Víte, jaké zázraky dělá zázvorová voda na lačný žaludek?

zázvor nalačno

Zázvorová voda patří mezi nejlepší přírodní zázraky na světě. Má mnoho pozitivních účinků a v chřipkovém období ji doporučují i mnozí lékaři. Odborníci na zdraví však tvrdí, že zázvor nepomáhá pouze během nemoci, ale je výborný i pro prevenci. Zázvor, nebo také zázvorovník, má velmi specifickou silnou chuť, kterou nemusí každý oblíbit. Jsou lidé, kteří ho „snáší“ pouze tehdy, když jsou nemocní.

Pokud vám zázvorová chuť nevadí, pijte tuto vodu klidně každé ráno, ideálně na prázdný žaludek. Zázračnou vodu se však doporučuje pít před každým jídlem během celého dne. Zázvor dokáže pomoci nejen v kuchyni při vaření a nachlazení, ale také při různých zdravotních potížích.

Tip pro vás: Proč sbírat kromě malin i malinové listy? Vyzkoušej s nimi tyto recepty

Jakmile zjistíte, jaké blahodárné účinky má zázvor, nikdy nebude ve vaší domácnosti chybět. Většinou ho znají mladí lidé, starší generace se s ním teprve pomalu seznamuje. Jak zázvor používat k přípravě zázvorové vody? Jaké pozitivní účinky má zázvor? Proč se vyplatí připravit zázvorovou vodu? Čtěte více v článku o tom, jak a proč si připravit tento zázvorový všelék!

Podívejte se také na:  Co dokáže oregano? Vyzkoušej následující fantastické léčivé účinky

zázvorový nápoj
Depositphotos

Proč pít vodu se zázvorem?

Pokud často trpíte migrénami, zkuste zmírnit bolesti zázvorovou vodou – účinkuje díky silným aromatickým a jemně pikantním složkám. Zázvor podporuje snížení hladiny cholesterolu, zlepšuje průtok krve a dokonce zázvorová voda dokáže tlumit bolesti pohybového aparátu. Pokud vás trápí klouby, kolena, lokty či záda, pomůže obklad se zázvorovou vodou.

Zázvorová voda na prázdný žaludek dokáže snížit množení virů a bakterií, proto ji tolik lékařů doporučuje pít právě v období chřipek a angín. Podporuje imunitní systém, pomáhá při střevních problémech, podporuje trávení, urychluje metabolismus, snižuje nadýmání a zlepšuje imunitu. Chuť zázvoru je zkrátka léčivá.

Účinky zázvoru na kardiovaskulární systém a záněty v těle

Díky protizánětlivým účinkům může pomoci při onemocněních oběhové soustavy, kdy dochází k ucpávání cév cholesterolem. Odvarem ze zázvoru můžete předcházet tvorbě usazenin v cévách. Dnes je již známo, že zázvor je adekvátní a především přírodní náhradou za mnohé protizánětlivé léky.

Zázvor má díky množství antioxidantů také protirakovinný účinek. Dokáže totiž blokovat zánětlivý faktor v těle, který úzce souvisí s rakovinou. Proto může být nejen preventivní součástí vašeho života, ale může reálně pomáhat léčit některé z výše uvedených potíží.

Doporučujeme: Kardamom – koření, které tě vyléčí. Jak?!

domácí zázvorový nápoj
Depositphotos

Jak připravit domácí zázvorový nápoj

Zázvorová voda je nejen léčivá, ale také velmi chutná. Připravte si každé ráno nový džbán. Budete potřebovat:

  • 7 cm zázvoru
  • 5-6 čajových lžiček medu
  • 1 citron
  • 1 litr vody

Postup přípravy blahodárného nápoje: Nastrouhejte zázvor, přidejte med, šťávu z citronu a zalijte litrem horké převařené vody. Nechte chvíli odstát a vychlazený "drink" dejte do ledničky. Pokud ráno preferujete studené nápoje, klidně do džbánu přidejte ledové kostky. Ale pokud se chcete ráno zahřát a nastartovat do nového dne, je ideální vypít tento všelék ještě teplý. Popíjejte zázvorovou vodu nalačno vždy před jídlem. Pomůže vám to s lepším trávením, tvorbou žaludečních šťáv a zlepšením apetitu.

Bezpečná dávka zázvoru – existují možná rizika při nadměrné konzumaci?

Bezpečná denní dávka zázvoru se liší v závislosti na jednotlivci, ale obecně se doporučuje konzumovat ne více než 4 gramy čerstvého zázvoru denně pro dospělého člověka. Pro těhotné ženy se doporučuje omezit denní dávku na maximálně 1 gram. Pokud plánujete zvýšit konzumaci zázvoru kvůli jeho zdravotním výhodám, poraďte se se svým lékařem, zejména pokud užíváte léky nebo máte stávající zdravotní problémy.

Možná rizika při nadměrné konzumaci zázvoru:

  • Trávicí problémy: Velké množství zázvoru může způsobit žaludeční potíže, pálení žáhy, průjem nebo nadýmání.
  • Srážlivost krve: Zázvor má antikoagulační vlastnosti, což znamená, že může ovlivnit srážlivost krve. Nadměrná konzumace může zvýšit riziko krvácení, zejména u lidí, kteří užívají léky na ředění krve.
  • Nízký krevní tlak: Zázvor může snížit krevní tlak, což je obvykle pozitivní účinek. Avšak při nadměrné konzumaci může způsobit přílišné snížení krevního tlaku, což může vést k závratím nebo mdlobám.
  • Interakce s léky: Zázvor může interagovat s některými léky, včetně léků na cukrovku, vysoký krevní tlak a ředění krve.
  • Kožní reakce: Při nadměrné konzumaci může dojít k alergickým reakcím na kůži, jako je vyrážka nebo svědění.


0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE