Opravdu se děti rodí bez kolen?

Zamýšleli jste se někdy nad tím, jak je možné, že děti stráví na kolenou i celý den? My dospělí si na chvíli klekneme a už vstáváme celí ubolení. Na práci v zahradě si musíme brát měkké podložky, a přitom naše malé batole s radostí přelézá celé dny. Jak je to možné?

Mají batolata jiná kolena než dospělí? Tuto otázku si možná klade mnoho z vás. A my máme odpověď.

Doporučujeme: Odborník radí: Jak na silnou imunitu? (1. díl)

Mají miminka při narození kolínka? 

Novorozenci se sice rodí s kolínky, tedy konkrétně jablíčkem, ale jejich struktura je jiná než u dospělých. Jablíčko neboli patela (lat. patella) je u novorozenců tvořena chrupavkou, nikoli kostí. Chrupavka v koleni je tak mnohem poddajnější, měkčí a pružnější, a tak chrání klouby před třením.

Tato skutečnost novorozenci umožňuje bezproblémový pohyb porodními cestami během porodu. A později, během jejich vývoje, jim právě tato skutečnost odlišnosti jablíčka v koleni umožňuje bezbolestné trávení množství času lézáním a klečením.

Kolena novorozenců jsou na rentgenovém snímku sotva viditelná právě z důvodu, že nejsou pevnou kostí, neproběhl tam proces kostnatění. Proces přeměny pately z chrupavky na kost se nazývá osifikace.

Kostnatění nebo osifikace je vznik kostního tkáně. Osifikace kostí začíná přibližně již ve druhém měsíci těhotenství, ale u některých kostí až po narození. A to je případ i zmíněného jablíčka v koleni.

Podívejte se také: Odborník radí: Jak na silnou imunitu? (2. díl)

Dítě má jiné kolena Depositphotos

Kdy se dítěti objeví kolenní klouby?

Podle pediatrů z Dětské nemocnice v San Diegu začíná osifikace kolen u dětí někde ve věku od 2 do 6 let.

Nejprve začne patela tvrdnout ve více centrech uprostřed a nakonec se tato centra spojí a propojí i několik let. Proces je pomalý. Úplně se předkoleno a koleno vyvine do kosti ve věku 10 - 12 let.

Protože kolenní kloub je vytvořen tak, aby byl flexibilní, je v něm stále přítomné určité množství chrupavky. Bod, ve kterém se spojuje stehenní kost (kost nohy) a patela (kolenní kost), je vystlán kloubní chrupavkou. To pomáhá koleni hladce se pohybovat a chrání vaše kolena před zraněním.

Příroda a fáze motorického vývoje dětí 

Příroda si s tím opět jednou poradila velmi moudře. Jelikož motorický vývoj dítěte probíhá postupně, v období, kdy děti začínají být aktivnější, lezou a batolí se, a objevují možnosti svého těla, příroda je obdařila jakýmsi "měkčími koleny".

V dobré víře našim malým lezcům nakoupíme měkké podložky na lezení, ale i tak většinou času stráví na tvrdé podlaze. Nemluvě o tom, že při poznávání okolního světa a pokusech o první kroky dopadnou přímo na svá malá kolena. Určitě jste si všimli i toho, že malé dětičky mají nožičky obalené vrstvou tuku - i ta slouží jako ochrana a "měkký polštářek" pro jejich malé nožičky.

Podívejte se: Odborník radí: Jak na silnou imunitu? (3. díl)

Dítě má jiné kolena Depositphotos

Mohou být problémy s dětskými koleny?

Při růstu dětí a vývoji z dětských kolen na dospělé, může dojít v některých případech k problémům. Jak jsme uvedli výše, patela tvrdne jakoby po částech a ty se potom spojují. Může se tak občas vyskytnout problém právě s tímto spojením částí do celku, tehdy vznikne tzv. bipartitní jablíčko (Patella bipartita), kdy se jeho kusy nespojily a výsledkem je jakési "rozdělené koleno" složené ze dvou kostí. Ztvrdlá místa chrupavky vytvoří dvě samostatné kousky kostí.

Dá se to zvládnout fyzioterapií a cvičením zhruba za 6 měsíců. Fyzioterapeut a pediatr vám určitě poradí. Dítě může být bez příznaků, nebo může cítit bolest. Důležité je sledovat bolest a případný otok v oblasti kolena vašeho dítěte, protože by to mohlo naznačovat problém. V případě jakýchkoliv obtíží a bolesti vyhledejte svého pediatra.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE