Vliv sedavého zaměstnání na zdraví: Změňte pracovní návyky, předejdete problémům

sedavé zaměstnání vliv

Dlouhé hodiny strávené u počítače, za pracovním stolem či za volantem jsou běžnou součástí pracovního života mnohých z nás. Ačkoli se nám tento způsob práce může zdát pohodlný, jeho dlouhodobé účinky na tělo a zdraví jsou znepokojivé. Sedavý životní styl může totiž vyvolat řadu zdravotních problémů. Jak sedavé zaměstnání ovlivňuje naše tělo a co můžeme udělat pro minimalizaci jeho negativního vlivu?  

Podívej také: Může mít magnesium vedlejší účinky? Toto jsou příznaky nadbytku hořčíku

Poruchy pohybového aparátu

Jedním z nejvýraznějších negativních účinků dlouhodobého sezení je zhoršení stavu pohybového aparátu. Sezení způsobuje neustálé napětí v určitých svalových skupinách, zejména v křížové oblasti, krku a ramenou. Ještě horší je, pokud nesedíme správně, protože tak nadměrně zatěžujeme svou páteř. Proto nás často trápí bolesti zad, napětí v krku, bolesti hlavy nebo ztuhlá ramena.

Nenajde se někdo, kdo by nás čas od času namasíroval? To se děje spíše v romantických filmech, ale v našich životech musíme o zdraví svého těla pečovat hlavně sami. Kromě toho může dlouhodobé sezení bez pohybu oslabit svaly dolních končetin, zejména stehen a lýtek, což může vést k problémům se stabilitou a svalovou slabostí.

Tip: Nerovné držení těla nebo sezení s překříženýma nohama může časem vést k deformacím páteře a zhoršení její funkčnosti. Proto je důležité věnovat pozornost správné ergonomii při práci – nastavit si židli a stůl tak, aby byla páteř v neutrální poloze. A nezapomeňte se pravidelně protahovat!

Doporučujeme: 4 věci, kvůli kterým stárneš rychleji během spánku

 

Riziko obezity a metabolických problémů

Čím více sedíme, tím méně se logicky hýbeme, a snížená fyzická aktivita má přímý vliv na náš metabolismus. Při dlouhodobém sezení se kalorie téměř nespalují a i metabolická aktivita těla se zpomaluje. Jedním slovem – přibíráme, a to zejména v oblasti břicha. Lidé se sedavým zaměstnáním proto často trpí obezitou nebo nadváhou. Sezení také negativně ovlivňuje citlivost na inzulín, což zvyšuje riziko vzniku cukrovky 2. typu.

Studie rovněž ukazují, že dlouhodobé sezení zvyšuje hladinu triglyceridů v krvi a negativně ovlivňuje hladinu „dobrého" HDL cholesterolu. Pozor na srdeční onemocnění!

Tip pro vás: Jaké jsou nejčastější příčiny zalehnutí uší? Může to být vážné?

vplyv sedavého zamestnania
Depositphotos

Zhoršení krevního oběhu

Dlouhé hodiny strávené sezením mají nepříznivý vliv i na krevní oběh. Sezení brání správné cirkulaci krve v dolních končetinách, což může vést k otokům nohou, pocitu těžkých nohou a v extrémních případech ke vzniku žilní trombózy – tvorbě krevních sraženin, které jsou obzvláště nebezpečné, pokud se dostanou do plic (plicní embolie). Sezení také zvyšuje riziko křečových žil, často spojených se špatnou cirkulací krve v nohách.

Tip: Abyste předešli těmto problémům, je důležité pravidelně přerušovat sezení krátkými přestávkami, během nichž se projdete nebo provedete jednoduché cviky na aktivaci svalů dolních končetin. Tyto přestávky podporují krevní oběh a zmírňují negativní důsledky sezení.

Mentální zdraví a sedavý způsob života

Lidé, kteří tráví hodně času sezením, jsou náchylnější k pocitům úzkosti, stresu a deprese. Nedostatek pohybu vede ke snížené produkci endorfinů, které jsou zodpovědné za pocity štěstí a pohody.

Pravidelná fyzická aktivita, i když jde jen o krátké přestávky během dne, vám může pomoci zlepšit náladu, zvýšit energii a odbourat stres. Proto je důležité nejen udržovat tělo v pohybu, ale i věnovat čas aktivitám podporujícím mentální pohodu, jako jsou relaxační techniky nebo jednoduché procházky na čerstvém vzduchu.

Zvýšené riziko chronických onemocnění

Kromě zmíněné cukrovky a srdečních onemocnění vede dlouhodobé sezení také ke zvýšenému riziku některých typů rakoviny, zejména rakoviny tlustého střeva a prsu. Sedavé zaměstnání je také často spojováno se zvýšeným krevním tlakem. V práci vám ho mohou zvýšit několikrát za den, tak proč si to ještě zhoršovat vlastní nezodpovědností? Dělejte si krátké přestávky a hýbejte se tak často, jak jen to jde!

Jak se bránit negativním vlivům sedavého zaměstnání?

Existuje mnoho způsobů, jak minimalizovat negativní důsledky dlouhodobého sezení. Základem je pravidelný pohyb a snaha o aktivní životní styl i mimo pracovní dobu.

  • Pravidelné přestávky na pohyb: Vstávejte každých 30–60 minut, projděte se po místnosti, protáhněte se nebo proveďte několik jednoduchých cviků na aktivaci svalů.
  • Cvičení: Zařaďte do svého týdenního režimu fyzickou aktivitu, jako je chůze, běh, plavání nebo cvičení v posilovně. I krátké, ale pravidelné tréninky mohou výrazně zlepšit vaše zdraví.
  • Ergonomie na pracovišti: Upravte si pracovní prostředí tak, abyste seděli v ergonomické pozici – páteř by měla být rovná, ruce ve správné výšce, nohy pohodlně opřené o zem.
  • Multifunkční pracovní stanice: Pokud je to možné, zvažte používání nastavitelného pracovního stolu, který vám umožní střídat sezení a stání během dne.

Pohybujte se!

Sedavé zaměstnání sice může negativně ovlivnit naše zdraví, ale vhodnými opatřeními a pravidelnou fyzickou aktivitou můžeme tyto důsledky výrazně zmírnit. Vděčné nám bude nejen naše tělo, ale i mysl. I krátká přestávka mezi jednotlivými pracovními aktivitami nás může nadopovat potřebnou dávkou energie, budeme se cítit aktivnější a svěžejší. Rozhýbeme si svaly a aktivujeme mozkové buňky. Co víc si při 8- a víc-hodinové sedavé práci přát? Jen naději, že nám brzy padne...

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE