Zánět sedacího nervu: Jak si ulevit od bolesti?

Zánět sedacího nervu

Sedací nerv je nejtlustší nerv lidského těla. Je téměř tak tlustý jako malíček na ruce. Táhne se od bederní části páteře přes zadek až dolů do nohou.

V souvislosti s tímto nervem vzniká jeden velmi nepříjemný zdravotní problém, a tím je ischias. Přečtěte si, jak toto onemocnění vzniká. Jaké jsou projevy zánětu sedacího nervu? Jaká je léčba a péče při ischiasu? Jaké cviky mohou pomoci zmírnit bolest?

Tip pro vás: Jak odhalit zánět v těle? Udělají to za nás listy této známé rostliny!

Proč se sedací nerv zapálí? 

Zánět sedacího nervu, jinak řečeno ischias, je onemocnění postihující největší nerv lidského těla. Může vzniknout z několika příčin, ale nejčastěji jde o důsledek určitého tlaku nebo podráždění v této oblasti.

Příčinou zánětu bývá například i sevření nebo stlačení nervu vysunutou meziobratlovou ploténkou páteře. Spouštěčem je i takzvané seknutí v křížích, ke kterému dochází při nevhodné fyzické aktivitě. Nakonec jsou rizikovými faktory i sedavý způsob života, nesprávné držení těla či špatná poloha při spánku.

Možné příčiny a rizikové faktory ischiasu:

  • výstupek jádra meziobratlové ploténky (hernie), 
  • degenerativní změny páteře, 
  • stárnutí (s věkem se zvyšuje riziko hernií a degenerativních změn páteře), 
  • nadměrná tělesná hmotnost nebo obezita, 
  • fyzická neaktivita, 
  • práce s nadměrnou fyzickou námahou, 
  • cukrovka, 
  • těhotenství, 
  • kouření, 
  • chronické stresové stavy. 

Bude vás zajímat: Jak se projevuje kýla? Odhalte příčiny problému i zásady prevence!

ischias
Depositphotos

Jak rozpoznat zánět sedacího nervu?

Jaké jsou příznaky ischiasu? Toto onemocnění se projevuje hlavně bolestí, která vystřeluje z křížů až do dolních končetin. Bolest je často pálivá a bodavá a po fyzické aktivitě se ještě zvětšuje. Zintenzivňuje se i při předklánění a dlouhém stání. Kromě bolesti se objevují i pocity mravenčení nebo pálení.

Ischias může způsobit až snížení mobility v důsledku bolestivých stažení hlubokých svalů v okolí páteře. To vede například i k podlamování kolen. Ve velmi těžkých stavech dochází k ztrátě citlivosti v horní části stehen, dokonce ke ztrátě kontroly nad močením a vyprazdňováním.

Celkově jsou příznaky zánětu sedacího nervu následující:

  • vzniká bolest v dolní části zad a noze, 
  • pocit brnění, mravenčení nebo slabého píchání, který může sahat až do nohy a chodidla, 
  • slabost nebo ztráta síly v noze, 
  • bolest zhoršující se při sezení, 
  • těžkosti při chůzi, stání nebo při změně polohy, 
  • necitlivost nebo snížená citlivost v noze, chodidle nebo v oblasti sedacího nervu, 
  • bolest zhoršující se při kašli nebo kýchání, 
  • bolest se obvykle vyskytuje jen na jedné straně těla. 

Léčba zánětu sedacího nervu

Při léčbě zaníceného sedacího nervu je v první řadě důležitý klid a odpočinek. Je nutné si uvědomit, že bolest jen tak neustane a při jejím ignorování se bude váš stav ještě zhoršovat. Pokud se rozhodnete ischias léčit doma, máte několik možností. Pomocí jsou například teplé a studené obklady. Střídání teplých obkladů s ledovými doporučují i lékaři. Skvělou volbou jsou masáže, případně alternativní léčba nabízí akupunkturu.

Bolestivou oblast můžete natírat i různými mastmi. V lékárně se dá zakoupit kapsaicinový krém nebo gel, který prokrvuje svalstvo. Použít můžete i léky proti bolesti. Vhodný lék konzultujte s lékařem. Má hřejivé účinky a v pohodlí domova ho můžete použít na jemnou masáž.

Bude vás zajímat: Bolestivé afti v ústech: Triky, které zabírají během 24 hodin!

Jak uvolnit ischiatický nerv jednoduchým cvikem?
Depositphotos

Jak uvolnit ischiatický nerv jednoduchým cvikem?

Na internetu lze najít mnoho cviků, jak uvolnit zaseknuté nervy. Máme pro vás jeden cvik, který by vám mohl pomoci k okamžité úlevě od bolesti.

Lehněte si na rovnou zem. Tu nohu, na které straně cítíte bolest, si pokrčte a jednou rukou chyťte pod kolenem. Pomalu začněte nohu tahat směrem k bradě. Pomoci si můžete i druhou rukou, tou chyťte zase kotník.

V momentě, kdy pocítíte napětí, vydržte v této poloze alespoň 30 sekund a poté nohu pomalu uvolněte. Postup opakujte alespoň třikrát. Při cvičení však nikdy nejděte až do takových poloh, při kterých byste cítili velkou bolest.

Prevence zánětu sedacího nervu

Pokud vás někdy tento zdravotní problém potrápil, nezapomínejte na prevenci. Důležité je, abyste měli pravidelný pohyb. Výborné jsou strečinková cvičení a pozor dávejte i na výběr kvalitního matrace či vhodné židle. Nedodržení jmenovaných aspektů totiž může snadno přispět k vzniku tohoto onemocnění.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE