Nacházejí se ve vašem jídelníčku ryby? Jsou skvělým zdrojem bílkovin a hlavně zdravých tuků, jako jsou omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, také obsahují vitamín D či různé minerální látky. Odborníci doporučují ryby konzumovat alespoň jednou nebo dvakrát týdně. Nejlepší volbou jsou samozřejmě čerstvé ryby, které je ideální připravit na páře, v troubě nebo na grilu. V oleji smažené ryby, pochopitelně, nejsou ideální volbou.
Naservírovat si můžeme lososa, tuňáka, makrelu, pstruha a mnoho jiných. Mnohé rybky najdeme v obchodech i v konzervách. Kvalitní rybí konzervy nejsou úplně k zahození a když si je dopřejeme čas od času, můžeme je v jídelníčku bez obav přivítat.
Například takového tuňáka v konzervě si lze vychutnat různými způsoby. Je skvělou přísadou do těstovin, ale stejně tak se z něj dají připravit fantastické pomazánky. Přinášíme tři tipy na domácí pomázanky z tuňáka, které jsou výživné a dobře vás zasytí. Která vám zachutná nejvíce?
Jak vybrat kvalitního tuňáka v konzervě?
Při výběru tuňáka v konzervě si všímejte především typ zpracování a nálev. Kvalitní tuňák je označen jako „celé kousky“ nebo „filé“, což znamená, že obsahuje větší a méně zpracované části masa. Vyhněte se konzervám označeným jako „drobky“ nebo „strouhaný tuňák“, které mohou obsahovat méně kvalitní kousky a více odpadu. Z hlediska nálevu je lepší volit tuňáka ve vlastní šťávě, který má nižší obsah tuku, nebo v olivovém oleji, pokud preferujete bohatší chuť.
Důležité je také zkontrolovat složení a původ produktu. Kvalitní tuňák by měl obsahovat co nejméně přísad – ideálně jen tuňák, voda nebo olej a sůl. Na obale hledejte informace o původu ryb, přičemž je výhodné upřednostnit konzervy s označením „udržitelný rybolov“ (například MSC certifikace). Tyto produkty jsou nejen kvalitní, ale i ekologičtější.
Nepodceňujte ani datum výroby a trvanlivost. Tuňák je konzervovaný produkt, ale dlouhé skladování může negativně ovlivnit jeho chuť. Vybírejte konzervy s co nejčerstvějším datem výroby. Kromě toho si všímejte, zda obal konzervy není poškozený nebo zdeformovaný – to může naznačovat nekvalitní skladování nebo kontaminaci.
TOP recepty na tuňákové pomazánky:
1. Tuňáková pomazánka s vejcem
Ingredience:
1 konzerva tuňáka ve vlastní šťávě
- 2 vejce
- 2 menší stroužky česneku
- 1/2 šálku nastrouhané mozzarelly
- sůl a mleté černé koření
Postup: Vejce si uvaříme natvrdo a po vychladnutí je najemno nastrouháme do misky. Přidáme k nim prolisované stroužky česneku, tuňáka a mozzarellu. Pořádně vymícháme vidličkou na jednotnou směs hladké konzistence. Podle chuti osolíme a okořeníme. Podáváme s čerstvým pečivem.
TIPY na vylepšení: Na ochucení můžete použít malou lžičku dijonské hořčice. Nebo zkuste přidat velkou lžíci sterilizované sladké kukuřice. K pomazánce se skvěle hodí i trochu nasekané čerstvé petrželové natě.
2. Avokádovo-tuňáková pomazánka
Ingredience:
1 plechovka tuňáka ve vlastní šťávě
- 1 velké zralé avokádo
- 125 g čerstvého sýra
- 1 jarní cibulka s natí
- 2 PL citronové šťávy
- 1 ČL hořčice
- sůl a mleté černé koření
Postup: Avokádo oloupeme, v misce ho rozmačkáme, vymícháme vidličkou a pokapeme citronovou šťávou. Přidáme scezeného tuňáka a najemno nasekanou jarní cibulku. Následně přidáme i sýr, hořčici a podle potřeby sůl s kořením. Důkladně vymícháme a odložíme na chvíli do chladu. Podáváme s celozrnným chlebem nebo jiným pečivem.
TIPY na vylepšení: Pokud oblibujete pikantní chutě, přidejte do pomazánky trochu mletého chilli. Případně zkombinujte chilli, kurkumu a trochu medu. Vyzkoušejte i verzi s jemně nastrouhanou ředkvičkou. Stačí přidat dva či tři kousky.
Freepik.com3. Tvarohovo-tuňáková pomazánka
Ingredience:
1 plechovka tuňáka ve vlastní šťávě
- 250 g jemného tvarohu
- 2 jarní cibulky i s natí
- 1 PL kysané smetany
- 1 KL citronové šťávy
- sůl a mleté černé koření
Postup: Do misky dáme tvaroh a přidáme k němu nadrobno nakrájenou cibulku. Potom přimícháme i scezeného tuňáka, citronovou šťávu a kysanou smetanu. Okořeníme solí a kořením a vymícháme na hladkou směs. Podáváme s čerstvým pečivem nebo tousty.
TIPY na vylepšení: Nahradit jarní cibulku můžete nadrobno nasekanou červenou cibulí. Nebo přidejte na malé kousky nakrájenou kapii v oleji nebo nasekané sušené rajčata v oleji (stačí 2 až 3 PL).
4. Řecká tuňáková pomazánka s olivami a feta sýrem
Ingredience:
- 1 plechovka tuňáka ve vlastní šťávě
- 100 g feta sýra
- 2 PL najemno nakrájených černých nebo zelených oliv
- 1/2 menší červené cibule
- 2 PL řeckého jogurtu
- 1 PL citronové šťávy
- 1/2 ČL oregana
- sůl a mleté černé koření podle chuti
Postup: Tuňáka scedíme a dáme do misky. Přidáme na drobno nakrájené olivy, cibuli a rozdrobený feta sýr. Následně přimícháme řecký jogurt, citronovou šťávu a dochutíme oreganem, solí a kořením. Důkladně promícháme, aby vznikla krémová konzistence. Pomazánku podáváme na bagetce, topinkách nebo se zeleninovým talířem.
TIPY na vylepšení: Na ozdobení použijte lístky čerstvého oregana nebo petrželové natě. Pro extra chuť přidejte trochu sušených rajčat nebo chilli vloček.
5. Tuňáková pomazánka s křenem a kysanou smetanou
Ingredience:
- 1 plechovka tuňáka ve vlastní šťávě
- 100 g kysané smetany
- 1 až 2 ČL strouhaného křenu (podle chuti)
- 1 ČL citronové šťávy
- 1 PL nasekaného kopru nebo petrželové natě
- sůl a mleté černé koření podle chuti
Postup: Do misky dáme scezeného tuňáka, přidáme kysanou smetanu a strouhaný křen. Směs okořeníme citronovou šťávou, solí a kořením. Nakonec přidáme nasekaný kopr nebo petrželovou nať a vše důkladně promícháme. Pomazánka je skvělá s žitným chlebem, celozrnnými krekry nebo čerstvým pečivem.
TIPY na vylepšení: Pro jemnější konzistenci můžete použít mixér. Pokud chcete ostřejší chuť, přidejte více křenu. Pro svěžest přidejte nastrouhanou ředkvičku nebo špetku mleté hořčice.
Zdroj úvodnej fotky: Freepik.com