jaké účinky má voda z rýže na vlasy?

  • Posílení vlasů - rýžová voda je bohatá na vitamíny, minerály a aminokyseliny, které mohou pomoci posílit vlasová vlákna. 
  • Zlepšení textury - použití rýžové vody jako kondicionéru může pomoci zjemnit a vyhladit vlasy. 
  • Podpora růstu vlasů - oplachováním rýžovou vodou můžete podpořit růst vlasů díky obsahu látek, jako je inozitol.
  • Rýžová voda pro pokožku hlavy - rýžová voda funguje i na pokožku hlavy. Má totiž uklidňující účinek a může pomoci zmírnit podráždění a svědění. 
  • Redukce a zmizení lupů - voda z rýže může pomoci zmírnit problém s lupy a zlepšit zdraví pokožky hlavy.

Jak používat rýžovou vodu na vlasy? 

  1. Vodu zřeďte v poměru 1:1 s vodou: Rýžovou vodu můžete použít v koncentrované formě nebo ji ředit. Ředěná rýžová voda bude méně silná, což může být vhodnější pro citlivou pokožku hlavy. Na ředění můžete použít čistou vodu. 
  2. Aplikujte na vlasy v podobě oplachu: Po umytí vlasů šamponem použijte vodu z rýže jako oplach na umyté a vlhké vlasy. Důkladně ji vmasírujte a nechte ji působit po dobu 5 - 10 minut. 
  3. Opláchněte vlasy vodou: Po uplynutí doby působení důkladně opláchněte rýžovou vodu teplou vodou. 
  4. Styling: Pokračujte v obvyklém způsobu úpravy vašich vlasů. Můžete si vlasy vysušit fénem nebo nechat přirozeně schnout.

Rýžovou vodu můžete používat na vlasy pravidelně, například jednou nebo dvakrát týdně. Je důležité dodržovat pravidelnost, aby se dosáhlo viditelných výsledků.

Vlasový kondicionér z rýžové vody

Domácí rýžová voda se často používá jako domácí kondicionér na vlasy, protože obsahuje mnoho vitamínů, minerálů a aminokyselin, které mohou pomoci zlepšit texturu vlasů a posílit je, jak jsme již zmínili výše. Pokud toužíte mít zdravé vlasy, vyrobte si ho i vy.

Na přípravu domácího kondicionéru z rýžové vody budete potřebovat:

  • 1/2 až 1 šálek rýže (ideálně bílá rýže) 
  • 2 až 3 šálky vody 
  • Nádoba na uchovávání kondicionéru 
  • Čistá utěrka nebo síto na scedění

Rýži pořádně opláchněte a zbavte nečistot. Dejte ji do nádoby a zalejte 2 až 3 šálky vody. Nechte ji takto odpočívat po dobu 30 minut až 1 hodiny. Následně vodu na mírném ohni povařte. Po vaření ji nechte vychladnout a potom ji sceďte do nádoby.

Podívejte se také: Jak podpořit růst vlasů? Toto je 7 jednoduchých změn v péči o vlasy, které přinesou výsledky

Rýže Depositphotos

Rýžová voda na pleť

Tento kosmetický zázrak v podobě vody z rýže je známý svými pozitivními účinky pro pleť a jeho dlouhodobé používání může přispět ke zlepšení jejího stavu. Proč používat vodu z rýže jako pleťové tonikum? Proč je tato voda vynikající jako domácí pleťová maska nebo domácí pleťová voda?

  • Obsahuje škroby a enzymy, které mohou pomoci odstranit nečistoty a nadbytečný olej z pokožky. 
  • Omlazuje, podporuje přirozenou obranyschopnost kůže. 
  • Obsahuje protizánětlivé sloučeniny, které mohou pomoci zmírnit zarudnutí a podráždění pokožky. 
  • Je skvělá na minimalizování pórů. 
  • Redukuje pigmentové skvrny a kruhy pod očima. 
  • Má schopnost zadržovat vlhkost, což je důležité pro udržení hydratované a zdravé pleti. 
  • Pomáhá urychlit proces hojení pokožky po ranách a drobných popáleninách.

