Nemůžete odolat chipsům? Vyzkoušejte tyto recepty na zdravé chipsy

recepty na zdravé chipsy

Vyzkoušejte zdravější variantu pečených jablečných, banánových, hruškových, mrkvových nebo špenátových chipsů. Jsou opravdu vynikající a můžete si je dopřát kdykoliv, a to bez nejmenších výčitek svědomí. Navíc vám místo zbytečných tuků a soli poskytnou množství vitamínů a zdraví prospěšných látek.

Ochutit si je můžete jakýmikoli kořením a také si můžete vybrat, zda máte chuť na sladké nebo slané.

Další výhodou je, že chipsy jsou pečené, či spíše sušené v troubě a ne smažené. Způsobů na jejich přípravu je opravdu mnoho a my jsme si pro vás připravili několik zajímavých receptů na různé zeleninové chipsy a dokonce i ovocné chipsy.

Tip pro vás: Banánovo-ovesné lívance – zdravý a chutný start do nového dne

Zdravé ovocné chipsy z jablek a skořice 

Pokud máte chuť na něco sladkého, rozhodně vyzkoušejte jablečné chipsy s příchutí skořice a muškátového oříšku.

Ingredience na jablečno-skořicové chipsy:

  • 4 jablka (přibližně 2 plechy chipsů)
  • šťávu z citronu 
  • 2 sklenice studené vody 
  • 2 lžíce mleté skořice 
  • ½ lžíce muškátového oříšku 
  • práškový cukr podle chuti 
  • špetku mletého zázvoru (nepovinné) 

Jablečno-skořicové chipsy – postup receptu: 

Do mísy se studenou vodou přidejte šťávu z citronu a odložte stranou. Jablka opláchněte, vykrojte z nich jádrovník, nakrájejte na velmi tenké plátky nebo kolečka (na tento účel vám velmi dobře poslouží škrabka na brambory). Přidejte nakrájená jablka do mísy se studenou vodou a citronovou šťávou a nechte je tam několik sekund (tato koupel předchází zhnědnutí jablek).

V míse smíchejte všechna koření. Plátky jablek po jedné vrstvě uložte na plech vyložený pečicím papírem, posypte směsí (kdo má rád výraznější chuť koření, plátky může ve směsi i obalit) a dejte péct do trouby předehřáté na 100 °C. Po půlhodině otočte a pečte dalších 30-60 minut, záleží na tloušťce jablek.

Jablečné chipsy jsou hotové, když jsou upečené do křupava. Po upečení je nechte vychladnout. Skladujte v čisté, vzduchotěsné nádobě.

Doporučujeme přečíst: Recept na zdravé palačinky z ovesných vloček a bez cukru

Jablečno-skořicové chipsy hellonatural.co

Banánové chipsy 

Přirozeně sladké banánové chipsy podle kubánského receptu. Jedinou náročností tohoto receptu je nepřipálit banány v troubě, ale obracet je a střežit, dokud nebudou křupavé tak akorát. Podle toho, na co máte větší chuť, vám nabízíme dva postupy přípravy banánových chipsů.

Recept na banánové chipsy:

  • 2 banány
  • 1 čajovou lžičku rozpuštěného kokosového oleje 
  • 2 polévkové lžíce vody 

Postup: Nakrájejte banány na velmi tenké kolečka (ne silnější než 0,5 mm). Rozpusťte v misce čajovou lžičku kokosového oleje a smíchejte s vodou. Banány v tekutině velmi jemně obalte, jelikož chuť kokosového oleje je velmi výrazná. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem tak, aby se nedotýkaly.

Dejte do trouby předehřáté na 150 °C a pečte přibližně 20 minut z jedné strany a 15 minut z druhé (závisí na tloušťce banánů). Banány je třeba neustále sledovat, protože vám mohou připálit. Po vytažení z trouby nechte vychladnout, banány vám trochu ztvrdnou a zůstanou křupavé.

Banánové chipsy se skořicovou příchutí 

Pro ty, kteří nejsou fanoušky kokosového oleje, nabízíme verzi klasických pečených banánů.

Ingredience:

  • 2 banány
  • šťáva z půlky citronu 
  • trochu vody 
  • případně na dochucení trošku skořice nebo jiného koření 

Postup: Nejprve si nakrájejte banány na velmi tenké kolečka (ne silnější než 0,5 mm). Nachystejte si citronovou šťávu a smíchejte s takovým samým množstvím vody. Každé kolečko banánu namočte do této lázně a naskládejte vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem. Můžete posypat skořicí nebo jiným kořením.

Dejte do trouby předehřáté na 150 °C a pečte přibližně hodinu. Během pečení pravidelně otáčejte každý kousek banánu, aby se rovnoměrně vysušily a byly křupavé. Skladujte v papírovém sáčku přibližně týden.

Doporučujeme přečíst: Domácí krabí salát jen ze 4 surovin (videorecept)

Banánové chipsy cravecookclick.com

Hruškovo-skořicové chipsy s čokoládou 

Milovníci hrušek a čokolády si u tohoto receptu přijdou na své. Křupavé hruškové chipsy vám díky obsažené skořici provoní celý dům. Jsou jednoduchým snackem ať už do práce, na cesty, nebo jen tak doma.

Ingredience:

2 hrušky

1 čajová lžička skořice 

1 polévková lžíce třtinového cukru 

100 gramů mléčné nebo hořké čokolády (podle chuti) 

Postup: Hrušky nakrájejte na velmi tenké plátky s tloušťkou do 2 milimetrů. Můžete vyříznout i střední část s jádřincem. Plátky rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Hrušky je dobré rozložit tak, aby se nepřekrývaly. V misce smíchejte skořici s třtinovým cukrem a hrušky jím posypte.

Dejte do předehřáté trouby na 110 °C a pečte po dobu 1 hodiny. Následně otočte plátky na druhou stranu a pečte přibližně 30 minut nebo dokud chipsy nebudou dostatečně křupavé.

Pokud jsou vaše plátky silnější, může jim to trvat i hodinu. Potom roztopte čokoládu a podávejte. Chipsy si v ní můžete přímo máčet nebo je jen čokoládou polít a nechat ztuhnout.

Doporučujeme přečíst: Skvělé recepty z čerstvého hrášku – vyzkoušíš pesto nebo lahodný krém?

Hruškovo-skořicové chipsy eatwell101.com

Domácí zeleninové chipsy z mrkve s kari kořením 

Pokud máte po sladkém chuť i na něco slaného, vyzkoušejte mrkvové chipsy. Kořeněnou chuť tenkých mrkvových chipů si jednoduše zamilujete. Pokud však nejste milovníky kari, můžete použít obyčejnou sůl a další koření.

Ingredience na mrkvové chipsy s kari kořením:

  • větší mrkev
  • lžička olivového oleje 
  • ½ - 1 lžička sladkého kari koření, případně jiné koření 
  • mořská sůl (špetka) 

Domácí zeleninové chipsy – postup:

Očistěte si mrkev a škrabkou ji nastrouhejte na tenké plátky jednotné tloušťky. V misce smíchejte olivový olej a koření spolu s plátky mrkve. Rozložte na plech vyložený pečicím papírem a vložte do předehřáté trouby na 180 stupňů.

Pečte po dobu 10-15 minut. Dávejte pozor, aby se plátky nepřekrývaly. Chutné chipsy vám pěkně zhnědnou a zůstanou krásně křupavé. Zdravé a jednoduché občerstvení je na světě.

Doporučujeme přečíst: Recept na domácí pribináček z tvarohu a smetany – chutí ani cenou se mu ten z obchodu nevyrovná!

chipsy z mrkve ohmyveggies.com

Zeleninové chipsy ze špenátu

Kelové chipsy jsou již dobře známy, tak proč nezkusit špenátové? Špenát je bohatý na železo a v kombinaci s olivovým olejem jsou tyto chipsy vynikajícím zdrojem živin.

Ingredience na pečené špenátové chipsy:

  • 3 šálky baby špenátu
  • 1 lžíce olivového oleje 
  • sůl, koření, sušený česnek podle chuti 

Jak připravit špenátové chipsy?

Opláchněte baby špenát a v míse smíchejte spolu s olivovým olejem a kořením. Vymažte plech olivovým olejem a vložte špenát do předehřáté trouby na 160 °C. Po 10-15 minutách troubu vypněte a nechte chipsy "dojít" přibližně 5 minut. Pečené chipsy můžete po vychladnutí ihned podávat. Tento recept je neuvěřitelně rychlý, chutný a zdravý.

Doporučujeme přečíst: Recept na křupavé batátové hranolky: Nebudete se jich dokázat dojíst!

chipsy ze špenátu deed.sk

Cviklové chipsy s příchutí cibulky 

Ingredience:

  • 4 středně velké kusy červené řepy (cvikly)
  • olivový olej - 2 až 3 lžíce 
  • sůl a mleté černé koření 
  • cibulový prášek

Postup: Cviklu oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Můžete použít struhadlo nebo ostrý nůž, abyste dosáhli rovnoměrně tenkých plátků. V míse smíchejte olivový olej se solí a cibulovým práškem. Přidejte plátky cvikly a dobře je obalte v marinádě. Nechte je odpočívat přibližně 10 minut.

Troubu předehřejte na 180 °C. Na plech na pečení položte pečicí papír a rozložte na něm plátky cvikly tak, aby se navzájem nepřekrývaly. Pečte v troubě přibližně 20-25 minut nebo dokud nebudou chipsy křupavé a okraje mírně vlnité. Během pečení můžete plátky jednou otočit, aby se rovnoměrně upekly.

Po upečení nechte křupavé zdravé chipsy chvíli vychladnout na plechu. Potom je můžete dochutit další solí nebo kořením podle chuti a podávat. Zdravé domácí chipsy z cvikly můžete podávat i jako pohoštění pro návštěvu.

Cviklové chipsy Depositphotos

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE