Červená rýže: Superpotravina, jejíž účinky tě rozhodně dostanou!

Červená rýže

Červenou rýži můžeme bezpochyby zařadit mezi nejexotičtější druhy rýže. Jsme totiž zvyklí spíše na rýži bílé nebo béžové barvy. Když se tato obilnina objeví na talíři v červeném provedení, určitě to vzbudí pozornost.

Červená rýže je navíc nejen vzhledem zajímavá, ale překvapí vás také svými blahodárnými účinky na lidský organismus. V článku se o ní dozvíte všechny důležité informace, včetně toho, jak ji rychle a jednoduše připravit.

Tip pro vás: Jak vyrobit domácí droždí: Je to jednodušší, než jste si mysleli!

Odkud červená rýže pochází?

Červená rýže je běžnou součástí jídelníčku zejména v oblasti Himalájí a jižního Tibetu, v Bhútánu i jižní Indii. Jedná se o celozrnný druh rýže, jejíž domovskou zemí je Thajsko. V současné době se pěstuje i na několika místech v Evropě, například v Itálii či Francii.

Často je považována za exotického příbuzného černé rýže. Tento druh rýže je charakteristický oříškovou chutí a rezavě červenou barvou, která je po uvaření ještě výraznější. Jelikož se tato obilnina neloupe, zůstává jí i poměrně tuhá slupka, díky níž si zachovává pevnost i po delším vaření.

Červenou rýži můžete najít zejména ve větších supermarketech. Určitě ji však objevíte i v prodejnách se zdravou výživou nebo na internetu. Za půlkilové balení této obilniny zaplatíte přes 3 eura. Červená rýže v BIO kvalitě je o něco dražší.

Doporučujeme: TOP recepty na domácí raw tyčinky – skvělá svačina

červená rýže
Depositphotos

Co obsahuje červená rýže?

Červená rýže je nutričně velmi bohatá. Protože nebyla zbavena slupek ani leštěním připravena o povrchovou vrstvu, obsahuje velké množství minerálů, vitamínů a dalších cenných látek. Červená rýže je dobrým zdrojem bílkovin, sacharidů i vlákniny.

Dokonce skrývá i větší podíl nenasycených mastných kyselin. Také je nabitá množstvím důležitých antioxidantů i flavonoidů. Z minerálních látek vám tato obilnina doplní hlavně železo, vápník, zinek i hořčík. Rovněž obsahuje vitamíny E a D, riboflavin i thiamin.

Jaké má červená rýže účinky?

Červená rýže je dobře stravitelná a nezpůsobuje nadýmání, naopak výrazně zlepšuje proces trávení. Má také nízký glykemický index, což znamená, že je vhodná i pro diabetiky. Také pomáhá snižovat vysoký krevní tlak i hladinu cholesterolu.

Díky obsahu cenných minerálů podporuje dobrý stav kostí, zubů, nehtů, pokožky i vlasů. Představuje prevenci před artritidou i osteoporózou. Červená rýže má dokonce schopnost regulovat obsah vody v organismu.

Jak připravit červenou rýži?

Při přípravě červené rýže se můžete držet návodu na obalu. Před vařením ji nezapomeňte důkladně opláchnout. Doporučuje se také nechat ji na chvíli odstát ve vodě. Obecně je vhodné vařit červenou rýži v poměru 1:2. To znamená, že jeden díl obilniny je potřeba zalít přibližně dvěma díly vody.

Můžete přidat trochu soli a olivového oleje. Následně rýži vařte na mírném ohni, dokud se většina vody neodpaří. Obvykle to trvá kolem 40 minut, ale někdy je potřeba vařit ji i déle. Důležité je, aby dostatečně změkla. I po uvaření však zůstává příjemně křupavá.

Podívej se také na: Černá ředkev je přírodní lék! S tímto vám pomůže

bílá rýže, červená rýže, pohanka a jiné
Depositphotos

Použití červené rýže

Můžete ji použít stejně jako kterýkoli jiný druh rýže. Hodí se k tučným rybám, omáčkám i zeleninovým pokrmům. Můžete ji použít jako přílohu k masu, ale bezpochyby oživí i klasické rizoto. Skvěle se také doplňuje s jasmínovou rýží, která je po uvaření měkká a lepkavá. Kombinací s křupavou červenou rýží vznikne opravdu jedinečná chuť.

Recept na salát z červené rýže

Ingredience:

  • 250 g červené rýže
  • 1 hrnek quinoy
  • sůl a mletý černý pepř
  • sušený česnek
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce arašídového másla
  • 2 kuřecí prsa
  • 1 avokádo
  • 1 řapík celeru
  • mikrobylinky
  • 1 mrkev
  • šťáva z 1/4 limetky

Postup:
Červenou rýži propláchneme, zalijeme vodou v poměru 1:2 a uvaříme do měkka. Quinou propláchneme pod vodou a uvaříme do měkka podle návodu na obalu. Kuřecí prsa nakrájíme na kostičky a osmažíme je z každé strany na troše oleje. Osolíme, opepříme a přidáme i sušený česnek.

Maso podlijeme 2,5 dl vody a necháme povařit. Přidáme arašídové máslo a po zhoustnutí odstavíme. Mrkev nastrouháme na tenké proužky a celer nakrájíme na měsíčky. Avokádo nakrájíme na tenké proužky. Uvařenou rýži smícháme s quinoou, přidáme zeleninu i maso s omáčkou. Promícháme a dochutíme šťávou z limetky. Před podáváním můžeme posypat mikrobylinkami.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE