Bolestivé afti v ústech: Triky, které zabírají během 24 hodin!

afti v ústech

Největším zlozvykem je okusování per, nehtů nebo cucání jiných věcí, které do úst nepatří. A to nejen u dětí, ale i u dospělých. Kolikrát jste se přistihli, že okusujete víčko pera, zatímco přemýšlíte?

Je to zlozvyk, který může přispět k vzniku aft v ústech. Ale nejen to. Afty představují infekci, která se může vytvořit na vnitřní straně lícních stěn nebo na jazyku, kde se tvoří bolestivé bílé nebo žlutavé hrboly.

Jaké jsou příčiny vzniku aft? Jak urychlit léčbu aft a jaká je prevence vzniku aft? Zjistěte vše důležité!

Tip pro vás: Trápí vás ve dne i v noci? Zjistěte, jaké jsou příčiny svalových křečí!

Nepříjemné afty v ústech

Afty jsou malé, bolestivé vřídky, které se mohou objevit na vnitřní straně líce, jazyka, vnitřní straně rtu nebo na dásních. Tyto vředy jsou obvykle bílé nebo žlutavé s červeným okrajem kolem nich. Jaké jsou příčiny aft? Afty nejsou nakažlivé a přesné příčiny vzniku aft nejsou zcela známé, ale předpokládá se vliv několika faktorů.

Nejčastěji jsou afty důsledkem poranění sliznice v ústech (mechanické poškození v ústech). Běžné jsou afty po ukousnutí do vnitřní strany líce, zubním ošetření, příliš tvrdém čištění zubů nebo použití příliš tvrdého zubního kartáčku. Tvoří se především u lidí se oslabeným imunitním systémem.

Další příčiny vzniku aft

Stejně tak i diabetes může být příčinou vzniku aft v ústech a na jazyku. Neřízený diabetes totiž oslabuje imunitní systém. Případné oslabení imunitního systému může způsobit obyčejná chřipka či závažnější rakovina, leukemie a pod. Afty mohou vznikat i vlivem působení kvasinek Candida albicans.

Dále mohou působit faktory, jako stres, některé potraviny, hormonální změny nebo nedostatek určitých vitamínů a minerálů. Tyto rizikové faktory mohou přispívat k jejich častějšímu a opakovanému výskytu.

Doporučujeme: Ústupující dásně: Příčina tě překvapí, čti!

afty Depositphotos

Kde všude se mohou vytvořit afty?

Pokud jste již někdy měli afty v ústech, tak určitě víte, že to není nic příjemného. Většinou jsou bolestivé, pálí a štípou, a to dokonce natolik, že kvůli nim můžete ztratit chuť k jídlu. Malé afty obvykle způsobují menší obtíže, ale velké afty mohou člověka omezovat v konzumaci jídla i mluvení.

Obvykle bývají kulaté a nejčastěji zbarvené do červena nebo bíla. Kromě těch v genitálních partiích se afty nejčastěji vyskytují v ústech. Tyto vředy se vám mohou vytvořit:

  • na vnitřní straně líce, 
  • v krku, 
  • na jazyku, 
  • na rtu, 
  • na dásních. 

Co dělat v případě, když se vám vytvořily afty a lékárnu nemáte po ruce nebo je již zavřená? Zubáře také nemusíte, proto nad jeho návštěvou ani neuvažujete (i když dokážou afty vyléčit prostřednictvím speciálních technik a nástrojů). V tom případě vyzkoušejte domácí přírodní triky od našich babiček.

Jak léčit afty? Máme ověřené tipy a triky!

Zkoušeli jste alkohol, ale ten vás tak maximálně štípal, afty dočasně znecitlivěl, ale výsledný efekt byl konec-konců nulový? Tak zkuste sůl, jedlou sodu, med, šalvěj, koriandr, oregáno, arniku nebo Aloe vera.

I led dokáže být nápomocný. Stačí ledovou kostku přiložit na aftu a ta zasaženou oblast v ústní dutině znecitliví. Sice efekt nebude dlouhodobý, ale jako rychlá pomoc stojí za vyzkoušení.

  • Sůl – tuto ingredienci, kterou má doma každý, stačí (1 lžičku) rozpustit v poháru čisté vlažné vody a vypláchnout si ústa. Vytvořený roztok používejte na vyplachování úst několikrát za den. Sůl z afty dokáže vytáhnout tekutinu a urychlit tak hojivý proces.
  • Jedlá soda – smíchejte sodu a vodu v poměru 1:1. Získáte tak pastu, která se nanáší přímo na afty. Pastu nechte chvíli působit a následně ústa vypláchněte vlažnou vodou. Soda zmírňuje bolest a potlačuje zánět, proto se doporučuje pastu nanášet až 3-krát denně.
  • Med – všechny ho známe jako přírodní antibakteriální, protizánětlivou a antiseptickou ingredienci, kterou stačí aplikovat přímo na aftu. Jednoduše med nanesete přímo na afty a nechte působit (pozor, hned ho nesnídejte). Spočátku můžete pociťovat bolest, ta však po chvíli pomine.
  • Šalvěj – má antibakteriální a protizánětlivé účinky, které můžete využít i při léčbě problému, jakým jsou afty v ústech. Stačí si ze šalvěje udělat odvar a ten použít na vyplachování úst.
  • Jogurt – volte takový, který obsahuje živé kultury. I v tomto případě ho nanesete přímo na aftu a nechte působit. Pro lepší účinky ho můžete navíc smíchat s medem.

Příroda je studnicí přírodních léčiv, které pozitivně působí na afty a pomáhají při jejich léčbě. V tomto případě nemůžeme také nezmínit heřmánek, malinové listy, lopuch, jetel, diviznu velkokvětou, růžový ocet, cibuli, propolisovou tinkturu, které jsou rovněž nápomocné při léčbě problému, jakým jsou afty.

Na druhé straně však existují věci, kterým byste se měli vyhýbat, pokud se vám v ústech vytvořily afty. V první řadě můžeme hovořit o horkých jídlech a nápojích či dokonce alkoholu. Dalšími potravinami, kterým byste se měli vyhýbat, je čokoláda, citrusy a slané či příliš kořeněné jídla.

Doporučujeme: Pozor! Kovová chuť v ústech může signalizovat vážné onemocnění

jak léčit afty Depositphotos

Kdy navštívit lékaře?

Domácí léčba aft je obvykle postačující. Avšak, v případě, že vám při léčbě aft nic nepomáhá, dokonce ani léky dostupné v lékárně, je vhodné organismu doplnit železo, vitamín B12, vitamín C a kyselinu listovou.

Pokud ani v tomto případě nic nezabírá, tak se neváhejte obrátit na pomoc lékaře! Pokud vás trápí intenzivní nepříjemná bolest, pokud je výskyt aft větší a stále se opakují, návštěvu lékaře neodkládejte.

Jaká je prevence vzniku aft?

  1. Důkladná ústní hygiena: Pravidelné čištění zubů alespoň dvakrát denně, používání zubní nitě a ústních vod může pomoci udržet ústa čistá a snižovat riziko vzniku aft. 
  2. Pomalá konzumace jídel: Rychlé hltání jídla zvyšuje riziko zakousnutí se do jazyka nebo sliznice v ústech, což zvyšuje riziko vzniku afty. 
  3. Používání jemného zubního kartáčku: Pro předcházení poraněním ústní sliznice, které mohou vést k vzniku aft, je dobré používat měkký kartáček. 
  4. Vyvarování se určitých potravin: Pokud si všimnete, že po konzumaci určitých potravin, jako jsou citrusové plody, kyselá jídla, ořechy nebo velmi kořeněné potraviny, se u vás afty častěji objevují, pokuste se tyto potraviny omezit.
  5. Dodržování vyvážené stravy: Zajistěte si dostatečný příjem vitamínů a minerálů, obzvláště železa, zinku, vitamínu B12 a kyseliny listové, které hrají důležitou úlohu v prevenci aft. 
  6. Hydratace: Dostatečný příjem tekutin pomáhá udržet sliznice úst vlhké a méně náchylné k poranění. 
  7. Management stresu: Jelikož stres může být spouštěčem aft, nalezení účinných způsobů, jak zvládat stres, může pomoci jejich výskytu předcházet. Meditace, cvičení a dostatečný spánek jsou všechno dobré strategie. 
  8. Vyvarování se kouření a alkoholu: Kouření a nadměrná konzumace alkoholu mohou přispívat k vzniku aft, takže omezení nebo ukončení těchto návyků může mít příznivý vliv.
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE