Chystáš se s dětmi na koupaliště? Podívej se, jak odhalit nebezpečný bazén

jak poznat nebezpečný bazén

Léto a koupaliště k sobě jednoduše patří jako chléb a máslo. Když slunce venku vyšplhá na třicítky, nezbývá nám přece nic jiného, než hledat osvěžení u vody. To však s sebou může nést i následky v podobě infekcí či jiných zdravotních problémů, které číhají přímo ve vodě, i když si to možná někdy neuvědomujeme.

Samozřejmě, že když se provozovatel koupaliště o své bazény dobře stará, nic se stát nemůže. Proto jsme pro vás sepsali několik jasných znaků, podle kterých identifikujete, že se jedná o nebezpečný bazén. Jaké znaky má poškozený bazén nebo bazén, který nemusí být úplně bezpečný?

Doporučujeme: Let s dítětem do 1 roku? Tipy pro vás, jak se nezbláznit

V kterých případech si dát na bazén pozor?

1. Přelidněný bazén

Některé výstrahy poznáte na první pohled, po jiných musíte jednoduše trochu pátrat. Co však vašemu oku neunikne, je přelidněný bazén. Davy ve vodě znamenají také mnoho mikrobů, infekcí a virů, což v konečném důsledku zvyšuje šanci, že něco chytíte.

A když je v bazénu více dětí, dá se také předpokládat, že voda nebude nejčistší. Teď nemluvíme o miminkách, které mají speciální nepropustné pleny, ale o dětech, které raději, než aby vyběhly na toaletu, udělají to, co potřebují, rovnou do vody. V příliš přelidněných bazénech se tedy raději nekoupejte.

Podívej se také: Nejvtipnější nezdařené fotografie s dětmi: Tohle nemůže být skutečné!

průzračná voda v bazénu Depositphotos

2. Voda v bazénu není průzračná

Možná s námi nebude souhlasit každá maminka, ale chemie je v případě veřejných bazénů opravdu velmi potřebná. Hladina chloru ve vodě by se měla kontrolovat i několikrát za den, aby nedošlo k jejímu poklesu pod minimální úroveň. V takovém případě by voda nebyla chráněná a pro plavce by to mohlo znamenat nepříjemné zdravotní potíže, zejména střevní.

To, že je bazén nedostatečně chráněn chemií, se může projevit i rozmnožením řas, a to zejména na slunečných místech bazénu. I toto je jasný signál, že o bazén není dobře postaráno, a tedy byste se pobytu v takové vodě měli raději vyvarovat. Řasy v bazénu nikdy neignorujte. Do bazénu nelezte ani tehdy, když je voda zakalená. Vždy se koupejte jen v bazénech, kde je voda průzračná a viditelně čistá.

Pokud jde o veřejný bazén, ruce od něj pryč. Pokud jde o bazén doma, je nutné se zaměřit na lepší údržbu. Nutná je dezinfekce bazénové vody, pravidelné chlorování a sledování pH. Údržba bazénu zkrátka zabere čas i finance.

3. Stěny bazénu jsou znečištěné 

I viditelné nečistoty na dně nebo stěnách bazénu jsou důležitým indikátorem toho, že bazén nemusí být bezpečný nebo vhodný ke koupání. Listí, tráva a jiné rostlinné zbytky mohou být do bazénu zanesené větrem nebo po bouřce. Tyto zbytky se mohou rozkládat a podporovat růst řas a bakterií, což může vést ke znečištění vody a zdravotním problémům.

Také písek a bláto mohou být do bazénu zanesené větrem, deštěm nebo při používání bazénu bez vhodného očištění nohou. Písek a bláto mohou způsobovat mechanické poškození filtračních systémů a vytvářet podmínky pro růst mikroorganismů. Pokud se různé nečistoty nacházejí na dně nebo stěnách bazénu, je to znak toho, že čištění bazénu bylo zanedbané.

Zaujme tě: Prohra patří i do dětského světa: 3 tipy, jak ji pomůžete dětem zvládnout

znečištěný bazén Depositphotos

4. Bazén nemá žádné ohrazení

Nebezpečný je každý bazén, který není ohrazen, a to hlavně pro malé děti. U takového bazénu byste měli mít děti stále na očích a být v jejich bezprostřední blízkosti. Dávejte si pozor například i tehdy, pokud má takový nezabezpečený bazén váš soused.

Ani nevíte jak a vaše dítě se může k němu dostat a jednoduše do vody spadnout. Nebezpečí utonutí číhá i na koupalištích, kde není k dispozici plavčík nebo je plavčíků na velikost koupaliště málo.

5. Nedostatečné technické vybavení

Pozor si musíte dávat na další signály, které naznačují, že bazén je spojen s vyšším rizikem nehod a zranění. Poškozený bazén, který není v dobrém stavu, je skutečně rizikový. Poškozené nebo chybějící kryty filtračních systémů mohou způsobit nebezpečí pro plavce. Neúplné nebo poškozené schůdky a žebříky mohou být příčinou zranění při vstupu nebo výstupu z bazénu.

Poškozená nebo chybějící dlažba či povrchová úprava je rovněž nežádoucí. Ostré hrany nebo kluzký povrch mohou způsobit zranění, ať už u dítěte nebo dospělého jedince.

Na co si ještě při koupání v bazénu dávat pozor?

Aby bylo koupání v bazénu bezpečnou zábavou, myslete ještě na pár věcí. Problémem může být například nedostatečné značení hloubky veřejného bazénu. Absence označení hloubky může být nebezpečná pro plavce, zejména pro děti a neplavce. Dalším problémem jsou nedostatečné nebo nejasné bezpečnostní pokyny. Upozornění a pravidla pro uživatele bazénu by měla být jasně viditelná a dodržovaná.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE