Zámek Buchlovice: Skrytý klenot Moravy, kde se psaly dějiny Evropy

Zámek Buchlovice

Zámek v Buchlovicích je barokní zámek ve stylu italské vily nacházející se v obci Buchlovice v okrese Uherské Hradiště ve Zlínském kraji. 

Stavba zámku začala těsně před rokem 1700 bohatým a urozeným hrabětem Janem Dětřichem Petřvaldským, který zámek zamýšlel jako galantní dar své manželce Anežce Eleonoře z italského rodu Collona. Snad proto byly u některého z předních vídeňských architektů té doby objednány italsky orientované plány ve stylu takzvané Villy rustica. Výsledkem několikrát přepracovaného architektonického konceptu je nejčistší příklad italské barokní vily ve středoevropském prostoru. 

Kolem zámku byla od počátku budována nádherná barokní zahrada, která svou krásou uchvacovala již tehdejší návštěvníky.

Tip pro vás: Cestovatelský tip: Potopený palác pod ulicemi Istanbulu

Potulky po ČR - Zámek Buchlovice
Redakce

Význam zámku značně vzrostl kolem roku 1900 za vlády hraběte Leopolda Berchtolda. Elegantní a šarmantní majitel působil v rakousko-uherských službách jako diplomat na velvyslanectvích v Londýně, Paříži a Petrohradu. V roce 1908 se na zámku konala pod jeho záštitou schůzka ruského a rakousko-uherského ministra zahraničních věcí, která vedla k politickému rozdělení sfér vlivu na Balkáně a následné anexi Bosny a Hercegoviny rakouskou armádou.

Díky svým schopnostem byl Berchtold v roce 1912 jmenován předposledním rakouským ministrem zahraničních věcí. Z buchlovického zámku se poté stalo reprezentativní sídlo, v jehož zdech rozhodovali přední politici té doby o osudech Evropy. Právě z tohoto období pochází současná podoba zámku a údajně i luxusně zařízené interiéry.

Doporučujeme: Nejúžasnější pláže na Sardinii, které tě ohromí!

Potulky po ČR - Zámek Buchlovice
Redakce

Zámek v Buchlovicích je považován za jeden z nejvýznamnějších a nejkvalitnějších příkladů moravské barokní architektury. Poslední etapa stavebního vývoje zámku proběhla na přelomu 19. a 20. století.

K rozmachu stavebních prací došlo až v prvních letech 20. století, kdy tehdejší majitel Buchlovic, hrabě Leopold II. Berchtold, povolal nejprve vídeňského architekta Otmara Leixnera a později uherskohradišťského stavitele Dominika Feye, aby stavbu upravili v neobarokním stylu. Záměrem bylo přiblížit barokní stavbu ještě více italskému prostředí. Stavitel Dominik Fey zvolil velmi citlivou úpravu, z níž vynikají výrazné atikové balustrády z roku 1902 a rozšíření existujících balustrád na zahradních terasách.

Doporučujeme také: Kufry na letní výlet - Jaký model bude nejvhodnější?

Potulky po ČR - Zámek Buchlovice
Redakce

Areál zámeckého parku a zahrady v Buchlovicích patří k nejvýznamnějším a nejzachovalejším v Čechách a na Moravě. Vzácnost historické zahrady spočívá zejména v dochování prvků italské barokní zahrady a ve velmi citlivém napojení přírodně krajinářského parku na pravidelnou část zahrady.

Zajímavostí je, že zámecký park je v zimním období uzavírán ve dnech se silným nárazovým větrem, sněhovou pokrývkou, náledím, oblevou nebo deštivým počasím.

Doporučujeme: Luxusní dobrodružství na vlastní kůži: TOTO je nejdražší safari na světě

Potulky po ČR - Zámek Buchlovice
Redakce

Pokud chcete vidět interiér zámku, je nutné vytvořit skupinu a prohlídku si předem objednat. Během našeho výletu nebyl o prohlídku z vnitřních prostor mezi návštěvníky zájem. Proto vám v galerii níže nabízíme fotografie pouze z venkovních prostor, které však rozhodně stojí za zhlédnutí. A pokud budete mít štěstí, můžete v parku u zámku spatřit nádherného páva, který po celé historické prohlídce udělá každému návštěvníkovi krásnou tečku za výletem.

Potulky po ČR - Zámek Buchlovice
Redakce

Na závěr je třeba dodat, že ačkoliv zámek Buchlovice nenabízí možnost ubytování na zámku přímo ve svých prostorách, milovníci historie a luxusu nemusí zoufat. V blízkém okolí se nachází řada ubytovacích zařízení, která se snaží navodit atmosféru zámeckého života.

I když přímo ubytování na zámku Buchlovice není možné, návštěvníci, kteří by chtěli v této oblasti strávit více času, mají k dispozici množství ubytovacích možností v okolí. Od útulných penzionů až po luxusní hotely, region nabízí ubytování pro každý vkus a rozpočet.

Pobyt v této oblasti vám umožní nejen důkladně si prohlédnout zámek a jeho krásné zahrady, ale také objevit další zajímavosti regionu, jako například nedaleký hrad Buchlov či archeoskanzen Modrá. Ať už se rozhodnete pro jednodenní výlet nebo delší pobyt, zámek Buchlovice a jeho okolí vám nabídnou nezapomenutelný zážitek plný historie, kultury a přírodních krás moravského venkova.

FOTOGALÉRIE ZÁMKU BUCHLOVICE:

21

1/21
Zdroj: Redakce

Zdroj úvodnej fotky: Pinterest.com

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE