Červená Lhota: Pohádkový zámek uprostřed jezera!

Červená Lhota zámek

Vodní zámek Červená Lhota patří mezi nejkrásnější zámky v Čechách a vyniká nejen svou červenou fasádou, ale také svým kouzlem. Pohádkový červený zámek, poznamenaný krví, je národní kulturní památkou. Objevte tento nádherný skvost sousedních Čech v následujícím článku!

Jaká je historie zámku? 

Ve 13. století zde ještě stála gotická tvrz na žulovém skalním ostrohu, která se po přehrazení Deštenského potoka stala ostrovem uprostřed jezera. Její nejstarší dochovaný název je Jenczenslag. Kdy vznikla, se neví, avšak autentická gotická konstrukce se zachovala v sklepních prostorách. Po roce 1530 byla tvrz přestavěna na renesanční zámek. Od roku 1608 nese zámek název Červená Lhota. V roce 1641 získal tento zámek nejvyšší kancléř Království českého Vilém Slavata, který ho nechal barokně přestavět.

Od roku 1693 vlastnil zámek rod Windischgrätzů a později se zde vystřídalo několik dalších majitelů a proběhlo několik přestaveb. V roce 1945 byl zámek (jako německý majetek) zkonfiskován Československým státem. V roce 1949 byl zámek zpřístupněn veřejnosti a v roce 2003 proběhly úpravy interiérů do podoby, jakou měly ještě v první polovině 20. století.

Podívej se také: Zámek Buchlovice: Skrytý klenot Moravy, kde se psaly dějiny Evropy

Červená Lhota
Pinterest.com

Proč má zámek červenou barvu?

Podle původní lidové pověsti se kdysi dcera jednoho z dávných majitelů zámku rozhodla, že víra v Boha jí nepřináší nic dobrého, a odmítla se připojit k rodinné modlitbě v zámecké kapli. V hněvu uchopila posvátný kříž a vyhodila ho z okna do vody. V ten okamžik se zámek otřásl v základech, komnata se naplnila pekelným zápachem a zjevil se čert, který ji odnesl do pekla. Než však zmizel, stihl na zeď nakreslit její krví znamení kříže. To nešlo žádným způsobem odstranit, a tak byla jedinou možností, jak ho zakrýt, přetřít celý zámek červenou barvou.

Druhá pověst částečně vychází z té první a její základ tvoří povídka Kábové z Rybňan, kterou sepsal místní farář Bedřich Kamarýt. Ta hovoří o konkrétních postavách, a sice o zámeckém pánovi rytíři Gutramu Kábovi z Rybňan a jeho ženě Johance z Dirny. Johanka, vyznavačka protestantské víry, se protivila svému manželovi, věrnému katolíkovi, a chtěla z okna vyhodit posvátný rodový kříž, ke kterému se modlil. Když se však vykláněla ven a vrhala relikvii do hlubin, náhle se setmělo a strhla se strašlivá bouře. Přiletěl čert, který ji nejen odnesl do pekla, ale zaobcházel s ní tak hrubě, že na zdi zámku zůstaly stopy její krve. Ty nešly smýt, a tak byl zámek natřen na červeno.

Doporučujeme: Nejlepší glampingové lokality v Chorvatsku 2024: luxusní kemping pro nezapomenutelnou dovolenou

Červená Lhota
pinterest.com

Červená Lhota
pinterest.com

Červenou Lhotu se vyplatí navštívit!

Zámek patří mezi tři nejpohádkovější zámky a hrady, takže se zde odehrávají děje překrásných pohádek, jako jsou například Křížová trojka, Martin a červené sklíčko, Svatby pana Voka, Princezna na hrášku a Zlatovláska na motivy Karla Jaromíra Erbena (natočená v roce 1973). Leží na hranici Jihočeského kraje a výlet sem se určitě vyplatí.

Pokud se chcete cítit jako princezny, užijte si projížďku na loďce po rybníku. Je to krásný romantický zážitek, na který budete ještě dlouho vzpomínat. Zároveň vám umožní se důkladně pokochat zámkem ze všech stran.

Podívej se také: Poznáváme Velikonoční ostrovy: Proč vidět tento kout světa?

  • Stálá expozice: Zámecké interiéry 1. patro
  • Podkroví a sklep - přístupné pouze o víkendech v červenci a srpnu.
  • Kaple Nejsvětější Trojice - volná prohlídka
  • Prohlídka: délka 50 minut, sklep 15 minut
  • min/max počet osob ve skupině: minimálně 8 osob, max. 25 osob
  • prohlídky s cizojazyčným výkladem - pro předem objednané skupiny
  • orientační cena : 200 Kč (dospělí) 
  • nutnost rezervace pouze pro skupiny
  • poslední prohlídka 1 hodinu před koncem

7

1/7
Zdroj:

Zdroj úvodnej fotky: pinterest.com

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE