Jaké mléko je nejlepší na napěnění?

jaké mléko je nejlepší na napěnění

Cappuccino, nebo po česky kapučíno, je kávový nápoj, který se skládá z espressa (30 ml) a napěněného mléka (120-150 ml). Oblíbený kávovo-mléčný nápoj si můžete připravit i doma pomocí kávovaru s tryskou na napěňování nebo pomocí french pressu. Které mléko se nejsnáze napění a jaké jsou alternativy?

Tip pro vás: Je instantní káva tvým denním společníkem? Rozluč se s ní!

Kravské mléko

V současnosti je velmi populární takzvaný latte art – tedy kreslení napěněným mlékem do kávy. Pro vytvoření potřebného vzoru je nesmírně důležité napěnit mléko ne příliš hustě a bez nežádoucích bublin. Nejlépe se pění plnotučné vychlazené kravské mléko. Na baristických soutěžích se ale začíná používat i speciální rostlinné mléko. Proč?

Doporučujeme: Skutečně nám káva s mlékem škodí? Proč se vzdát tohoto povzbuzovače?

Kravské mléko
Zlaté zrnko

Rostlinné mléko

V rámci ochrany kraviček, které v mlékárenském průmyslu trpí, se stále více lidí odvrací od kravského mléka a nahrazuje ho rostlinnými alternativami. Rostlinná mléka (takto lidově nazýváme náhražky mléka) tedy nepijí pouze lidé s intolerancí na laktózu.

Z běžně dostupných rostlinných mlék jsme vyzkoušeli: ovesné mléko, mandlové mléko, sójové mléko a rýžové mléko. Tato mléka nemají označení barista, jsou to běžně používaná rostlinná mléka.

Ovesné mléko

Toto mléko jsme vyzkoušeli jako první, protože oves obsahuje vlákninu, vitamíny, je přirozeně bezlepkové i bezlaktózové. Bohužel se oves často pěstuje a zpracovává s jinými obilninami, které obsahují lepek, proto oves může obsahovat lepek. Ovesné mléko je chuťově výraznější, proto částečně mění chuť kávy a nedá se dobře napěnit.

rostlinná mléka vhodná na napěnění
Zlaté zrnko

Mandlové mléko

Mandlové mléko jsme vyzkoušeli jako druhé, protože je bezlepkové a bezlaktózové. Bohužel však mnoho lidí má alergii i na mandle, a i když se dalo hezky napěnit, také částečně mění chuť kávy. Mandle se navíc často zpracovávají s ořechy, takže může obsahovat i stopy ořechů.

Sójové mléko

Sójové mléko je také poměrně snadno napěnitelné, chuťově neutrálnější než mandlové mléko a samo o sobě je docela sladké. Nicméně na sóju má také poměrně dost lidí alergii.

Rýžové mléko

Rýžové mléko je chuťově neutrální, nemění chuť kávy a dá se celkem hezky napěnit. Existují lidé, kteří jsou alergičtí i na rýži, ale je jich velmi málo.

Zkoušeli jste už rostlinné náhražky mléka v kávě? Doma si můžete udělat svůj vlastní test s rostlinnými náhražkami mléka a napsat nám do komentářů, které vám nejvíce chutná.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE