Dokonalá avokádová pomazánka 5x jinak: Každá stojí za vyzkoušení!

avokádová pomazánka

Avokádo je plodem hruškovce amerického a ačkoliv by se mohlo zdát, že jde o zeleninu, ve skutečnosti se jedná o ovoce. Avokáda řadíme mezi peckovice, podobně jako například švestky či broskve. Důležitější však je, že tento plod je více než vítaný v našich jídelníčcích. Víte, jaké všechny živiny může dodat našemu tělu?

Avokádo je známé vysokým obsahem živin, obsahuje například zdravé tuky, nechybí vláknina a vitamíny. Avokádo obsahuje také různé vitamíny skupiny B, vitamíny C a E, draslík, železo, mangan, lutein a mnoho látek s antioxidačními vlastnostmi.

Doporučujeme: Rychlé občerstvení: Vyzkoušejte tyto lahodné jednohubky!

Avokádo však není tak úplně typickým ovocem. Pokud byste si ho totiž oloupali a následně se do něj jen tak zakousli, podobně jako do jiného ovoce, asi by vám příliš nechutnalo. Tento plod je spíše určený k dalšímu zpracování, našel uplatnění při přípravě sladkých i slaných pokrmů. Jak využít zralé avokádo?

Lze ho přidat do sendvičů, smoothie nápojů či salátů, dokonce je avokádo skvělou volbou do moučníků, kde poslouží jako náhrada másla. A co kdyby z něj vznikla výborná pomazánka? Dnes vám přinášíme inspiraci na chutné avokádové pomazánky, které zkrátka musíte vyzkoušet! Obsahují čerstvé ingredience a jsou hotové raz dva. Který zdravý recept se stane vaším oblíbeným?

Vyzkoušejte také: Máš doma starý chléb? Vyzkoušej 7 výborných receptů, jak ho využít!

avokádová pomazánka
Depositphotos

Rychlá avokádová pomazánka 

Na klasickou avokádovou pomazánku je potřeba jen několik ingrediencí. Její rychlá příprava je nenáročná a zalíbí se vám. Hotová avokádová pomazánka se skvěle hodí na ranní doplnění potřebných živin. Zvolte si k ní oblíbené pečivo a začněte den správně! Jak na tento chutný recept?

Ingredience:

  • 1 zralé avokádo 
  • 1 menší cibule 
  • 1 stroužek česneku 
  • sůl a mletý černý pepř 
  • limetka nebo šťáva z citrónu

Rychlá avokádová pomazánka – postup: Zralé avokádo zbavíme pecky a dužinu v misce důkladně rozmačkáme vidličkou, případně použijeme mixér. K avokádu následně přidáme prolisovaný stroužek česneku a nadrobno nakrájenou cibuli. Vše promícháme a podle chuti přidáme sůl a černý pepř. Na závěr lehce pokapeme limetkovou šťávou. Natřeme na pečivo a můžeme podávat.

Vyzkoušejte také: Nejlepší bezový sirup podle našich babiček

Skvělá avokádová pomazánka s vejcem 

K avokádu se skvěle hodí vejce. Zatímco avokádo je plné vlákniny a zdravých tuků, vejce tělu dodají cenné bílkoviny. Stačí ještě plátek celozrnného chleba, který je zdrojem složených sacharidů a výživný pokrm je na světě. Jak na tento zdravý recept?

Ingredience:

  • 1 zralé avokádo 
  • 1 vejce 
  • 1 menší cibule 
  • 50 g balkánského sýra 
  • 1 PL bílého jogurtu 
  • sůl a mletý černý pepř

Postup: Vejce uvaříme natvrdo, cibuli nakrájíme nadrobno, dužinu avokáda v misce důkladně rozmačkáme vidličkou. K avokádu přidáme cibuli a jogurt, následně k směsi nastrouháme vařené vejce i balkánský sýr. Lehce promícháme a podle potřeby přidáme sůl a pepř. Natřeme na pečivo a podáváme. Tato výživná pomazánka může být doplněna například čerstvou zeleninou.

Famózní recept na tradiční guacamole z avokáda 

Z avokáda se připravuje i jedna velmi známá pomazánka zvaná guacamole, jejíž původ lze hledat v Mexiku. Toto velmi oblíbené jídlo se podává především s tortilla chipsy. Tato avokádová pomazánka chutná skvěle i s toasty a podobně.

Ingredience:

  • 3 zralá avokáda 
  • 2 menší rajčata 
  • 2 menší cibule 
  • 1 chilli paprička 
  • 3–4 PL limetkové šťávy 
  • 2 stroužky česneku 
  • 1/2 ČL soli 
  • mletý černý pepř 
  • hrst čerstvých koriandrových lístků (volitelné)

Guacamole recept: Dužinu avokád rozmačkáme a přidáme k nim limetkovou šťávu. Následně přidáme i na malé kousky nakrájená rajčata, nadrobno nakrájenou cibuli s chilli papričkou, prolisovaný česnek, nadrobno nasekaný koriandr, sůl a pepř. Důkladně promícháme a necháme chvíli vychladit v ledničce.

Extra tip: Také ho můžete vyzkoušet kombinovat i s pečenými bramborami, navíc se hodí i do tacos nebo domácích burgerů.

Vyzkoušejte také: Recept na pečené brambory v troubě, které nebudou utopené v oleji!

guacamole
Depositphotos

Nejlepší avokádová pomazánka se smetanovým sýrem

  • 1 zralé avokádo 
  • 100 g smetanové pomazánky (např. Lučina) 
  • 1 stroužek česneku 
  • sůl a mletý bílý pepř 
  • hořčice (nemusí být) 
  • citrónová šťáva

Postup: Avokádo oloupejte a zbavte pecky. Očištěné avokádo vložte do mixéru, přidejte pomazánku, prolisovaný stroužek česneku a rozmixujte. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí, bílým pepřem a citrónovou šťávou. Pokud máte rádi výraznější a trochu pikantnější chuť, přidejte i hořčici. Promíchejte. Tato avokádová pomazánka skvěle chutná na kváskovém chlebíku a je skvělou volbou na snídani.

Vynikající avokádová pomazánka s cottage sýrem

  • 1 avokádo 
  • 200 g cottage sýra 
  • 1 větší cibule 
  • 1 KL worcesterské omáčky 
  • citrónová šťáva 
  • petrželová nať 
  • sůl, mletý pepř

TOP ověřený recept: Cibulku nakrájíme, přidáme dužinu ze zralého avokáda a cottage sýr. Rozmačkáme vidličkou a dobře promícháme, aby se ingredience propojily. Ochutíme worcesterskou omáčkou, citrónovou šťávou, nasekanou petrželovou natí. Podle chuti přidáme sůl a mletý černý pepř. Tato chutná a velmi zdravá pomazánka výborně chutná na horkých topinkách. Dopřát si ji můžete i jako zdravou večeři.

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE