Avokádo je plodem hruškovce amerického a ačkoliv by se mohlo zdát, že jde o zeleninu, ve skutečnosti se jedná o ovoce. Avokáda řadíme mezi peckovice, podobně jako například švestky či broskve. Důležitější však je, že tento plod je více než vítaný v našich jídelníčcích. Víte, jaké všechny živiny může dodat našemu tělu?
Avokádo je známé vysokým obsahem živin, obsahuje například zdravé tuky, nechybí vláknina a vitamíny. Avokádo obsahuje také různé vitamíny skupiny B, vitamíny C a E, draslík, železo, mangan, lutein a mnoho látek s antioxidačními vlastnostmi.
Avokádo však není tak úplně typickým ovocem. Pokud byste si ho totiž oloupali a následně se do něj jen tak zakousli, podobně jako do jiného ovoce, asi by vám příliš nechutnalo. Tento plod je spíše určený k dalšímu zpracování, našel uplatnění při přípravě sladkých i slaných pokrmů. Jak využít zralé avokádo?
Lze ho přidat do sendvičů, smoothie nápojů či salátů, dokonce je avokádo skvělou volbou do moučníků, kde poslouží jako náhrada másla. A co kdyby z něj vznikla výborná pomazánka? Dnes vám přinášíme inspiraci na chutné avokádové pomazánky, které zkrátka musíte vyzkoušet! Obsahují čerstvé ingredience a jsou hotové raz dva. Který zdravý recept se stane vaším oblíbeným?
DepositphotosRychlá avokádová pomazánka
Na klasickou avokádovou pomazánku je potřeba jen několik ingrediencí. Její rychlá příprava je nenáročná a zalíbí se vám. Hotová avokádová pomazánka se skvěle hodí na ranní doplnění potřebných živin. Zvolte si k ní oblíbené pečivo a začněte den správně! Jak na tento chutný recept?
Ingredience:
- 1 zralé avokádo
 - 1 menší cibule
 - 1 stroužek česneku
 - sůl a mletý černý pepř
 - limetka nebo šťáva z citrónu
 
Rychlá avokádová pomazánka – postup: Zralé avokádo zbavíme pecky a dužinu v misce důkladně rozmačkáme vidličkou, případně použijeme mixér. K avokádu následně přidáme prolisovaný stroužek česneku a nadrobno nakrájenou cibuli. Vše promícháme a podle chuti přidáme sůl a černý pepř. Na závěr lehce pokapeme limetkovou šťávou. Natřeme na pečivo a můžeme podávat.
Skvělá avokádová pomazánka s vejcem
K avokádu se skvěle hodí vejce. Zatímco avokádo je plné vlákniny a zdravých tuků, vejce tělu dodají cenné bílkoviny. Stačí ještě plátek celozrnného chleba, který je zdrojem složených sacharidů a výživný pokrm je na světě. Jak na tento zdravý recept?
Ingredience:
- 1 zralé avokádo
 - 1 vejce
 - 1 menší cibule
 - 50 g balkánského sýra
 - 1 PL bílého jogurtu
 - sůl a mletý černý pepř
 
Postup: Vejce uvaříme natvrdo, cibuli nakrájíme nadrobno, dužinu avokáda v misce důkladně rozmačkáme vidličkou. K avokádu přidáme cibuli a jogurt, následně k směsi nastrouháme vařené vejce i balkánský sýr. Lehce promícháme a podle potřeby přidáme sůl a pepř. Natřeme na pečivo a podáváme. Tato výživná pomazánka může být doplněna například čerstvou zeleninou.
Famózní recept na tradiční guacamole z avokáda
Z avokáda se připravuje i jedna velmi známá pomazánka zvaná guacamole, jejíž původ lze hledat v Mexiku. Toto velmi oblíbené jídlo se podává především s tortilla chipsy. Tato avokádová pomazánka chutná skvěle i s toasty a podobně.
Ingredience:
- 3 zralá avokáda
 - 2 menší rajčata
 - 2 menší cibule
 - 1 chilli paprička
 - 3–4 PL limetkové šťávy
 - 2 stroužky česneku
 - 1/2 ČL soli
 - mletý černý pepř
 - hrst čerstvých koriandrových lístků (volitelné)
 
Guacamole recept: Dužinu avokád rozmačkáme a přidáme k nim limetkovou šťávu. Následně přidáme i na malé kousky nakrájená rajčata, nadrobno nakrájenou cibuli s chilli papričkou, prolisovaný česnek, nadrobno nasekaný koriandr, sůl a pepř. Důkladně promícháme a necháme chvíli vychladit v ledničce.
Extra tip: Také ho můžete vyzkoušet kombinovat i s pečenými bramborami, navíc se hodí i do tacos nebo domácích burgerů.
Vyzkoušejte také: Recept na pečené brambory v troubě, které nebudou utopené v oleji!
DepositphotosNejlepší avokádová pomazánka se smetanovým sýrem
- 1 zralé avokádo
 - 100 g smetanové pomazánky (např. Lučina)
 - 1 stroužek česneku
 - sůl a mletý bílý pepř
 - hořčice (nemusí být)
 - citrónová šťáva
 
Postup: Avokádo oloupejte a zbavte pecky. Očištěné avokádo vložte do mixéru, přidejte pomazánku, prolisovaný stroužek česneku a rozmixujte. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí, bílým pepřem a citrónovou šťávou. Pokud máte rádi výraznější a trochu pikantnější chuť, přidejte i hořčici. Promíchejte. Tato avokádová pomazánka skvěle chutná na kváskovém chlebíku a je skvělou volbou na snídani.
Vynikající avokádová pomazánka s cottage sýrem
- 1 avokádo
 - 200 g cottage sýra
 - 1 větší cibule
 - 1 KL worcesterské omáčky
 - citrónová šťáva
 - petrželová nať
 - sůl, mletý pepř
 
TOP ověřený recept: Cibulku nakrájíme, přidáme dužinu ze zralého avokáda a cottage sýr. Rozmačkáme vidličkou a dobře promícháme, aby se ingredience propojily. Ochutíme worcesterskou omáčkou, citrónovou šťávou, nasekanou petrželovou natí. Podle chuti přidáme sůl a mletý černý pepř. Tato chutná a velmi zdravá pomazánka výborně chutná na horkých topinkách. Dopřát si ji můžete i jako zdravou večeři.