Akné na krku a dekoltu – co to znamená?

Akné na krku a dekoltu

Bolestivé vyrážky a zanícená místa na kůži jsou jedny z nejčastějších projevů akné. Pokud trpíte jeho slabou formou a několik drobných vyrážek dokážete zamaskovat make-upem, problém to není.

Ten nastává tehdy, když máte tvář, krk, záda nebo i dekolt posetý množstvím zanícených vyrážek, které vám znesnadňují váš každodenní život.

Tip pro vás: Na co použít vazelínu? O tomto využití jsi určitě nevěděla!

Co je akné?

Akné je častým kožním onemocněním, které postihuje především mladé lidi v období dospívání. Přesto se však najdou i výjimky, které tímto onemocněním trpí i po dosažení 30. roku života. Důvodů, proč akné vzniká, je několik.

Nejčastěji jsou to zvýšená tvorba mazu, přemnožení bakterií na kůži nebo zánět. Roli hrají hormonální změny, genetická predispozice a mnohé další vnitřní a vnější faktory.

Doporučujeme přečíst: Masáž obličeje kostkami ledu – jaké přináší benefity a kdy se nedoporučuje?

akné na hrudi
Depositphotos

Vyrážky na krku a dekoltu

Akné, které postihuje místa se zvýšenou produkcí mazu, se nejčastěji vyskytuje na tváři, zádech, krku a dekoltu. Podle čínské medicíny jsou vyrážky na krku reakcí organismu na boj s infekcí a obranou proti nemoci. Často se však vyrážky na krku objevují v době hormonálních změn, u žen například během menstruace.

Vyrážky na dekoltu mohou mít dokonce alergický původ. Může jít o příznak abnormální reakce na šperky, kosmetický přípravek nebo oblečení. Takové problémy se častěji objevují v létě, kdy zvýšený pot reaguje na kůži s různými látkami. Avšak, vyrážky na dekoltu se neraz objevují i při trávicích problémech.

Projevy akné se však i na tomto místě dají účinně léčit a zmírnit nepříjemné příznaky onemocnění. Při léčbě se používají léky, které snižují množství mazu a brání množení bakterií. V těžších případech se k zničení bakterií užívají antibiotika společně se zinkem, který snižuje množství mazu. Důležité při eliminaci akné je i důkladné čištění pleti, zdravá strava a dostatek tekutin.

Doporučujeme přečíst: TOP eko produkty, kterými pomůžeš planetě: Přidej i ty ruku k dílu!

akné
Depositphotos

Domácí maska proti akné

Pokud chcete bojovat s akné přírodní metodou, můžete vyzkoušet různé domácí masky. Jednou z nich je i maska z čajovníkového oleje, který je známý svými antibakteriálními účinky. Do 2 polévkových lžic jogurtu vmíchejte jednu polévkovou lžici medu a 5 kapek čajovníkového oleje. Směs promíchejte, nanesete na postižená místa a nechte působit 20 minut.

Bylinka na akné

Tradiční medicína doporučuje několik bylinek, které mají příznivý vliv na pokožku. Dokážou ji pročistit, mají antimikrobiální a protizánětlivé vlastnosti a mohou podpořit hojení různých kožních defektů. Mezi účinné bylinky na kožní problémy můžeme zařadit měsíček, řebříček, šalvěj, přesličku, heřmánek, ibišek, pupalku, tymián, mátu, levanduli a mnohé další.

Jak tyto bylinky použít? Stačí si připravit silnější odvar, například z 1 PL sušené drogy na 200 ml vody. Necháme luhovat 15 minut a scedíme. Do odvaru namočíme vatový tampon a použijeme na pročištění pokožky krku a dekoltu.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE