Vepřová krkovice je v české kuchyni oblíbenou surovinou, protože díky své struktuře a obsahu tuku zaručuje vždy šťavnatý výsledek. Pečená vepřová krkovice je ideální volbou na nedělní oběd či rodinné oslavy – její vůně už během pečení zaplaví celý dům a všem se začnou sbíhat sliny.
Máme pro vás tři jedinečné recepty na pečenou vepřovou krkovici: klasickou verzi s česnekem a bylinkami, jemně sladkou variantu s medem a hořčicí a nakonec recept na lahodnou krkovici marinovanou v pivu. Připravte si doma šťavnatou a chutnou pečenou krkovici, která potěší každého gurmána!
Doporučujeme: Nejlepší recepty na dýňový přívarek – pochutnají si malí i velcí
Klasická pečená vepřová krkovice s česnekem a bylinkami
Jednoduchý, ale zato vynikající recept na pečenou krkovici. Připravíte ho i s pomocí základních surovin, které máte běžně doma. Pokud jste právě přemýšleli, co sytého uvařit, jste zachráněni!
Ingredience:
- 1 kg vepřové krkovice (vcelku)
- 5 stroužků česneku (nasekané)
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička sušeného rozmarýnu
- sůl a černý pepř podle chuti
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce másla
- 1 cibule (nakrájená na plátky)
Postup:
- Předehřejte troubu na 180 °C. Krkovici ochuťte solí, pepřem, tymiánem a rozmarýnem. Potřete ji česnekem a olivovým olejem.
- V pekáči rozehřejte máslo a opečte nakrájenou cibuli. Přidejte krkovici a orestujte ji ze všech stran.
- Krkovici vložte do trouby a pečte přibližně 90 minut, dokud není maso měkké a šťavnaté. Během pečení ho pravidelně polévejte výpekem. Před podáváním nechte maso chvíli odpočinout, aby se šťávy rovnoměrně rozložily. Podávejte s pečenými bramborami nebo zeleninou.
Tip pro vás: Tato polévka je 10x posilňující než klasický vývar. Chrání před nemocemi!
DepositphotosVepřová krkovice marinovaná v medu a hořčici
Na přípravu tohoto pokrmu si budete muset vyčlenit více času, protože maso se bude marinovat v ledničce. Výsledek však určitě bude stát za to, ať už si krkovici upečete v troubě, nebo ugrilujete venku.
Ingredience:
- 1 kg vepřové krkovice
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a černý pepř podle chuti
- 2 stroužky česneku (prolisované)
Postup:
- V misce smíchejte med, hořčici, sójovou omáčku, olivový olej a prolisovaný česnek. Ochuťte solí a pepřem podle chuti.
- Krkovici potřete marinádou ze všech stran a nechte ji odležet v ledničce alespoň 2 hodiny, ideálně přes noc.
- Předehřejte troubu na 180 °C. Krkovici vložte do pekáče a pečte ji zakrytou přibližně 1 hodinu. Poté pekáč odkryjte a dopečte 20–30 minut, aby maso získalo zlatavou kůrku. Před podáváním nechte maso chvíli odpočinout. K tomuto receptu se hodí opečené brambory nebo čerstvý zeleninový salát.
Odporučujeme: Recept: Zapečený květák na způsob francouzských brambor
Vepřová krkovice s pivní marinádou
Řekl někdo pivo? Každý bude chtít ochutnat, co dokáže udělat typická chuť piva s plátkem masa. Zažijte toto překvapení na vlastním talíři.
Ingredience:
- 1 kg vepřové krkovice
- 1 hrnek světlého piva
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička mleté papriky (sladké nebo uzené)
- 1 lžička sušené majoránky
- sůl a černý pepř podle chuti
- 1 cibule (nakrájená na kolečka)
- 3 stroužky česneku (nasekané)
Postup:
- V misce smíchejte pivo, olivový olej, mletou papriku, majoránku, česnek, sůl a pepř. Vzniklou marinádou potřete krkovici a nechte ji marinovat alespoň 4 hodiny.
- Předehřejte troubu na 180 °C. Do pekáče vložte krkovici a přidejte nakrájenou cibuli. Maso pečte zakryté přibližně 1,5 hodiny, poté odkryjte a pečte ještě 20 minut, aby chytlo pěknou barvu.
- Po upečení nechte maso odpočinout a poté ho nakrájejte na plátky. Podávejte s dušeným kysaným zelím a knedlíkem nebo s bramborovou kaší.
Pokud máte pocit, že stále vaříte to samé, díky těmto tipům na recepty si párkrát vydechnete. Někdy není totiž problém uvařit, ale vymyslet, co uvařit.