Rýžová voda na pokožku a pleť - jak ji používat?

Naneste rýžovou vodu zředěnou s čistou vodou (rýžové tonikum) na vyčištěnou pleť pomocí vatového tamponu. Nechte ji chvíli působit a poté umyjte čistou vodou. Můžete si ji také nalít do lahvičky s rozprašovačem a používat jako výživný sprej a několikrát za den si osvěžit pleť.

Ti, kteří trpí ekzémy, mohou přidávat rýžovou vodu do koupele, případně si v ní několikrát denně oplachovat suché a popraskané ruce.

Rýžová voda na trávení

Rýžový odvar obsahuje minimum tuků a těžko stravitelných složených sacharidů, proto nezatěžuje podrážděný trávicí trakt. Tělu dodává potřebné bílkoviny, minerály a upravuje pH žaludeční šťávy. Odvar je bohatý i na vlákninu, která podporuje pravidelnou stolici. Odvar z rýže také stimuluje růst prospěšných střevních bakterií a zlepšuje trávení.

Na přípravu rýžového odvaru potřebujete 50 gramů rýže a 2 litry vody. Rýži vařte hodinu a půl, poté tekutinu sceďte nebo rýži ve vývaru rozmixujte.

Skladování rýžové vody

Skladování rýžové vody vyrobené doma není nic složitého. Je však třeba dodržovat několik kroků:

  • Vodu z rýže uchovávejte v lednici: Je důležité, aby byla v chladu, aby se minimalizovalo riziko rychlého zhoršení kvality. 
  • Vodu z rýže použijte do 1 týdne: Ideálně je rýžovou vodu použít do jednoho týdne od její přípravy. Po tomto období by mohla ztratit některé ze svých prospěšných vlastností. 
  • Zkuste vodu zamrazit: Pokud máte velké množství rýžové vody a neplánujete ji během jednoho týdne spotřebovat, můžete ji zamrazit. Vezměte formu na led a nalejte do ní vodu z rýže. Následně vložte do mrazáku a používejte podle potřeby. 
  • Pozor na plísně: Dbajte na to, aby rýžová voda nebyla kontaminována plísněmi nebo jinými mikroby. Skladujte ji v uzavřených nádobách, abyste minimalizovali riziko kontaminace. 
  • Před použitím vodu z rýže promíchejte: Pokud rýžová voda během skladování sedimentovala, před použitím ji dobře promíchejte.

Zaujme Tě: Jak využít pozitivní účinky levandule na pleť? To jsou TOP recepty z levandule pro krásu!

Rýže Depositphotos

Výroba rýžového mléka

Rýžové mléko vhodné pro ty, kteří trpí intolerancí na laktózu, je výbornou náhradou klasického mléka.

Složení rýžového mléka vás překvapí. Rýžové mléko obsahuje největší procentuální obsah vitamínu B12, který hraje důležitou úlohu při mnoha procesech v lidském těle a také velké procento manganu, vápníku, vitamínu B2, A, D, selenu, fosforu, sacharidů a mědi.

Na výrobu rýžového mléka budete potřebovat: 

  • 1 šálek uvařené rýže 
  • 1 polévkovou lžíci oleje (slunečnicový, olivový) 
  • 5 šálků vody 
  • 2 špetky soli (není-li uvařená rýže solená) 
  • 2 čajové lžičky cukru (volitelné)

Postup:

Uvařte rýži nebo si ji odložte při vaření oběda. Do mixéru nasypte uvařenou rýži a zalijte vodou, olejem, přidejte sůl a cukr. Směs rozmixujte do krémova. Následně nechte směs 5 minut odstát a potom přes jemné sítko slejte do uzavíratelné láhve. Mléko vydrží v lednici přibližně 5 dní.

Vyzkoušeli jste už rýžový nápoj? Rýžový bio nápoj je zdrojem velmi kvalitních rostlinných bílkovin a sacharidů. Rýžová mouka, kterou rýžový nápoj obsahuje, se vyznačuje nutričními hodnotami, neobsahuje laktózu, lepek ani kasein. Zakoupit si ho můžete ve sušené podobě.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE