Máte raději sladké nebo slané snídaně? Pokud jste odpověděli, že právě sladké, tak jste na správném místě. Dnes to bude o lahodných lívancích. Porce lívanců dokáže jistě zpříjemnit víkendové ráno, ale klidně si je můžete dopřát i na oběd nebo večeři. Lívance, které možná znáte i pod názvem dolky, se dají připravit na mnoho způsobů. Připravili jsme pro vás několik inspirací na jejich přípravu.
Pustíte se do tradičních kynutých či kváskových lívanců, nebo vyzkoušíte nějaký jednodušší receptj? Za vyzkoušení rozhodně stojí i větší americké lívance polité javorovým sirupem, které můžeme vidět v mnoha amerických filmech. A možná vás zláká zdravější verze lívanců z banánů. Výběr je na vás. Hurá do přípravy chutných lívanečků!
TOP recepty na lívance:
1. Tradiční kynuté lívance
Ingredience:
500 ml mléka
- 400 g hladké mouky
- 2 vejce
- 20 g droždí
- 50 g práškového cukru
- špetka soli
Postup: Polovinu kostičky droždí rozdrobíme v polovině vlažného mléka a rozmícháme v něm i cukr. Po chvíli přidáme vajíčka a špetku soli. Přidáme i zbylé mléko a mouku. Vymícháme hladké těsto, které necháme na teplém místě vykynout. Rozpálíme si pánev potřenou olejem a na mírném ohni upečeme lívance do zlatova.
2. Kváskové lívance
Ingredience:
1 PL žitného kvásku
- 150 g špaldové hladké mouky
- 150 g vody
- 1 l mléka
- 2 vejce
- 3 PL kokosového cukru
- špetka soli
- 500 g mouky
- 1 ČL vanilkového cukru
Postup: Na noc si dáme do misky 150 g vody, kvásek a 150 g mouky. Dobře promícháme a necháme odstát během noci při pokojové teplotě. Ráno si dáme do misky připravenou kváskovou směs a přidáme mléko, mouku a vejce. Vymícháme dohladka. Těsto by mělo být hustší, ale stále by se mělo lít. Přidáme do něj kokosový a vanilkový cukr a sůl. Hotové těsto necháme v lednici stát další 3 hodiny. Následně na rozpálené pánvi připravíme lívance.
3. Tvarohové lívance
Ingredience:
250 g jemného tvarohu
- 3 vejce
- 1 PL vanilkového cukru
- 1 PL práškového cukru
- 3 PL hladké mouky
- 1/4 ČL skořice
- trochu prášku do pečiva
- na smažení kokosový olej nebo máslo
Postup: Bílky oddělíme od žloutků. K žloutkům přidáme vanilkový a práškový cukr a vyšleháme. Poté přimícháme skořici a prosátou mouku, ve které jsme smíchali trochu prášku do pečiva. Důkladně vymícháme na hustší hmotu. Bílky si vyšleháme mixérem na tuhý sníh, který postupně přidáváme k žloutkové směsi. Promícháme a těsto je hotové.
Rozpálíme teflonovou pánev a rozetřeme na ní máslo nebo kokosový olej. Následně pomocí větší lžíce děláme na pánvi hromádky, které necháme rozlít do kruhového lívance. Použít lze i pánev na lívance. Lívance opékáme na malém plameni z jedné strany 3 minuty a z druhé ještě cca 2 minuty.
Freepik.com4. Americké lívance
Ingredience:
200 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 1 vejce
- 1 PL másla
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 2 PL krystalového cukru
- špetka soli
- 1/2 ČL mleté skořice (volitelné)
- máslo na smažení
- javorový sirup na podávání
Postup: Do mísy prosejeme mouku a přimícháme kypřící prášek, skořici, cukr a sůl. Do středu směsi nalijeme vyšlehané vajíčko. Následně za stálého míchání postupně přiléváme mléko a nakonec i rozpuštěné vychladlé máslo.
Vymícháme hladké těsto bez hrudek. Rozpálenou pánev potřeme máslem a nalijeme na ni polovinu naběračky těsta. Když se objeví na lívanci bublinky, otočíme ho a opékáme do zlatova. Připravíme větší lívance s tloušťkou kolem 1 cm. Podáváme s javorovým sirupem.
5. Hrnkový recept na lívance s kousky čokolády
Ingredience:
2 hrnky polohrubé mouky
- 0,5 hrnku třtinového cukru,
- 1 hrnek malých čokoládových lupínků
- 1,5 hrnku mléka
- 0,5 hrnku kokosového oleje (rozpuštěného)
- 2 vejce
- 3 ČL kypřícího prášku do pečiva
- špetka soli
- kokosový olej nebo máslo na opékání
Postup: V jedné míse si smícháme mouku s cukrem, kypřícím práškem, solí a čokoládovými lupínky. V druhé míse smícháme olej s mlékem a vejci. Tekutou směs postupně zamícháme do sypké směsi a připravíme hladké těsto. Rozpálíme si pánev s trochou másla nebo kokosového oleje a na nízké teplotě upečeme lívance.
6. Recept na zdravé lívance z banánů a ovesných vloček
Ingredience:
2 hrnky mletých ovesných vloček
- 3 přezrálé banány
- 3 vejce
- 1 PL medu
- 1 ČL skořice
- 1 vanilkový cukr
- 1 ČL sody bicarbony
- kokosový olej na opékání
Postup: Banány rozmixujeme s vejci na jednotnou směs. Ochutíme medem, mletou skořicí a vanilkovým cukrem. Ovesné vločky si rozmixujeme na hladkou mouku (použít můžeme i směs mletých ovesných vloček a špaldové hladké mouky (1:1). Mouku smíchanou se sodou bicarbonou přidáme k banánům. Hotové těsto necháme 5 minut stát. Pánev s olejem rozehřejeme a opékáme malé lívanečky do zlatova.
7. Kokosové lívance bez mouky
Ingredience:
- 3 vejce
- 2 PL kokosové mouky
- 1 PL strouhaného kokosu
- 1 ČL vanilkového cukru
- 1 ČL kokosového oleje na opékání
Postup: Vejce rozšlehejte v misce a přidejte kokosovou mouku, strouhaný kokos a vanilkový cukr. Směs dobře promíchejte, aby vzniklo hladké těsto. Na pánvi rozehřejte kokosový olej a na mírném ohni opékejte malé lívance z obou stran do zlatova. Podávejte s medem, čerstvým ovocem nebo jogurtem podle chuti.
Zdroj úvodnej fotky: Freepik.com