Nikdy je neděl! Které protizánětlivé potraviny je třeba jíst spolu?

potraviny proti zánětu

Zánět v těle je varovným signálem organismu a jeho imunitního systému, který upozorňuje na to, že s ním něco není v pořádku. Vzniká díky různým zraněním, onemocněním, infekcím či toxinům, které organismu jednoduše škodí a ničí jeho zdravé, vitální buňky.

Trápí vás chronický zánět nebo zánětlivá onemocnění? Mnohá onemocnění jsou známá tím, že přecházejí do chronické podoby, nebo celkově probíhají chronicky, tedy dlouhodobě. V těchto případech není na škodu ani změna jídelníčku. Existuje přirozená cesta, jak se zánětu v těle zbavit, a tou jsou protizánětlivé potraviny.

Vědci však zjistili, že když přirozeně protizánětlivé potraviny spárujete do konkrétních kombinací, vytvoříte tak ještě silnější přírodní lék na zánět. Jak vypadá protizánětlivá strava? Které potraviny jsou základem protizánětlivé diety?

Tip pro vás: TOP 4 potraviny, které pomohou vyčistit tlusté střevo

Protizánětlivé dvojice 

Se zánětem v těle se netřeba zahrávat, protože kromě akutního charakteru může nabýt i charakter chronický. Stane se tak tehdy, když zánětlivý proces v těle přetrvává příliš dlouho a tělo je v neustálé pomyslné pohotovosti.

Je třeba mít na paměti, že neléčený chronický zánět v těle může způsobit mnohé vážné nemoci od kardiovaskulárních obtíží až po rakovinu a v nejednom případě vede až k úmrtí.

Kromě toho, že se velmi vážné záněty léčí pomocí léků a konkrétní vhodné léčby navržené odborníkem, dá se proti nim bojovat i přírodním způsobem, pomocí potravin bojujících proti zánětu v těle. Vhodné a účinné protizánětlivé potraviny a jejich nejsilnější kombinace najdete níže.

Podívejte se také: Rutin – zázrak pro cévní systém. V kterých potravinách ho hledat?

Batáty
Depositphotos

Protizánětlivá strava – které kombinace potravin přidat do jídelníčku?

1. Batáty a kajenský pepř 

Asi víte, jaké účinky mají batáty. Pokud ne, tak jsou významným zdrojem betakaroténu, který se v těle mění na vitamín A, a ten je silným bojovníkem proti zánětu. Kajenský pepř je zase považován za velmi dobrého pomocníka při trávicích obtížích či dokonce při bolestech různého druhu. Spolu jsou nerozlučnou dvojicí, která pomáhá snižovat zánět.

2. Mandle a kefír

I účinky mandlí jsme již na našem portálu rozebrali od A do Z. Zatímco kefír je vynikající na trávení, protože obsahuje cenné probiotiky, kůže z mandlí obsahuje zase prebiotika. Společně dokážou léčit chronický zánět v trávicím traktu.

Doporučujeme: Přírodní diuretika: Toto jsou nejlepší potraviny na odvodnění organismu!

Čočka
Depositphotos

3. Čočka a citron 

Tato možná neobvyklá kombinace čočky a citronu je pro vás nesmírně vhodná, pokud máte nedostatek železa v krvi, tedy pokud jste anemičtí. S anémií mají problém ženy v menopauze i těhotné a samozřejmě i mnoho dalších lidí.

Podle odborníků je anémie výsledkem zánětlivého procesu v těle a konzumace luštěnin bohatých na železo současně s citrusy pomůže k lepší absorpci potřebného železa. Citron navíc funguje na posílení imunitního systému.

4. Listová zelenina a olivový olej

Věděli jste, že zdravé tuky v kombinaci se zeleninou dokáží zlepšit vstřebávání důležitých antioxidantů, například luteinu nebo betakaroténu? Lutein bojuje se zánětem v očích a betakarotén je zase účinným bojovníkem proti zánětu obecně, a to zejména u starších lidí. Odborníci na výživu věří, že nejlépe funguje duo olivový olej a listová zelenina. Pozor, čím zelenější, tím lepší.

Zaujme tě: Pozor! Kovová chuť v ústech může signalizovat vážné onemocnění

Špenát
Depositphotos

5. Špenát a borůvky 

Kombinace špenátu a borůvek je nesmírně populární zejména při přípravě smoothies. Ukázalo se, že je nejvhodnější pro sportovce, zejména před samotným výkonem. Zmíněné bobulové ovoce dokáže redukovat zánět po náročném tréninku a špenát zase dokáže podpořit tok kyslíku v těle během něho. Patří mezi potraviny bohaté na antioxidanty. A to není vše. Borůvky redukují bolest svalů a špenát jim zase pomáhá podávat lepší výkon.

Další potraviny, které pomáhají snižovat zánět:

  • mastné ryby – ryby jsou bohaté na omega-3 esenciální mastné kyseliny, 
  • různé bobule (maliny, brusinky, hrozno), 
  • potraviny bohaté na probiotické bakterie (kvašená zelenina, kefír), 
  • avokádo, 
  • brokolice, 
  • zdravé rostlinné oleje – olivový, lněný (má vysoký obsah omega-3), 
  • zelený čaj, 
  • protizánětlivé bylinky a koření – koriandr, skořice, zázvor, kurkuma. 

Prozánětlivé potraviny – které omezit:

  • výrobky z bílé mouky, 
  • zpracované masné výrobky, 
  • červené maso, 
  • bílý cukr (rafinované jednoduché cukry) a cukrové sirupy, 
  • potraviny obsahující omega-6 mastné kyseliny ve velkém množství (pokud není přijímán dostatek omega-3),
  • potraviny obsahující trans-mastné kyseliny ve velkém množství, 
  • alkohol.
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE