Jak správně skladovat vajíčka? To jsi určitě nevěděla!

Jak správně skladovat vajíčka

Chcete, aby vaše potraviny vydržely déle čerstvé? Naučte se způsoby, jak je správně skladovat. Různé druhy potravin vyžadují různé metody skladování. Dnes se zaměříme na vejce. Víte, jak je správně uskladnit, aby vám vydržela co nejdéle? Poradíme vám, jak na to!

Jak skladovat bílky či žloutky, když vám zbyly po vaření či pečení? Jak správně skladovat domácí vejce? Jak dlouho vydrží čerstvé vejce? Jaká pravidla skladování vajec byste neměli porušovat? Vše důležité se dozvíte v následujícím článku!

Viz také: TOTO je 5 věcí ve vaší domácnosti, které blokují vaše štěstí v lásce!

Obal na vajíčka – kartonový, plastový nebo jiný?

Nejlépe uděláte, když vajíčka ponecháte v původním obalu, ve kterém jste je koupili v obchodě. Vaječné skořápky mají na svém povrchu malé póry, které mohou vstřebávat různé pachy, což může narušit jejich trvanlivost. Obal skvěle zabraňuje absorpci různých pachů z lednice, a tím se postará o delší čerstvost vajec.

Originální kartonový obal, ve kterém vajíčka koupíte v obchodě, je navržen tak, aby chránil vajíčka před poškozením a zároveň minimalizoval jejich vystavení vnějším vlivům. Tento obal je vyroben z materiálů, které jsou vhodné pro dlouhodobé skladování vajec.

Myjete vajíčka? Chyba!

Mnohé potraviny je třeba před uskladněním do lednice umýt, ale vajíčka po zakoupení nikdy nemyjte! Jejich skořápka je pokryta přirozenou ochrannou vrstvou, která brání pronikání bakterií (Salmonella) a pachů dovnitř. Umytá vajíčka vydrží v lednici kratší dobu, protože jsou zbavena této ochranné vrstvy, bez které se přes skořápku dostane mnohem více pachů.

Ty mohou narušit trvanlivost vajíčka a zhoršit jeho chuť. Pokud jste zvyklí vajíčka mýt, udělejte to raději těsně před použitím na přípravu jídla. Tímto způsobem zajistíte bezpečnost bez ohrožení jejich skladovatelnosti.

Doporučujeme: Jak vyčistit pohovku? Známe triky pro různé materiály!

vajíčka
Depositphotos

Správný způsob skladování vajec v lednici – na kterém místě?

Vajíčka je vždy potřeba uskladnit v lednici. Děláte také chybu, že je vkládáte do dveří lednice? Pokud je skladujete v přihrádce ve dveřích, není to nejlepší nápad. Doporučená skladovací teplota pro vajíčka by měla být nižší než 20 stupňů (to je ideální teplota). Dveře lednice jsou však její nejteplejší částí. Pravidelným otevíráním a zavíráním dveří je teplota nestabilní, což zvyšuje pravděpodobnost, že se vajíčka zkazí. Pozor na teplotní rozdíly.

Vajíčka byste měli v lednici uskladnit na místě, kde je teplota stabilní a nejchladnější. Nejvhodnější je uložit je na střední nebo spodní polici, kde se udržuje konzistentní teplota, obvykle nižší než 20 stupňů. Tyto oblasti lednice poskytují lepší podmínky pro dlouhodobé skladování vajec, protože jsou méně ovlivněny častým otevíráním dveří. 

Dokdy bychom měli zakoupená vajíčka spotřebovat?

Při podrobnějším zkoumání zjistíte, že se expirační doby liší. Různí výrobci uvádějí různé lhůty, které závisí na mnoha faktorech. Nejčastěji se na obalu setkáte s doporučenou spotřebou do jednoho měsíce. Každopádně se snažte vajíčka nenechávat v lednici déle než jeden týden. Tato doba je optimální pro jejich konzumaci, aniž byste museli přemýšlet, zda je jejich konzumace bezpečná.

Jak skladovat domácí vejce?

Domácí vejce byste měli skladovat podobně jako ta z obchodu, aby si zachovala svou čerstvost a kvalitu. Nejlepší je uložit je do lednice, kde teplota zůstává stabilní. Vejce umístěte na střední nebo spodní polici, kde je nejchladněji. Je důležité je uložit špičkou dolů, což minimalizuje riziko pohybu vzduchové bubliny uvnitř vejce, což pomáhá udržet jeho čerstvost déle.

Před uskladněním vejce nemyjte, protože byste odstranili přirozenou ochrannou vrstvu, která je chrání před bakteriemi a pronikáním pachů. Pokud jsou vejce špinavá, stačí je jemně očistit suchým hadříkem nebo papírovým ubrouskem. Chcete-li prodloužit trvanlivost vajec, můžete je skladovat v uzavřené nádobě, aby byla ještě lépe chráněna před pachy z lednice.

Viz také: Děravé silonky nepatří do koše. Takto je ještě využiješ!

Jak skladovat vejce
Depositphotos

Jak skladovat bílky či žloutky a jak dlouho vydrží?

Pokud oddělíte bílky a žloutky a nepotřebujete je okamžitě použít, je důležité je správně uskladnit, aby zůstaly čerstvé a bezpečné k použití.

  • Vaječné bílky byste měli skladovat v uzavřené nádobě v lednici. Při správném uskladnění vydrží přibližně 2 až 4 dny. Pokud potřebujete bílky uchovat na delší dobu, můžete je zmrazit. Před zmrazením je doporučeno nalít je do formy na led a zmrazit po jednotlivých porcích. Takto zmrazené bílky mohou vydržet až 12 měsíců.
  • Vaječné žloutky jsou náchylnější k vysychání, proto je důležité je před skladováním chránit. Pokud chcete žloutky skladovat v lednici, vložte je do nádoby a přidejte trochu vody, aby zůstaly ponořené. Uskladněné v lednici vydrží přibližně 2 až 3 dny. Žloutky také můžete zmrazit, ale před zmrazením je smíchejte s malým množstvím soli nebo cukru, aby se zabránilo jejich želírování. Takto upravené žloutky mohou v mrazničce vydržet až 10 měsíců.

Test čerstvosti vajec

  1. Test ponořením do vody: Naplňte misku nebo sklenici studenou vodou. Opatrně vložte vejce do vody. Pokud vejce klesne na dno a leží vodorovně, je velmi čerstvé. Pokud klesne na dno, ale postaví se na špičku, je starší, ale stále vhodné ke konzumaci. Pokud vejce plave na hladině, je pravděpodobně zkažené a nemělo by se konzumovat.
  2. Test zatřesením: Jemně zatřeste vejcem u ucha. Pokud nic neslyšíte, vejce je čerstvé. Pokud slyšíte šplouchání nebo žblunkání, vejce je starší, protože jeho obsah se zmenšil a vzduchová bublina uvnitř se zvětšila.
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE