Díky těmto kuchyňským trikům ušetříte čas i peníze. Znáte je?!

kuchyňské triky

Taky jste v kuchyni jako doma? Existuje mnoho triků, které vám nejen pomohou ušetřit čas při vaření, ale také ochrání váš rozpočet. Jak pracovat v kuchyni chytřeji a zároveň předejít zbytečnému plýtvání? Inspirujte se našimi tipy.

1. Plánování jídel předem

Pokud si připravíte seznam jídel, která chcete během týdne uvařit, budete přesně vědět, jaké ingredience potřebujete, a vyhnete se impulzivním nákupům. Kromě toho lépe využijete potraviny, které už máte doma, a předejdete zbytečnému plýtvání.

Tip: Zkuste si sestavit jídelníček z ingrediencí, které lze využít vícekrát. Například pokud plánujete na večeři připravit kuře, zbytky můžete použít druhý den do salátu nebo polévky. Mnoho jídel, která by jinak skončila v koši, můžete znovu kreativně využít. Zbytky rýže můžete proměnit na smaženou rýži se zeleninou, starší pečivo lze přetvořit na chutné krutony nebo domácí strouhanku.

2. Mražení potravin

Mražení je skvělý způsob, jak prodloužit životnost potravin a snížit plýtvání. Pokud víte, že nestihnete spotřebovat všechny čerstvé suroviny, jednoduše je zmrazte.

Tipy na mražení:

  • Bylinky: Nasekejte je, vložte do formiček na led a zalijte olivovým olejem nebo vodou. Takto připravené kostky můžete přímo přidávat do jídel.
  • Ovoce a zelenina: Banány, bobulovité ovoce nebo přebytečná zelenina lze snadno zmrazit a později použít do smoothies nebo na přípravu polévek a omáček.
  • Chléb: Pokud víte, že nestihnete zkonzumovat celý bochník, polovinu zamrazte. Stačí ho později nechat rozmrazit při pokojové teplotě a bude jako čerstvý.

Doporučujeme: Jak správně skladovat vajíčka? To jsi určitě nevěděla!

Mražení potravin
Depositphotos

3. Rozmrazování másla

Pokud se chystáte při vaření nebo pečení použít máslo, ale zapomněli jste ho vyndat z lednice nebo mrazničky, stačí ho nakrájet na menší kostičky nebo nastrouhat.

Tip: Máslo vám poměrně rychle změkne, pokud ho umístíte poblíž zdroje tepla, například vedle zapnutého sporáku nebo trouby.

4. Strouhání sýra bez zbytečných ztrát

Znáte to, strouháte sýr do rajčatové polévky, ale většina zůstane na struhadle. A to umývání struhadla potom nemá konce… Příště se i obložené chlebíčky obejdou bez sýra!

Tip: Stačí, když struhadlo před použitím potřete nebo postříkáte olejem ve spreji.

5. Správné skladování potravin

Správné skladování potravin je klíčem k tomu, aby vydržely déle a neztratily svou kvalitu.

Tipy:

  • Banány a jablka: Toto ovoce vylučuje ethylen, který urychluje zrání jiných potravin. Skladujte je odděleně od ostatních druhů ovoce a zeleniny, aby se předčasně nezkazily.
  • Zelenina: Uchovávejte zeleninu v perforovaných plastových sáčcích nebo zabalenou v kuchyňském papíře, aby déle zůstala čerstvá. Papriky, okurky nebo salát takto vydrží o několik dní déle.
  • Sýr: Aby sýr nevyschnul, zabalte ho do voskového papíru nebo látkové utěrky namočené do soli.

6. Lovení skořápky z vajec

Při vaření nebo pečení se často stane, že se do misky s vejci dostane kousek skořápky. Pokusy vylovit ji prsty, lžičkou nebo dokonce s kouzelnými slovy často nefungují.

Tip: Malý úlomek skořápky nejlépe vylovíte pomocí většího kusu skořápky. Takto ušetříte čas i nervy.

7. Aby těsto vykynulo rychleji

Máte chuť na kynutý koláč a chcete si ho vychutnat co nejdříve? Nebo očekáváte nečekanou návštěvu? Pokud máte v kuchyni chladno, těsto nemusí správně kynout.

Tip: Aby těsto rychleji nakynulo, dejte ho do vypnuté (!) trouby. Na dno trouby položte misku s horkou vodou. Pára zahřeje prostor trouby na ideální teplotu a těsto rychleji vykyne. Sledujte ho, aby vám z mísy nepřeteklo.

8. Využijte celé potraviny

Při přípravě zeleniny často vyhazujeme části, které jsou ideální na vývary, polévky nebo saláty.

Tip: Ze zbytků zeleniny můžete připravit domácí zeleninový vývar. Stačí je povařit s vodou, přidat koření a sůl a máte základ na omáčky, polévky či rizota.

9. Šetřete čas s multifunkčními spotřebiči

Investice do multifunkčních kuchyňských pomůcek, jako je tlakový hrnec, multifunkční robot nebo mixér, vám může ušetřit hodně času a energie. Tlakový hrnec výrazně zkrátí dobu vaření polévek, masa nebo luštěnin. Multifunkční roboty zase usnadní přípravu těsta, krémů nebo sekání zeleniny.

Tip: Pokud vaříte luštěniny nebo maso, připravte si větší dávku najednou a zbytky zamrazte. Příště stačí jídlo jen rozmrazit a máte rychlou večeři bez zbytečné námahy.

Doporučujeme: Rada nad zlato: Jak vyčistit koberce? Známe levný, ale účinný trik!

Vaření
Depositphotos

10. Vaření najednou pro více jídel

Vaření ve větších dávkách vám může ušetřit čas i peníze. Pokud například vaříte jídla, která se dají snadno uchovat v lednici nebo zmrazit, můžete jich připravit více najednou a spotřebovat během týdne.

Tip: Vařte více rýže, těstovin nebo obilovin. Můžete je později použít na různé pokrmy, od salátů přes rizota až po přílohy k hlavním jídlům.

11. Domácí dochucovadla

Výroba vlastních dochucovadel vám ušetří peníze a zároveň omezíte příjem konzervantů a umělých přísad. Například domácí majonézy, dresinky, omáčky nebo pesta jsou levnější a chutnější než ty kupované.

Tip: Pokud vám zůstanou čerstvé bylinky, které nestihnete spotřebovat, připravte si domácí pesto, které můžete skladovat v lednici nebo zmrazit na později.

12. Jak na čerstvé bylinky

Také se vám zdá, že vám kupované bylinky vydrží stále méně? Než spotřebujete celý svazek petrželky nebo pažitky, zvadne nebo uschne a už je nepoužitelná.

Tip: Zabalte bylinkový svazek do sáčku, který upevníte na květináč pomocí gumičky. Takto můžete bylinky dlouhodobě uchovávat v lednici a zůstanou stále čerstvé.

I tohle je kuchařské umění

Díky těmto kuchyňským trikům nejenže ušetříte čas při přípravě jídel, ale zároveň snížíte plýtvání a ušetříte peníze. Důsledné plánování, správné skladování a maximální využití potravin vám umožní efektivněji pracovat v kuchyni a zpříjemnit si každodenní vaření. Stačí pár jednoduchých změn a vaše kuchyně bude fungovat rychleji, levněji a ekologičtěji.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE