Recept na křupavé batátové hranolky: Nebudete se jich dokázat dojíst!

batátové hranolky

Batáty, jinak sladké brambory, respektive hlízy povojníka batátového, představují opravdu skvělou a výživnou potravinu s netradiční sladkastou chutí. Mnoho lidí jim v současné době dává přednost před klasickými bramborami. Na našich talířích se jednoduše objevují čím dál častěji. To je však jen dobře, protože nám tato zelenina má co nabídnout.

Pravdou je, že batáty se skutečně vyplatí pravidelně konzumovat. Obsahují bílkoviny a hlavně slušné množství vlákniny, včetně pektinu, který má příznivý vliv na cholesterol. Skrývají se v nich však i velké množství různých vitamínů, minerálních látek a stopových prvků.

Můžeme zmínit vitamín C i několik vitamínů skupiny B, draslík, fosfor, hořčík či mangan i zinek. Batáty jsou bohaté také na barvivo betakarotén, z kterého se v našem těle tvoří vitamín A.

Tip pro vás: Smažená cuketa v trojobalu – klasika, která nikdy nezklame

Ze sladkých brambor se dá přitom připravit mnoho pochoutek. Dají se upéct v troubě v celku či nakrájené na měsíčky, stejně uvařit a zpracovat na kaši. Takto připravené se mohou podávat například jako příloha. Batáty jsou také vhodnou ingrediencí do kari a různých omáček nebo zapékaných pokrmů.

Také se z nich dá uvařit fantastická krémová polévka. Jelikož jsou přirozeně sladkasté, dají se použít i do sladkých jídel, dezertů či moučníků.

Dnes vám také přinášíme inspiraci na recept ze sladkých brambor. Co tak vyzkoušet zdravé batátové hranolky z trouby? Mohlo by se zdát, že přece na jejich přípravě není nic náročného a nic se nedá pokazit. Pokud však chcete, aby byly upečené hranolky do největší možné míry křupavé, musíte zvolit správný postup. Jak na to?

Tip: Mimochodem víte, jakou spotřebu má vaše stará trouba? Dnešní úsporné trouby díky cirkulaci vzduchu spolehlivě pečou i při nižších teplotách, a vy tak ušetříte peníze za energie. Při teplovzdušné troubě se uvádí úspora až 20 %.

Zkuste také: Dokonalá avokádová pomazánka 5x jinak: Každá stojí za vyzkoušení!

pečené batáty Depositphotos

Potřebujeme:

  • 1 kg batátů 
  • 2 – 3 PL olivového oleje 
  • 2 – 3 PL škrobu (bramborového, kukuřičného) 
  • 1 ČL mleté červené papriky
  • 1/2 ČL česnekového koření 
  • podle chuti mleté černé koření, rozmarýn, případně jiné bylinky 
  • sůl

Postup přípravy:

  • Jako první si batáty důkladně umyjeme. Můžeme je i oloupat, pokud však mají hezkou slupku, není to nijak zvlášť potřebné. 
  • Sladké brambory následně nakrájíme na tenčí hranolky. Je vhodné, aby měly přibližně stejnou tloušťku. 
  • Následně batátové hranolčeky zalijeme v dostatečně velké míse studenou vodou a necháme je odpočívat 30 až 40 minut. Potom hranolky scedíme a důkladně je osušíme utěrkou. 
  • V suché míse batáty smícháme s olivovým olejem, následně přisypeme škrob, mletou papriku, česnekové koření a podle chuti trochu černého koření, případně rozmarýnu. Důkladně promícháme, aby se všechny hranolčeky dostatečně a rovnoměrně obalily. Před pečením je nesolíme! 
  • Obalené hranolky ze sladkých brambor rozmístíme na plech s papírem na pečení, případně i bez něj. Ideální je, pokud se jednotlivé kousky nedotýkají. 
  • Potom dáme naplněný plech do trouby na asi 20 až 25 minut. Pečeme při teplotě 210 °C. Následně hranolky ještě přetočíme a do křupava pečeme dalších 10 až 15 minut. 
  • Batátové hranolky až po upečení lehce osolíme a můžeme podávat samotné, s dipem či jako přílohu.

Dobrou chuť! 

Zkuste také: Skvělé recepty z čerstvého hrášku – vyzkoušíš pesto nebo lahodný krém?

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE