Cestovatelský tip: Potopený palác pod ulicemi Istanbulu

Potopený palác v Istanbulu

Pamatujete si scénu z bondovky „From Russia with Love“, kdy tehdy mladý Sean Connery plaval na malé loďce mezi dlouhými kamennými sloupy? Nebo jste fanouškem díla Inferno od Dana Browna? Scény z těchto filmů byly natáčeny v jedné z nejúchvatnějších staveb.

Představte si šero, vlhký vzduch a tajemný zvuk kapek vody. Pokud si to přece jen neumíte představit, navštivte Potopený palác nebo cisternu v Istanbulu.

Podívej se také na: Nejlepší ZOO v Evropě tě zve do fantastického světa zvířat. Toto místo si nesmíš nechat ujít!

Císařova nádrž 

Historie této unikátní stavby sahá do roku 532. Za vlády byzantského císaře Justiniána I. byla cisterna uvedena do provozu. Jejím hlavním úkolem bylo zásobovat vodou Velký palác. Když se však císaři přesunuli do jiného paláce, cisterna byla uzavřena.

Zůstala tiše zapomenuta až do roku 1545. Objevil ji cestovatel Petrus Gyllius. Během pobytu v Istanbulu slyšel od místních obyvatel o vodě, která se nachází pod jejich domy. Ve sklepích měli díry, přes které vytahovali vodu, dokonce někteří takto i chytali ryby.

Během Osmanské říše cisterna dostala název Yerebatan Saray – palác. Avšak způsob, jakým ji využívali, nenaznačoval, že by ji považovali za palác. Stala se z ní skládka na odpad a mrtvá těla. V roce 1985 byla vyčištěna a zrenovována. Od roku 1987 je zpřístupněna veřejnosti a dnes patří mezi 77 UNESCO památek Turecka.

Tip pro vás: Nejoblíbenější pláže v Bulharsku, které nabízejí vše pro dokonalou letní dovolenou

Yerebatan Saray
Depositphotos

Cisterna v číslech 

Objem nádrže je tu 80 000 metrů krychlových vody. Představte si zaplavená dvě fotbalová hřiště. Úžasné!

Uvnitř se nachází 336 sloupů ve dvanácti řadách přinesených ze starých zruinovaných chrámů. Právě tyto sloupy umocňují atmosféru skvostného paláce. Když se podíváte do vody, její hladina se jemně vlní a odráží lesklé šupiny velkých ryb. Místy můžete zahlédnout mince od turistů, kteří si v duchu vyslovovali tajná přání.

Nepřehlédni: Nejúžasnější pláže na Sardinii, které tě ohromí!

Tajemství cisterny 

Sloupy poslušně stojící již několik let v útrobách nádrže jsou většinou korintského stylu. Jeden je však jiný. Stojí sám a je zbarven do zelena, přičemž jeho povrch zdobí menší kruhy. Pokud se ho dotknete, zjistíte, že je vlhký. Říkají mu Plačící sloup. Říká se, že na výstavbě cisterny pracovalo sedm tisíc otroků. Několik z nich se nedožilo dokončení a pod tíhou těžké práce zemřelo. To, co stéká po tomto sloupu, jsou údajně slzy upracovaných otroků.

Zajímavostí cisterny jsou dvě hlavy Medúzy. Jedna ležící na boku a druhá otočená vzhůru nohama. Proč se zde tyto hlavy nacházejí a z jakého důvodu jsou takto otočené, není zcela jasné. Podle studií se hlavy Medúzy umisťovaly na ochranu a zachování míst. Jen dávejte pozor, aby se vám nezatočila hlava při hledání správného záběru na fotku s Medúzou.

Z řecké mytologie se Medúza dala svést bohem moře Poseidonem přímo v Athénině chrámu. Athéna ji ze žárlivosti proměnila na ošklivou bytost s špičatými zuby, blyštivýma očima a hady místo vlasů. Ten, kdo se na Medúzu podíval, se ihned proměnil v kámen.

Dnes cisternu navštěvují tisíce turistů a milovníků historie. Můžete zde potkat zvědavé Japonce s rouškami na tváři, hlučné Rusy či klidné Angličany. Cisterna se také využívá na koncerty a čtení poezie.

Tato památka se nachází na náměstí Sultanahmed několik metrů od Hagie Sofie a Modré mešity. Otevřena je denně od devíti do půl šesté. Vstup do Yerebatan Sarnıcı je cca 660₺ (cena aktuální k 31.12.2023).  Pokud plánujete návštěvu Istanbulu, nezapomeňte si připsat na svůj seznam i cisternu. Budete uneseni její atmosférou a tajemností. Určitě stojí za to vystát si řadu a projít se mezi vysokými sloupy a nadechnout dávné historie.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE