Avokádo je plodem hruškovce amerického a ačkoliv by se mohlo zdát, že jde o zeleninu, ve skutečnosti se jedná o ovoce. Avokáda řadíme mezi peckovice, podobně jako například švestky či broskve. Důležitější však je, že tento plod je více než vítaný v našich jídelníčcích. Víte, jaké všechny živiny může dodat našemu tělu?
Avokádo je známé vysokým obsahem živin, obsahuje například zdravé tuky, nechybí vláknina a vitamíny. Avokádo obsahuje také různé vitamíny skupiny B, vitamíny C a E, draslík, železo, mangan, lutein a mnoho látek s antioxidačními vlastnostmi.
Doporučujeme: Rychlé občerstvení: Vyzkoušejte tyto lahodné jednohubky!
Avokádo však není tak úplně typickým ovocem. Pokud byste si ho totiž oloupali a následně se do něj jen tak zakousli, podobně jako do jiného ovoce, asi by vám příliš nechutnalo. Tento plod je spíše určený k dalšímu zpracování, našel uplatnění při přípravě sladkých i slaných pokrmů. Jak využít zralé avokádo?
Lze ho přidat do sendvičů, smoothie nápojů či salátů, dokonce je avokádo skvělou volbou do moučníků, kde poslouží jako náhrada másla. A co kdyby z něj vznikla výborná pomazánka? Dnes vám přinášíme inspiraci na chutné avokádové pomazánky, které zkrátka musíte vyzkoušet! Obsahují čerstvé ingredience a jsou hotové raz dva. Který zdravý recept se stane vaším oblíbeným?
Vyzkoušejte také: Máš doma starý chléb? Vyzkoušej 7 výborných receptů, jak ho využít!
Rychlá avokádová pomazánka
Na klasickou avokádovou pomazánku je potřeba jen několik ingrediencí. Její rychlá příprava je nenáročná a zalíbí se vám. Hotová avokádová pomazánka se skvěle hodí na ranní doplnění potřebných živin. Zvolte si k ní oblíbené pečivo a začněte den správně! Jak na tento chutný recept?
Ingredience:
- 1 zralé avokádo
- 1 menší cibule
- 1 stroužek česneku
- sůl a mletý černý pepř
- limetka nebo šťáva z citrónu
Rychlá avokádová pomazánka – postup: Zralé avokádo zbavíme pecky a dužinu v misce důkladně rozmačkáme vidličkou, případně použijeme mixér. K avokádu následně přidáme prolisovaný stroužek česneku a nadrobno nakrájenou cibuli. Vše promícháme a podle chuti přidáme sůl a černý pepř. Na závěr lehce pokapeme limetkovou šťávou. Natřeme na pečivo a můžeme podávat.
Vyzkoušejte také: Nejlepší bezový sirup podle našich babiček
Skvělá avokádová pomazánka s vejcem
K avokádu se skvěle hodí vejce. Zatímco avokádo je plné vlákniny a zdravých tuků, vejce tělu dodají cenné bílkoviny. Stačí ještě plátek celozrnného chleba, který je zdrojem složených sacharidů a výživný pokrm je na světě. Jak na tento zdravý recept?
Ingredience:
- 1 zralé avokádo
- 1 vejce
- 1 menší cibule
- 50 g balkánského sýra
- 1 PL bílého jogurtu
- sůl a mletý černý pepř
Postup: Vejce uvaříme natvrdo, cibuli nakrájíme nadrobno, dužinu avokáda v misce důkladně rozmačkáme vidličkou. K avokádu přidáme cibuli a jogurt, následně k směsi nastrouháme vařené vejce i balkánský sýr. Lehce promícháme a podle potřeby přidáme sůl a pepř. Natřeme na pečivo a podáváme. Tato výživná pomazánka může být doplněna například čerstvou zeleninou.
Famózní recept na tradiční guacamole z avokáda
Z avokáda se připravuje i jedna velmi známá pomazánka zvaná guacamole, jejíž původ lze hledat v Mexiku. Toto velmi oblíbené jídlo se podává především s tortilla chipsy. Tato avokádová pomazánka chutná skvěle i s toasty a podobně.
Ingredience:
- 3 zralá avokáda
- 2 menší rajčata
- 2 menší cibule
- 1 chilli paprička
- 3–4 PL limetkové šťávy
- 2 stroužky česneku
- 1/2 ČL soli
- mletý černý pepř
- hrst čerstvých koriandrových lístků (volitelné)
Guacamole recept: Dužinu avokád rozmačkáme a přidáme k nim limetkovou šťávu. Následně přidáme i na malé kousky nakrájená rajčata, nadrobno nakrájenou cibuli s chilli papričkou, prolisovaný česnek, nadrobno nasekaný koriandr, sůl a pepř. Důkladně promícháme a necháme chvíli vychladit v ledničce.
Extra tip: Také ho můžete vyzkoušet kombinovat i s pečenými bramborami, navíc se hodí i do tacos nebo domácích burgerů.
Vyzkoušejte také: Recept na pečené brambory v troubě, které nebudou utopené v oleji!
Nejlepší avokádová pomazánka se smetanovým sýrem
- 1 zralé avokádo
- 100 g smetanové pomazánky (např. Lučina)
- 1 stroužek česneku
- sůl a mletý bílý pepř
- hořčice (nemusí být)
- citrónová šťáva
Postup: Avokádo oloupejte a zbavte pecky. Očištěné avokádo vložte do mixéru, přidejte pomazánku, prolisovaný stroužek česneku a rozmixujte. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí, bílým pepřem a citrónovou šťávou. Pokud máte rádi výraznější a trochu pikantnější chuť, přidejte i hořčici. Promíchejte. Tato avokádová pomazánka skvěle chutná na kváskovém chlebíku a je skvělou volbou na snídani.
Vynikající avokádová pomazánka s cottage sýrem
- 1 avokádo
- 200 g cottage sýra
- 1 větší cibule
- 1 KL worcesterské omáčky
- citrónová šťáva
- petrželová nať
- sůl, mletý pepř
TOP ověřený recept: Cibulku nakrájíme, přidáme dužinu ze zralého avokáda a cottage sýr. Rozmačkáme vidličkou a dobře promícháme, aby se ingredience propojily. Ochutíme worcesterskou omáčkou, citrónovou šťávou, nasekanou petrželovou natí. Podle chuti přidáme sůl a mletý černý pepř. Tato chutná a velmi zdravá pomazánka výborně chutná na horkých topinkách. Dopřát si ji můžete i jako zdravou večeři.