Jak vyrobit domácí droždí: Je to jednodušší, než jste si mysleli!

Jak vyrobit domácí droždí

Účinky droždí při pečení zná každý. Pečení mnoha druhů pečiva se bez něj neobejde. Rozhodli jste se upéct si domácí chléb nebo jiné pečivo, případně nějaký chutný kynutý zákusek, ale došlo vám čerstvé droždí a obchod je daleko nebo je zavřený? Nezbývá vám tedy nic jiného, než změnit své plány a upéct si něco jiného, ve kterém nebudete potřebovat kvasnice, resp. droždí.

Ale můžete to zkusit i jinak a droždí si můžete sami vyrobit. Možná tomu nebudete věřit, ale jeho příprava vůbec není složitá. Dokonce najdete množství skvělých receptů, podle kterých si pekařské droždí můžete vyrobit. Případně si můžete připravit i kvásek, který využijete při přípravě kváskového chleba.

Uvidíme, zda nakonec i chlebíček nebo kynutý koláč bude mít o mnoho lepší chuť. Protože bude připravený z lásky, ze které bylo připraveno i samotné droždí. Jak probíhá výroba kvasnic doma? Co potřebujeme na domácí droždí? Je možné vyrobit kvasnice z piva? Zjistěte více v článku!

Podívejte se také: Máš doma starý chléb? Vyzkoušej 7 výborných receptů, jak ho využít!

5 tipů, jak vyrobit droždí doma:

1. Droždí z brambor a piva 

  • 500 g brambor
  • 60 g cukru
  • 2 lžíce piva

Jak vyrobit droždí doma? Jako první si uvařte brambory ve slupce, oloupejte je a rozmačkejte na kaši. Do takto připravených brambor začněte postupně přidávat vodu a vytvořte si hustější bramborovou kaši. Následně si cukr rozpusťte v troše horké vody a vytvořte si sirup, který přilejte do bramborové kaše.

Takto připravené droždí si přeložte do větší mísy a postavte na teplé místo. Nechte ho kvasit 24 hodin. Během toho, jak vám bude směs kvasit a pracovat, postupně přidávejte po lžíci piva. Pivo samo o sobě podporuje tvorbu kvasinek, což přispěje k lepšímu nakynutí droždí. Po 24 hodinách droždí použijte jakkoliv.

2. Droždí z piva a mouky 

  • 1 šálek žitné mouky
  • 1 šálek vody
  • 1 lžíce krystalového cukru
  • 1 šálek piva

Recept na droždí: Do mísy si nalijte šálek teplé vody a smíchejte ji s moukou. Takto připravenou směs nechte odstát přibližně 6 hodin. Po 6 hodinách přidejte 1 šálek piva a lžíci krystalového cukru. Všechno spolu pořádně promíchejte. Mísy s takto připravenou směsí postavte na teplé místo a nechte přes noc kvasit. Následně takto připravené droždí skladujte v chladu.

Doporučujeme: Rychlé občerstvení: Vyzkoušejte tyto lahodné jednohubky!

Droždí
Depositphotos

3. Recept na přípravu domácího droždí z žitné mouky

  • 250 g žitné mouky
  • 250 ml vody
  • krystalový cukr

Výroba domácího droždí: Tímto způsobem si v podstatě vyrobíte kvásek, který nebude potřeba přikrmovat. Takže smíchejte teplou vodu s moukou a nechte kvasit po dobu 24 hodin. Během dané doby postupně přisypávejte krystalový cukr. Po 24 hodinách budete mít kvásek, který můžete využít jakkoliv.

4. Droždí z jablka a mouky

  • 1 jablko
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 hrnek vody

Návod na výrobu: Jablko oloupeme, odstraníme jádřince a nakrájíme na plátky. Dáme do skleněné mísy a přidáme vodu. Pod uzávěrem necháme louhovat při pokojové teplotě 2 dny. Poté jablka vyjmeme a do jablkového výluhu přidáme hladkou mouku.

Znovu pod uzávěrem necháme odpočívat 24 hodin. Hotové droždí můžeme dále skladovat v lednici. Používá se 1 PL hotového droždí z jablka na 250 g mouky. Pokud použijete toto droždí do těsta, je nutné počítat s delším kynutím.

5. Recept na výrobu droždí z vína

  • 100 g vína
  • 10 g mouky
  • 5 g cukru

V misce si smíchejte víno s moukou a také přidejte cukr. Promíchejte a dejte na teplé místo. Nechte kvasit. Vytvořený kvásek můžete použít, jak potřebujete.

Nepřehlédněte: Dokonalá avokádová pomazánka 5x jinak: Každá stojí za vyzkoušení!

výroba droždí
Depositphotos

Trvanlivost domácího droždí

Trvanlivost domácího droždí závisí na způsobu jeho přípravy a skladování. Obecně platí, že domácí droždí nemá tak dlouhou trvanlivost jako komerční droždí, proto je důležité ho správně skladovat a používat v přiměřeném čase. Ideální je připravovat tolik droždí, kolik aktuálně potřebujeme a bez odkladu ho využít. 

Skladování připraveného droždí

Pokud jsme si vyrobili kapalné droždí, je možné ho skladovat v lednici, ideálně však maximálně 1 až 2 týdny. Pokud máte vyrobené pevné droždí, např. z mouky, můžete skladovat při pokojové teplotě a pravidelně ho "krmit" moukou a vodou každých 12 až 24 hodin. To je vhodné pro pravidelné pečení.

Pokud pečete méně často, můžete starter skladovat v lednici a "krmit" ho jednou týdně. Před použitím ho vyjměte z lednice, nechte dosáhnout pokojové teploty a obnovte ho krmením, aby se aktivovalo.

Bez ohledu na způsob skladování, pravidelně kontrolujte své domácí droždí, abyste se ujistili, že není kontaminované. Pokud pozorujete plísně, nepříjemný zápach nebo jakékoliv jiné nežádoucí znaky, droždí vyhoďte a připravte si nové.

Vysušení droždí 

Pokud chcete droždí skladovat dlouhodobě, můžete ho vysušit. Rozetřete aktivní starter na tenkou vrstvu na papír na pečení a nechte ho úplně vyschnout. Potom ho rozdrťte na prášek a uchovávejte v hermeticky uzavřené nádobě.

Sušené droždí může vydržet několik měsíců až rok. Před použitím ho rehydratujte přidáním vody a mouky a nechte ho znovu ožít.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE