Psychologové radí: Zde jsou tipy, jak skoncovat s přejídáním se

jak skoncovat s přejídáním

Už jste se někdy přistihli, že jste byli po jídle tak plní, že jste se nemohli hýbat? Je pro vás jídlo jako droga? Přejídání je problém, se kterým bojuje mnoho lidí každý den. S jídlem jednoduše nedokážou přestat, nevědí, kdy mají dost, a přijmou tak do těla mnohem více, než potřebují. Kalorie se rychle hromadí a z malé sněhové koule se stává velká koule, která se neustále zvětšuje. Přečtěte si názor psychologů na to, jak skoncovat s přejídáním. Jak s ním bojovat? Máme pro vás užitečné tipy a triky!

Jak rozpoznat záchvatové přejídání?

Přejídání můžeme charakterizovat jako přijímání mnohem více kalorií, než organismus potřebuje k správnému fungování. Po vědomém a opakovaném přejídání obvykle dochází k výčitkám svědomí a pocitu nesmírné plnosti. Záchvatové přejídání je porucha příjmu potravy charakterizovaná opakujícími se epizodami přejídání. Jaké jsou běžné příznaky?

  • Konzumace nezvykle velkého množství jídla v krátkém časovém období (např. během dvou hodin).
  • Pocit, že nemůžete zastavit nebo kontrolovat své jedení během epizody.
  • Jídlo mnohem rychleji než obvykle.
  • Konzumace jídla, i když necítíte fyzický hlad.
  • Pokračování v jedení až do bodu, kdy se cítíte velmi plní a nepohodlně.
  • Jedení o samotě nebo tajně, protože se stydíte za množství zkonzumovaného jídla.
  • Po epizodě přejídání se cítíte znechuceni sami sebou, v depresi nebo velmi provinile.

Jaké jsou hlavní příčiny přejídání?

Spouštěčem přejídání mohou být psychické problémy, ale také různé emoce (stres, hněv, únava atd.), různé situace, ba dokonce určitá jídla. Podle odborníků je velmi individuální, co je spouštěčem nadměrného jedení. Mnoho lidí se přejídá jako způsob zvládání stresu, úzkosti nebo jiných negativních emocí. Depresivní stavy mohou vést k přejídání jako forma útěchy nebo útěku před pocity smutku a beznaděje.

Jídlo může sloužit jako způsob, jak se vyhnout pocitům osamělosti nebo nudy. Roli hrají také biologické faktory. Genetická predispozice může ovlivnit chuť k jídlu, hladinu hormonů a metabolismus, což může přispět ke sklonu k přejídání. Nerovnováha hormonů, jako jsou leptin a ghrelin, které regulují hlad a sytost, může přispět k přejídání. Někdy mohou být signály hladu a sytosti narušeny, což vede k nadměrnému jedení.

Dále jsou to psychologické faktory, sociální a kulturní faktory, jakož i dietní faktory. Například extrémní dietní omezení mohou vést k záchvatům přejídání jako reakce na pocity hladu a nedostatku. Nepravidelná strava a vynechávání jídel mohou zvýšit riziko přejídání později během dne.

Podívejte se také na: Velká chyba při zpracování kuřecího masa: Může tě dostat až do nemocnice!

příčiny přejídání
Depositphotos

Záchvatové přejídání – jak s ním skoncovat?

Psychologové se s pacienty, kteří nedokážou jídlu říct rozhodné „ne“, setkávají téměř denně. Tito lidé si většinou svou chybu uvědomují a velmi je to znepokojuje. I proto vyhledávají odbornou pomoc. Zde jsou rady odborníků na to, jak skoncovat s přejídáním jednou provždy. 

  • Striedme zásoby. Ľudí s problémom prejedania sa väčšinou chytí vlčí hlad doma vo večerných hodinách. Vtedy sú schopní zjesť svoje obľúbené jedlo doslova na kvantá. Prvým krokom ku skoncovaniu s napchávaním sa nezdravým jedlom je nemať ho doma v zásobe vôbec. Žiadne čipsy, chrumky, sladkosti a iné nezmysly doma neskladujte.
  • Hladovění není odpověď. Nikdy se nenechávejte vyhladovět, protože pocit nesmírného hladu vede jen k tomu, že sáhnete po první nezdravé věci, kterou máte po ruce. Vždy buďte nasyceni zdravými a vyváženými jídly a k dispozici mějte jen zdravé svačiny. Zdravé stravování je základ.
  • Spánek je cesta. Studie opakovaně prokázaly, že nedostatek spánku je spojen s přibíráním, obezitou a také s přejídáním. Méně než 7 hodin spánku denně může být spouštěčem přejídání.
  • Hlad je převlečená žízeň. Hlad je často jen žízeň, kterou si za hlad zaměňujeme. Napijte se vody a pitný režim dodržujte po celý den.
  • Jezte uvědoměle a pomalu. Rychlé jedení ještě nikdy nikoho pořádně nezasytí, právě naopak. Navíc tělo potřebuje čas, aby zahájilo proces trávení. Důkladně a pomalu žvýkejte a při jídle ani nečtěte, ani nesledujte televizi. Lidé se totiž při těchto činnostech snadno zapomenou.
  • Pauzujte. Během jídla si dejte několikaminutovou pauzu. Možná během ní zjistíte, že už vlastně ani hlad nemáte.
  • Malé porce a častěji. Staré známé na závěr – jezte malé porce častěji během dne. Jídlo si zároveň nakládejte na menší talíř. Jde o psychologický trik, který funguje a vy máte pocit, že jste snědli více.

Zaujme vás: Nauč se diagnostikovat nemoci podle stavu jazyka! Které příznaky neignorovat?

Nezaměřujte se jen na váhu
Depositphotos

Co nedělat při léčbě záchvatového přejídání?

  • Neobviňujte se: Vyhýbejte se sebakritice a obviňování se za přejídání. To může zvyšovat stres a úzkost, což může vést k dalšímu přejídání.
  • Nehladovějte a nevynechávejte jídla: Vynechávání jídel nebo hladovění může vést k záchvatovému přejídání později. Je důležité jíst pravidelně a vyváženě.
  • Nedodržujte přísné diety: Přísné a extrémní diety mohou zvýšit riziko přejídání, protože tělo reaguje na nedostatek živin a kalorií. Zaměřte se na zdravé a vyvážené stravování. Rozumně nastavený plán jídelníčku je vítaný.
  • Neizolujte se: Sociální izolace může zhoršit pocity osamělosti a smutku, což může vést k přejídání. Hledejte podporu od rodiny, přátel nebo podpůrných skupin.
  • Nenechávejte nezdravá jídla na viditelných místech: Vyhněte se tomu, abyste měli nezdravá jídla snadno dostupná nebo na viditelných místech, protože to může zvýšit pokušení k přejídání. Skvělou volbou jsou vždy zdravější náhrady.
  • Nenechte se vést emocionálními spouštěči: Pokud používáte jídlo jako způsob, jak se vyrovnat s emocemi, hledejte alternativní způsoby zvládání stresu a úzkosti, jako je cvičení, meditace nebo kreativní aktivity.
  • Neignorujte problém: Ignorování problému nebo doufání, že zmizí samo od sebe, může vést ke zhoršení situace. Je důležité čelit problému a hledat pomoc.
  • Nezaměřujte se jen na váhu: Soustřeďte se na celkové zdraví a pohodu, místo toho, abyste se fixovali jen na váhu nebo čísla na váze.
  • Neignorujte odbornou pomoc: Pokud máte problémy s přejídáním, neodkládejte návštěvu odborníka. Terapeut, dietolog nebo lékař vám může poskytnout potřebnou podporu a vedení.
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE