Recepty na pomazánky s cottage cheese – skvělé na snídani i svačinu

Recepty na pomazánky s cottage cheese

Cottage cheese je skvělou volbou pro všechny, kteří hledají lehké, výživné a chutné jídlo. Tento jemný tvaroh s jemně hrudkovitou strukturou je plný bílkovin, má nízký obsah tuku a díky své neutrální chuti se dá kombinovat na nespočetné způsoby. 

Ať už preferujete slané nebo sladké pomazánky, cottage cheese je ideálním základem, který se hodí na snídani, svačinu nebo lehkou večeři. Pojďme se podívat na několik jednoduchých a chutných receptů, které vás přesvědčí, že cottage cheese je dokonalá surovina na přípravu pomazánek.

Proč zařadit cottage cheese do jídelníčku?

Cottage cheese je vynikajícím zdrojem bílkovin, což z něj činí ideální jídlo pro lidi, kteří se snaží zhubnout, budovat svalovou hmotu nebo jednoduše preferují zdravou stravu. Obsahuje málo kalorií a tuku, ale zároveň dostatek vápníku, který podporuje zdraví kostí. 

Jeho konzumace zlepšuje trávení, protože obsahuje probiotické kultury, které prospívají střevní mikroflóře. Díky své neutrální chuti je snadno kombinovatelný s různými přísadami, což umožňuje nekonečné variace chutných pomazánek.

zdravé pomazánky
Freepik.com

Klasická bylinková pomazánka s cottage cheese

Ingredience:

  • 200 g cottage cheese
  • 1 stroužek česneku (volitelně)
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře
  • 1 lžíce nasekané čerstvé petrželky
  • 1 lžíce nasekané pažitky
  • 1 lžíce nasekané bazalky (nebo kopru podle chuti)

Postup přípravy:

Do misky dejte cottage cheese a vidličkou ho jemně promíchejte, aby se spojil do krémové konzistence. Pokud máte rádi intenzivnější chuť, prolisujte stroužek česneku a přidejte ho do pomazánky. Přilijte olivový olej a citronovou šťávu, které dodají pomazánce jemnou kyselavou chuť a krémovitost. Dochutěte solí a černým pepřem. Přidejte nasekané bylinky a vše dobře promíchejte.

Pomazánku nechte alespoň 10 minut odležet v lednici, aby se chutě spojily. Podávejte s čerstvým celozrnným pečivem, knäckebrotem nebo jako dip k zelenině.

Tip: Pokud chcete pomazánku ještě krémovější, můžete ji jemně rozmixovat ponorným mixérem. Pokud máte rádi výraznější chuť, zkuste přidat trochu strouhaného parmezánu nebo kapku medu pro jemný kontrast chutí.

Pikantní cottage cheese pomazánka s česnekem a paprikou

Ingredience:

  • 200 g cottage cheese
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička sladké mleté papriky
  • 1/2 lžičky uzené papriky (volitelně, pro bohatší chuť)
  • 1/4 lžičky chilli prášku nebo špetka kajenského pepře (podle chuti)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky černého pepře
  • 1 lžíce nasekané pažitky nebo petrželky na ozdobu

Postup přípravy:

Česnek prolisujte nebo nastrouhejte najemno. Do misky vložte cottage cheese a přidejte prolisovaný česnek, sladkou papriku, uzenou papriku a chilli prášek. Přilijte olivový olej a citronovou šťávu, dochuťte solí a černým pepřem. Důkladně promíchejte, aby se všechny chutě spojily. Pokud preferujete jemnější konzistenci, můžete pomazánku krátce rozmixovat ponorným mixérem.

Nechte odležet v lednici alespoň 10 – 15 minut, aby se chutě propojily. Podávejte posypané čerstvou pažitkou nebo petrželkou, ideálně s křupavým pečivem nebo grilovanou zeleninou.

Tip: Pokud chcete pomazánku ještě pikantnější, přidejte nasekanou čerstvou chilli papričku. 

Krémová avokádová pomazánka s cottage cheese

Ingredience:

  • 1 zralé avokádo
  • 100 g cottage cheese (nejlépe jemný, bez příchutí)
  • 1-2 polévkové lžíce citronové šťávy
  • 1-2 stroužky česneku (volitelně, podle chuti)
  • Sůl a černý pepř podle chuti
  • 1-2 polévkové lžíce olivového oleje (volitelně, pro jemnější konzistenci)
  • Čerstvé bylinky na ozdobu (např. kopr, petrželka, bazalka - volitelně)

Postup přípravy:

Zralé avokádo překrojte na polovinu, odstraňte pecku a pomocí lžíce vyberte dužinu. Vložte ji do misky. K dužině avokáda přidejte cottage cheese, citronovou šťávu, případně olivový olej a stroužky česneku (pokud používáte). Pomocí vidličky nebo ponorného mixéru rozmixujte do hladké a krémové konzistence. Dochutíme solí a černým pepřem podle chuti. Pokud chcete pomazánku jemnější, můžete přidat ještě trochu olivového oleje.

Pomazánku podávejte na celozrnném pečivu, krekrech, nebo jako dip k zelenině. Ozdobit můžete čerstvými bylinkami podle vlastního výběru.

Tip: Pokud máte rádi intenzivnější chuť, můžete přidat i trochu chilli nebo papriky. Tato pomazánka je nejen chutná, ale i zdravá, plná zdravých tuků a bílkovin.

pomazánky s bylinkami
Freepik.com

Sladká medovo-skořicová pomazánka s cottage cheese

Ingredience:

  • 100 g másla (nebo margarínu, pokud preferujete)
  • 3-4 polévkové lžíce medu (podle chuti)
  • 1 čajová lžička mleté skořice
  • 2 lžíce moučkového cukru (volitelně, pokud chcete více sladkosti)
  • 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu (volitelně, pro zlepšení chuti)

Postup přípravy:

Máslo nechte na pokojové teplotě, aby změklo. Pokud jste v časovém presu, můžete ho dát na několik sekund do mikrovlnné trouby, aby změklo (ale neroztopilo se).  V misce smíchejte změklé máslo s medem a skořicí. Pokud chcete pomazánku sladší, přidejte moučkový cukr. Všechny ingredience důkladně promíchejte, až vznikne hladká a jemná směs.  Pokud máte rádi vanilkovou příchuť, přidejte i vanilkový extrakt.

Pomazánku můžete uložit do uzavíratelné nádoby a skladovat v lednici. Před použitím ji nechte trochu ohřát na pokojovou teplotu, aby byla snadněji roztíratelná.

Tip: Tato pomazánka je skvělá na čerstvé pečivo, palačinky, nebo i na toast. Můžete ji použít i na různé dezerty nebo jako rychlou sladkou pochoutku.

Cottage cheese jako základ nekonečných variací

Cottage cheese je výjimečná surovina, která nabízí nekonečné možnosti kombinací. Ať už máte rádi svěží bylinkové chutě, pikantní a intenzivní aroma, krémové varianty s avokádem nebo sladké verze s medem, cottage cheese vám umožní experimentovat a vytvářet chutné a zdravé pomazánky na každý den.

Jeho výhodou je nejen skvělá chuť, ale i snadná příprava a vysoký obsah živin. Pravidelnou konzumací cottage cheese můžete podpořit svůj metabolismus, zdraví svalů a trávicí systém. Pokud jste ho dosud nevyužívali naplno, je nejvyšší čas zařadit ho do jídelníčku. Vyzkoušejte některý z těchto receptů a přesvědčte se sami, jak jednoduché a chutné mohou být pomazánky s cottage cheese.

Zdroj úvodnej fotky: Freepik

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE