Prohra patří i do dětského světa: 3 tipy, jak ji pomůžete dětem zvládnout

Prohra a výchova dětí

Úspěchy a pády neodmyslitelně patří k životu. Učí nás posouvat se vpřed, vyrovnávat se s emocemi a budovat vlastní sebevědomí.

Jak se postavit k prohře, když se týká dětí? Toto jsou 3 způsoby, jak je na takovou situaci nejen předem připravit. Naučte se zvládat prohru spolu s dětmi.

Tip pro vás: Motivace dětí je velmi důležitá. Jak ji udržet při učení?

Výchova dětí 

Který rodič by nechtěl vychovat šikovné, úspěšné a šťastné dítě, kterému nic nebude chybět? Takové, které bude všechno zvládat? Výchova dětí přináší různé překážky, na které se nedá předem připravit. Zachovat však chladnou hlavu a dělat správná rozhodnutí i v náročnějších situacích vyžaduje zkušenost.

Proto se nejen dítě učí od rodiče, ale i rodič od dítěte. „Kryjte záda“ svým dětem i tehdy, když přicházejí neúspěchy a prohry. Protože i prohra se dá zvládnout. Stačí jen vědět, jak na to.

Soutěživost, vítězství a prohra

Hrajete společenské hry? A kolikrát jste upravili pravidla nebo přivřeli oči jen proto, aby nakonec vaše dítě nebylo smutné, že prohrálo? Ačkoliv hry přinášejí kromě zábavy i negativní pocity, jsou také příležitostí pro různé emoce.

Emoce, které děti projevují, v sobě objevují, zpracovávají a učí se zvládat. Nedělejte donekonečna ústupky a neučte dítě jen na vítězství. Právě při prohře dokáže pochopit, že každý má slabé a silné stránky. A že je to naprosto v pořádku.

Podívej se také na: Opravdu se děti rodí bez kolen?

výchova dětí
Depositphotos

Jak naučit děti zvládat prohru?

Dětská soutěživost nezná hranic. A ne vždy musí končit oblíbená společenská hra, pexeso, vědomostní hry, ale ani ty míčové vítězstvím. Čím dříve naučíte děti, že prohra nemusí končit potokem slz, ale motivací dělat věci ještě lépe, tím lépe.

1. Prohru trénujte a mluvte o ní

Soutěživost přináší mnoho výhod. Nechte děti hrát si mezi sebou a pozorujte jejich chování. Až když se situace vyostří, s klidem zasáhněte.

Zkuste dětem vysvětlit, že hra nekončí vždy jen vítězstvím a také to, že vyhrát může vždy někdo jiný. Neznamená to, že je někdo šikovnější. I při hře je třeba štěstí či náhody.

TIP: Komunikujte a vysvětlujte. Přiměřeně věku a situaci tak, aby dítě pochopilo, že jednou hrou nic nekončí.

2. Oceňujte snahu

Ujistěte své dítě, že i snaha se cení. A ačkoliv tentokrát prohrálo, je důležité poučit se z chyb či zlepšit se. V průběhu hry se nebraňte pochválit ho za správné kroky, myšlení či dílčí vítězství. Chvála je také formou motivace, při které si dítě začíná věřit a případnou prohru zvládne mnohem snadněji.

TIP: Buďte pro děti příkladem toho, jak prohru zvládat. Nezapomínejte, že děti rády kopírují své rodiče.

Doporučujeme: Let s dítětem do 1 roku? Tipy pro vás, jak se nezbláznit

prohra dětí
Depositphotos

3. Naučte děti dopřát výhru druhému

Bez prohry to opravdu nepůjde. Pokud vaše děti pochopily, že je běžnou součástí života, v dalším kroku je naučte velkorysosti. Uznání, pochvala, podání ruky či gesto patří také soupeři v případě vítězství.

A tak, jako narozeninový dárek patří jen oslavenci, i odměna za úspěch patří jen vítězi. Opravdu se nevyplácí dělat ústupky.

TIP: Nesnažte se zmírňovat projevy emocí dětí při prohře. Dovolte jim tento pocit naplno prožít. Jen tak mají šanci posouvat se vpřed.

Řekněte dětem o vlastních prohrách 

Neskrývejte před dětmi vlastní hněv či smutek v době, kdy se vám něco nepodaří a oni nebudou žít s pocitem, že je všechno dokonalé.

Nestyďte se mluvit o tom, že jste udělali chybu, něco nezvládli a nebyli nejlepší. Ukažte jim, jak se dá výzvám postavit čelem a využít neúspěch či prohru ve svůj prospěch. Učte je, že bez proher nejsou vítězství!

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE