Rada nad zlato: Jak vyčistit koberce? Známe levný, ale účinný trik!

jak vyčistit skvrnu na koberci

I když dnes mnoho lidí dává přednost podlahám, najdou se mezi námi ženy, které na koberce nedají dopustit. Na jedné straně jsou koberce příjemné, plyšové, s hustými vlákny, které našim nohám poskytují jistý komfort při chůzi. Na druhé straně jsou však magnetem na prach, nečistoty, zvířecí chlupy a podobně. Jak vyčistit koberce? Známe skvělý a hlavně levný trik!

Už se vám stalo, že jste omylem rozlili červené víno na koberec? Pokud ano, rychlou záchranou je sůl, kterou je třeba nasypat na koberec. Ta do sebe rozlité víno nasaje a problém je rychle vyřešen. Ale co v případě zašlých skvrn? Jak obnovit jas a barvu zašedlého koberce?

Tip pro vás: Aviváž – ano nebo ne? Jak prát sportovní oblečení podle odborníků?

Vraťte vašemu koberci život s touto ingrediencí!

Základem je použít jedlou sodu, která je skvělá pro čištění po celé domácnosti. Dokáže nejen oživit koberce, ale také pohltit nepříjemné pachy. A co je nejdůležitější, je to nejlevnější řešení, které nemá žádný negativní dopad na životní prostředí. Můžete ji přidat do přístrojů na čištění koberců, nebo ji jednoduše rozsypat po koberci.

Doporučujeme: Jak vyčistit pohovku? Známe triky pro různé materiály!

jedlá soda a ocet
Depositphotos

Zápach z koberce

Nejprve koberec vysajte a posypte ho jedlou sodou. Jemným kartáčováním ji zapracujte do vláken koberce a nechte působit přes noc. Následující den sodu vysajte a zápach bude pryč. Tento trik funguje i u nových koberců, kde tímto způsobem odstraníte chemický zápach.

Rozlité víno

Kromě zmíněné soli skvěle funguje i jedlá soda. Když se vám podaří vylít červené víno na koberec, nejprve ho papírovými utěrkami vysajte, aby se skvrna dále nerozšiřovala. Poté nalijte na skvrnu studenou vodu, aby se víno naředilo, a opět ho vysajte papírovými utěrkami. Následně si připravte směs z jedlé sody a vody (v poměru 1:3). Pastu vmasírujte do skvrny od vína a nechte působit. Po vyschnutí sodu z koberce jednoduše vysajte.

Doporučujeme: Jak vyčistit vodovodní baterii? S touto levnou přísadou to zvládneš levou zadní!

Rozlité víno
Depositphotos

Hloubkové čištění koberců

Toto čištění koberců provádíme většinou několikrát do roka (vánoční úklid, jarní úklid, velikonoční úklid...). Abyste se zbavili i těch nejmenších skvrn hluboko ve vláknech, připravte si směs z jedlé sody a octa. Můžete buď nasypat sodu na koberec a postříkat ho octem, nebo smíchat obě ingredience předem. Oba způsoby fungují stejně a pomohou nejen s odstraněním skvrn, ale i zápachu.

Pokud chcete koberec důkladně vyčistit od nečistot, připravte si roztok z jedlé sody, octa a vody. Smíchejte sodu, 250 ml octa a 500 ml vody. Vše promíchejte a přelijte do lahve s rozprašovačem. Nastříkejte na koberec a nechte působit, dokud zcela nevyschne. Nakonec koberec vysajte.

Anketa: Podařilo se vám vyčistit si doma koberce?

Odpovedalo 0 ľudí

0%
0%
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE