4 věci, kvůli kterým stárneš rychleji během spánku

Stárnutí během spánku

Stárnutí během spánku může mít různé příčiny, které můžeme ovlivnit. Co způsobuje, že stárneme rychleji během spánku?

Spánek patří mezi základní lidské potřeby. Dobrý spánek a jeho kvalita mají výrazný vliv na naše zdraví, a proto bychom ho neměli podceňovat.

Stárnutí během spánku je fenoménem, který zajímá mnoho lidí, protože právě během spánku tělo a pokožka procházejí různými fyziologickými procesy. Kvalita spánku se však s přibývajícím věkem často zhoršuje.

Abychom minimalizovali negativní vliv stárnutí na pokožku během spánku, je důležité věnovat pozornost svým spánkovým návykům a péči o pokožku. Jak si dopřát kvalitní spánek a zároveň eliminovat stárnutí během spánku?

Tip pro vás: Poznejte triky, jak na krásné a mladě vypadající ruce i ve vyšším věku!

Problémy se spánkem a předčasné stárnutí pokožky

Kvalitní spánek je dnes pro mnoho z nás luxusem. Kdy jste se naposledy pořádně vyspali? Možná musíte pátrat v paměti. I když se to nemusí zdát, nedostatek kvalitního spánku má na nás výrazný vliv.

Nejčastějšími příčinami problémů se spánkem jsou nespavost, narkolepsie (neurologické onemocnění, které způsobuje nekontrolovatelnou potřebu spát a náhlé změny vědomí), syndrom neklidných nohou (potřeba pohybovat nohama během spánku), noční můry, stres, úzkost, pracovní směny a nepravidelný spánkový režim.

Identifikace příčiny a nalezení vhodného řešení je klíčové pro dosažení zdravého spánku. Změny životního stylu, terapie a léky jsou někdy používány k léčbě různých spánkových problémů.

Jaký vliv má nedostatek spánku na naše zdraví? Neignorujte TYTO příznaky stárnutí

Nedostatek spánku může mít zásadní vliv na fyzické i duševní zdraví jednotlivce. Jaké jsou jeho důsledky?

  • Ospalost, únava a vyčerpanost: Prvním a nejviditelnějším příznakem nedostatku spánku je pocit únavy a ospalosti. Nedostatečný spánek vede k neustálé vyčerpanosti a snížené energii během dne.
  • Snížená koncentrace a pozornost: Nedostatek spánku negativně ovlivňuje kognitivní schopnosti, jako je koncentrace, pozornost a schopnost řešit problémy, což může mít dopad na výkon v práci nebo ve škole.
  • Zhoršená paměť: Nedostatečný spánek má negativní vliv na dlouhodobou i krátkodobou paměť. Zpracování informací a ukládání nových zkušeností může být obtížné.
  • Emocionální problémy: Nedostatek spánku zvyšuje riziko výskytu emocionálních problémů, jako jsou úzkost a deprese. Můžete být podrážděnější a náladovější.
  • Fyzické zdravotní problémy: Dlouhodobý nedostatek spánku zvyšuje riziko srdečních onemocnění, cukrovky a nadváhy. Může také oslabit imunitní systém.
  • Problémy se spánkem: Nedostatek spánku může vést k dalším problémům, jako je nespavost nebo nepravidelný spánkový cyklus.

Nadváha a spánek

Tělesná hmotnost a spánek se vzájemně ovlivňují. Věděli jste, že nejen nedostatek spánku vede k přibírání na váze, ale i nadváha může způsobovat problémy se spánkem? To může dále zhoršovat biologické procesy vedoucí k přibírání. Vědci zjistili, že nedostatek spánku vytváří v těle hormonální nerovnováhu, která podporuje přejídání a přibírání na váze.

Podívej také: Co dělat a co nedělat, pokud chcete zdravější, pevnější a silnější vlasy?

Spánek a jeho délka a kvalita
Depositphotos

Jak dosáhnout kvalitního spánku? A co zajistí dobrý a zdravý spánek?

Kvalitní spánek je klíčový pro celkové zdraví a pohodu. Jak si dopřát kvalitní spánek?

  • Vytvořte si dobré spánkové návyky a pravidelný spánkový režim: Snažte se chodit spát a vstávat ve stejný čas každý den, i o víkendech. Pravidelný režim pomáhá synchronizovat vaše vnitřní hodiny spánku.
  • Vytvořte si relaxační rituál před spaním: Zaveďte si klidný rituál, který vás uvolní, jako je čtení knihy, meditace, hluboké dýchání nebo šálek oblíbeného čaje.
  • Vyhýbejte se stimulantům: Vyhněte se kofeinu, alkoholu a nikotinu několik hodin před spaním, protože tyto látky mohou ovlivnit váš spánek.
  • Ticho a tma: Vaše ložnice by měla být tichá a temná. Zatáhněte závěsy a minimalizujte světlo zvenčí.
  • Optimální teplota: Udržujte ve své ložnici správnou teplotu, většina lidí preferuje 18-21 °C pro klidný spánek.
  • Pohodlná postel: Investujte do kvalitní matrace a polštáře, které podporují správnou polohu těla a poskytují pohodlí.
  • Fyzická aktivita: Pravidelná fyzická aktivita může zlepšit kvalitu spánku. Cvičte však několik hodin před spaním, abyste tělu dali čas se uklidnit.
  • Omezení tekutin před spaním: Omezte příjem tekutin, abyste se vyhnuli nočnímu probouzení kvůli návštěvě toalety.
  • Strava před spaním: Vyhněte se těžkým nebo mastným jídlům těsně před spaním, protože mohou způsobit nepohodlí. Dopřejte si raději lehčí večeři.

Jaká je ideální délka spánku?

Podle studií by u dospělých neměl krátký odpočinek trvat déle než 100 minut v kuse a neměl by překročit celkově čtyři hodiny spánku denně. Doporučená délka spánku pro dospělé je 6 až 9 hodin, v závislosti na věku. Například novorozenci do tří měsíců by měli spát 11 až 19 hodin, teenageři mezi 14 a 17 lety 7 až 11 hodin. Starší lidé nad 65 let si obvykle vystačí s 5 až 9 hodinami spánku.

Regenerace spánkem

Regenerace spánkem je klíčový proces pro celkové zdraví a pohodu. Během spánku probíhají různé fyziologické procesy, které umožňují tělu regenerovat a obnovovat se. Během spánku tělo vytváří proteiny, které pomáhají bojovat proti infekcím a nemocem. Uvolňuje se také růstový hormon, který je důležitý pro růst a obnovu buněk, tkání a kostí. Spánek hraje zásadní roli v podpoře imunitního systému a pomáhá tělu opravovat poškozené buňky a tkáně.

Co je to předčasné stárnutí?

Předčasné stárnutí je stav, při kterém kůže ztrácí svou mladistvou pružnost, svěžest a vitalitu rychleji, než je přirozený proces stárnutí. Tento stav může mít různé příčiny a projevy, a může postihnout nejen povrch kůže, ale i vnitřní vrstvy kůže a tělo jako celek. Expozice slunečnímu záření, kouření, genetika, stres, špatný životní styl, nadměrná konzumace alkoholu, ale také nedostatek spánku či nadměrný spánek urychlují proces stárnutí.

Předčasné stárnutí se může projevit různými příznaky, jako jsou vrásky, tmavé kruhy pod očima, suchost, ztráta elasticity, pigmentové skvrny, akné a další kožní problémy.

Co způsobuje předčasné stárnutí během spánku? Kterým chybám byste se měli vyhnout?

Make-up během spánku
Depositphotos

1. Neumytá tvář a spaní s make-upem urychlují stárnutí

Každá z nás to už udělala. Po divoké noci s přáteli jste si po návratu domů sundala boty a zamířila rovnou do postele. Možná jste se ještě svlékla. Obrovská chyba. Neumytá tvář a ponechání make-upu na obličeji je velkým prohřeškem, který škodí zdraví i kráse vaší pokožky.

Kombinace make-upu, nečistot a mastnoty, které se během dne hromadí, může poškodit pokožku. Neodstranění make-upu před spaním je špatný kosmetický zvyk, který může vést k ucpávání pórů. Pokud jsou póry ucpané, mohou se objevit černé tečky a akné. Aby se vám takové problémy vyhnuly, vždy si před spaním make-up důkladně odstraňte, umyjte si tvář vodou a případně si dopřejte příjemný peeling.

2. Nedostatečný pitný režim způsobuje stárnutí pleti

Hydratovaná pleť je odrazem vnitřní hydratace. Dehydratace se na pleti může projevit začervenáním, svěděním a suchými šupinkami. Na pokožce hlavy se mohou objevit lupy. Několik studií prokázalo, že zvýšený příjem vody zlepšuje stav pleti. Během spánku tělo ztrácí vodu, proto mějte na nočním stolku vždy sklenici vody, kterou po probuzení vypijete.

Pozor: Při konzumaci tekutin platí, že pití alkoholu před spaním může kromě opilosti způsobit také oteklý obličej. Alkohol totiž způsobuje dehydrataci a může narušit spánkový cyklus, což vede ke zhoršení stavu pokožky a předčasnému stárnutí.

3. Používání množství kosmetických přípravků a produktů před spaním

Reklamy v televizi a doporučení influencerů na sociálních sítích slibují zázraky na počkání s různými kosmetickými produkty. Noční hydratační krém, noční sérum proti vráskám, noční maska – člověk má z toho nejen zmatek, ale i závratě z cen. Vyhněte se kombinování různých kosmetických přípravků a vyberte si jeden, který vám nejvíce vyhovuje. Používání více produktů najednou může mít opačný účinek a způsobit podráždění nebo začervenání pokožky. 

Doporučujeme: Co je katechin a jaké jsou jeho účinky? Objevte jeho sílu!

Poloha spánku a její vliv na stárnutí
Depositphotos

4. Poloha během spánku

I poloha během spánku může ovlivnit stárnutí. Každý z nás má svou oblíbenou polohu, ve které se dobře usíná nebo spí. Pokožka během spánku reaguje na různé podněty a povrchy.

Pokud spíte s tváří zabořenou do polštáře, nemějte ráno překvapení v podobě opuchlých očí nebo tmavých kruhů. Pokud se chcete takovým problémům vyhnout, zkuste se naučit spát jako princezna – na zádech.

Předčasné stárnutí a metabolismus

Předčasné stárnutí a metabolismus jsou vzájemně propojené, protože metabolismus hraje klíčovou roli v různých tělesných procesech, včetně obnovy a udržování zdraví pokožky.

Nedostatek důležitých živin a antioxidantů může oslabit schopnost těla chránit se před volnými radikály a předčasným stárnutím. Rovnováha mezi příjmem a výdejem energie je důležitá pro udržení zdravého metabolismu. Nerovnováha, která vede k nadváze nebo obezitě, může negativně ovlivnit metabolismus a způsobit změny na pokožce, včetně akné a ztráty elasticity.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE