Proč sbírat kromě malin i malinové listy? Vyzkoušej s nimi tyto recepty

malinové listy recepty

Maliny jsou chutným a hlavně zdravým letním ovocem. Snadno je nasbíráme na zahrádce a také v obchodech jsou lépe dostupné. Sezóna tohoto bobulového ovoce je v plném proudu.

Věděli jste však, že zatímco samotné plody uspokojí naše chuťové pohárky, listy této rostliny dokážou pomoci našemu zdraví? Dokonce obsahují cenné minerály, vitamíny a jiné důležité látky. Přečtěte si, co všechno dokážou malinové listy nabídnout našemu tělu a jaké zdravotní problémy vyřeší!

Tip pro vás: Kardamom – koření, které tě vyléčí. Jak?!

Ostružiník maliník a její listy - jaké jsou účinky listů ostružiníku maliníku?

Ostružiník maliník (Rubus idaeus), někdy nazývaný též maliník obecný je keř dorůstající do výšky 1,5 až 2 metry. Rostlina není náročná na pěstování, potřebuje kvalitní půdu s živinami, slunce a dostatek vláhy. Ostružiník najdeme růst volně v přírodě, například na pasekách, a lidé ji často pěstují i doma na zahradě. Její plody mají po dozrání sytě růžovou barvu, jsou chutné a plné vitamínů a minerálních látek.

Pro léčebné účely se však sbírají listy ostružiníku. Ideální je sběr listů z planě rostoucích keřů. Můžete je trhat od května až do podzimu, ale vhodné je hlavně období, kdy rostlina kvete. Listy můžete po nasbírání nechat volně uschnout na stinném místě, kde budou mít dostatečný přísun vzduchu. Při použití sušičky dbejte na to, aby teplota nepřesáhla 40 °C.

Sběr malinových listů a sušení na zimu - TAKTO využijete jejich léčivou sílu na 100%! 

Pokud chcete účinky listů ještě znásobit, postupujte trochu jinak. Zelené části rostliny nechte nejprve zvadnout ve stínu, což potrvá okolo 10 hodin. Poté je přejeďte válečkem a umístěte do plátěného sáčku, který ponechte v teple 24 až 48 hodin. Nakonec je vyjměte a postupujte už jako při klasickém sušení. Tento proces navíc dodá listům i lákavější aroma.

Doporučujeme: Co se stane s tvým tělem, když vypiješ tento nápoj z kurkumy?

Léčivá moc malin
Depositphotos

Léčivé malinové listy - jaké jsou výhody malinových listů? 

Malinový list obsahuje značný podíl vitamínu C, a také organické kyseliny a třísloviny. Je velmi účinný při uvolňování břišních a menstruačních křečí a pozitivně ovlivňuje celý proces trávení. Zastavuje průjem a jiné trávicí potíže a ovlivňuje vylučování moči a potu.

Tím napomáhá tělu zbavovat se škodlivých toxinů, proto je vhodný jako doplněk při detoxikační kúře. Listy mají také protizánětlivé účinky, urychlují hojení ran a eliminují bolesti hlavy.

Odvary z malinových listů jsou účinné při zánětech ústní dutiny, podporují léčbu různých kožních problémů a zlepšují stav křečových žil. Malinový list také pomáhá zmírňovat symptomy onemocnění močových cest, bojuje proti horečce, rýmě a nachlazení.

Recepty na čaj z malinových listů 

Malinové listy vás překvapí svou svěží chutí. Nejčastěji se z nich v lidovém léčitelství připravují odvary a léčivé čaje, případně jsou používány jako přísada do čajových směsí.

POSTUP: Na přípravu čaje budete potřebovat 2 až 3 lžíce čerstvě nasekaných listů ostružiníku. Pokud použijete sušené listy, stačí jedna čajová lžička. Malinové listy zalijte 2,5 dl vroucí vody a nechte louhovat asi 15 minut. Denně si dopřejte jednu nebo dvě šálky ještě teplého nápoje.

Využití listů maliníku - kdy se užívá čaj z malinových listů? 

Čaj z malinových listů blahodárně působí na ženské pohlavní orgány. Pomáhá při menstruačních bolestech a posiluje svalstvo dělohy. Velmi vhodný je pro ženy ve vysokém stádiu těhotenství, kdy jeho pravidelná konzumace může snížit riziko závažného krvácení během porodu.

Tento čaj také zkracuje čas porodních bolestí a celkově dokáže usnadnit porod. Jelikož čaj podporuje stahy dělohy, není vhodný pro těhotné ženy v prvním trimestru. Čaj se užívá také při průjmu a zácpě a je vhodný pro děti a batolata. Použít jej můžete rovněž na kloktání a výplachy ústní dutiny při zánětech a bolesti v krku.

Bude vás zajímat: Majoránka: Co všechno dokáže? Připrav si čaj nebo olej a sleduj!

Tinktura z malinových listů
Depositphotos

Tinktura z malinových listů jako nálev z malinových listů 

Na křečové žíly a kožní problémy, jako jsou akné či ekzémy, je výborným pomocníkem tinktura z malinových listů. Ta se aplikuje přímo na postižené místo třikrát denně. Výborná je však i jako přísada do koupele.

POSTUP: Na její přípravu budete potřebovat čerstvé listy ostružiníku, kvalitní pálenku a skleněnou láhev. Při výrobě se držíme poměru 1:5, tedy na 100 gramů listů připadá 500 ml pálenky a podobně. Díky tomuto poměru si snadno připravíte tolik tinktury, kolik potřebujete.

Malinové listy důkladně umyjeme a nakrájíme na menší kousky. Ve láhvi je následně zalijeme alkoholem přibližně 1 cm nad úroveň listů. Nádobu uzavřeme, odložíme na tmavé místo a směs necháme macerovat dva týdny. Po uplynutí doby tinkturu scedíme a uskladníme v tmavé nádobě. Takto ji budete mít po ruce vždy, když budete potřebovat.

Léčivá moc malin - pleťová maska z malinových listů 

Ingredience:

  • 5 čerstvých malinových listů
  • 1 PL medu
  • 1 PL jemných ovesných vloček

Postup: Vezmeme čerstvé malinové listy a důkladně je umyjeme. Následně je pořádně rozdrtíme. Přidáme med a jemné ovesné vločky a důkladně vymícháme jednotnou směs. Nanášíme na tvář a necháme působit 20 minut. Potom pleť opláchneme vlažnou vodou, jemně osušíme ručníkem a ošetříme pleťovým krémem.

Tato domácí pleťová maska je dobrá na hydrataci a hlavně zklidnění podrážděné a citlivé pleti. Poskytuje jí také jemný exfoliační účinek.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE