Dokonalá avokádová pomazánka 5x jinak: Každá stojí za vyzkoušení!

avokádová pomazánka

Avokádo je plodem hruškovce amerického a ačkoliv by se mohlo zdát, že jde o zeleninu, ve skutečnosti se jedná o ovoce. Avokáda řadíme mezi peckovice, podobně jako například švestky či broskve. Důležitější však je, že tento plod je více než vítaný v našich jídelníčcích. Víte, jaké všechny živiny může dodat našemu tělu?

Avokádo je známé vysokým obsahem živin, obsahuje například zdravé tuky, nechybí vláknina a vitamíny. Avokádo obsahuje také různé vitamíny skupiny B, vitamíny C a E, draslík, železo, mangan, lutein a mnoho látek s antioxidačními vlastnostmi.

Avokádo však není tak úplně typickým ovocem. Pokud byste si ho totiž oloupali a následně se do něj jen tak zakousli, podobně jako do jiného ovoce, asi by vám příliš nechutnalo. Tento plod je spíše určený k dalšímu zpracování, našel uplatnění při přípravě sladkých i slaných pokrmů. Jak využít zralé avokádo?

Lze ho přidat do sendvičů, smoothie nápojů či salátů, dokonce je avokádo skvělou volbou do moučníků, kde poslouží jako náhrada másla. A co kdyby z něj vznikla výborná pomazánka? Dnes vám přinášíme inspiraci na chutné avokádové pomazánky, které zkrátka musíte vyzkoušet! Obsahují čerstvé ingredience a jsou hotové raz dva. Který zdravý recept se stane vaším oblíbeným?

avokádová pomazánka
Depositphotos

Rychlá avokádová pomazánka 

Na klasickou avokádovou pomazánku je potřeba jen několik ingrediencí. Její rychlá příprava je nenáročná a zalíbí se vám. Hotová avokádová pomazánka se skvěle hodí na ranní doplnění potřebných živin. Zvolte si k ní oblíbené pečivo a začněte den správně! Jak na tento chutný recept?

Ingredience:

  • 1 zralé avokádo 
  • 1 menší cibule 
  • 1 stroužek česneku 
  • sůl a mletý černý pepř 
  • limetka nebo šťáva z citrónu

Rychlá avokádová pomazánka – postup: Zralé avokádo zbavíme pecky a dužinu v misce důkladně rozmačkáme vidličkou, případně použijeme mixér. K avokádu následně přidáme prolisovaný stroužek česneku a nadrobno nakrájenou cibuli. Vše promícháme a podle chuti přidáme sůl a černý pepř. Na závěr lehce pokapeme limetkovou šťávou. Natřeme na pečivo a můžeme podávat.

Skvělá avokádová pomazánka s vejcem 

K avokádu se skvěle hodí vejce. Zatímco avokádo je plné vlákniny a zdravých tuků, vejce tělu dodají cenné bílkoviny. Stačí ještě plátek celozrnného chleba, který je zdrojem složených sacharidů a výživný pokrm je na světě. Jak na tento zdravý recept?

Ingredience:

  • 1 zralé avokádo 
  • 1 vejce 
  • 1 menší cibule 
  • 50 g balkánského sýra 
  • 1 PL bílého jogurtu 
  • sůl a mletý černý pepř

Postup: Vejce uvaříme natvrdo, cibuli nakrájíme nadrobno, dužinu avokáda v misce důkladně rozmačkáme vidličkou. K avokádu přidáme cibuli a jogurt, následně k směsi nastrouháme vařené vejce i balkánský sýr. Lehce promícháme a podle potřeby přidáme sůl a pepř. Natřeme na pečivo a podáváme. Tato výživná pomazánka může být doplněna například čerstvou zeleninou.

Famózní recept na tradiční guacamole z avokáda 

Z avokáda se připravuje i jedna velmi známá pomazánka zvaná guacamole, jejíž původ lze hledat v Mexiku. Toto velmi oblíbené jídlo se podává především s tortilla chipsy. Tato avokádová pomazánka chutná skvěle i s toasty a podobně.

Ingredience:

  • 3 zralá avokáda 
  • 2 menší rajčata 
  • 2 menší cibule 
  • 1 chilli paprička 
  • 3–4 PL limetkové šťávy 
  • 2 stroužky česneku 
  • 1/2 ČL soli 
  • mletý černý pepř 
  • hrst čerstvých koriandrových lístků (volitelné)

Guacamole recept: Dužinu avokád rozmačkáme a přidáme k nim limetkovou šťávu. Následně přidáme i na malé kousky nakrájená rajčata, nadrobno nakrájenou cibuli s chilli papričkou, prolisovaný česnek, nadrobno nasekaný koriandr, sůl a pepř. Důkladně promícháme a necháme chvíli vychladit v ledničce.

Extra tip: Také ho můžete vyzkoušet kombinovat i s pečenými bramborami, navíc se hodí i do tacos nebo domácích burgerů.

Vyzkoušejte také: Recept na pečené brambory v troubě, které nebudou utopené v oleji!

guacamole
Depositphotos

Nejlepší avokádová pomazánka se smetanovým sýrem

  • 1 zralé avokádo 
  • 100 g smetanové pomazánky (např. Lučina) 
  • 1 stroužek česneku 
  • sůl a mletý bílý pepř 
  • hořčice (nemusí být) 
  • citrónová šťáva

Postup: Avokádo oloupejte a zbavte pecky. Očištěné avokádo vložte do mixéru, přidejte pomazánku, prolisovaný stroužek česneku a rozmixujte. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí, bílým pepřem a citrónovou šťávou. Pokud máte rádi výraznější a trochu pikantnější chuť, přidejte i hořčici. Promíchejte. Tato avokádová pomazánka skvěle chutná na kváskovém chlebíku a je skvělou volbou na snídani.

Vynikající avokádová pomazánka s cottage sýrem

  • 1 avokádo 
  • 200 g cottage sýra 
  • 1 větší cibule 
  • 1 KL worcesterské omáčky 
  • citrónová šťáva 
  • petrželová nať 
  • sůl, mletý pepř

TOP ověřený recept: Cibulku nakrájíme, přidáme dužinu ze zralého avokáda a cottage sýr. Rozmačkáme vidličkou a dobře promícháme, aby se ingredience propojily. Ochutíme worcesterskou omáčkou, citrónovou šťávou, nasekanou petrželovou natí. Podle chuti přidáme sůl a mletý černý pepř. Tato chutná a velmi zdravá pomazánka výborně chutná na horkých topinkách. Dopřát si ji můžete i jako zdravou večeři.

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE