Recepty na pečenou vepřovou krkovici – pro speciální příležitosti i všední dny

vepřová krkovice recept

Vepřová krkovice je v české kuchyni oblíbenou surovinou, protože díky své struktuře a obsahu tuku zaručuje vždy šťavnatý výsledek. Pečená vepřová krkovice je ideální volbou na nedělní oběd či rodinné oslavy – její vůně už během pečení zaplaví celý dům a všem se začnou sbíhat sliny. 

Máme pro vás tři jedinečné recepty na pečenou vepřovou krkovici: klasickou verzi s česnekem a bylinkami, jemně sladkou variantu s medem a hořčicí a nakonec recept na lahodnou krkovici marinovanou v pivu. Připravte si doma šťavnatou a chutnou pečenou krkovici, která potěší každého gurmána! 

Doporučujeme: Nejlepší recepty na dýňový přívarek – pochutnají si malí i velcí

Klasická pečená vepřová krkovice s česnekem a bylinkami

Jednoduchý, ale zato vynikající recept na pečenou krkovici. Připravíte ho i s pomocí základních surovin, které máte běžně doma. Pokud jste právě přemýšleli, co sytého uvařit, jste zachráněni!

Ingredience:

  • 1 kg vepřové krkovice (vcelku)
  • 5 stroužků česneku (nasekané)
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžička sušeného rozmarýnu
  • sůl a černý pepř podle chuti
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • 1 cibule (nakrájená na plátky)

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180 °C. Krkovici ochuťte solí, pepřem, tymiánem a rozmarýnem. Potřete ji česnekem a olivovým olejem.
  2. V pekáči rozehřejte máslo a opečte nakrájenou cibuli. Přidejte krkovici a orestujte ji ze všech stran.
  3. Krkovici vložte do trouby a pečte přibližně 90 minut, dokud není maso měkké a šťavnaté. Během pečení ho pravidelně polévejte výpekem. Před podáváním nechte maso chvíli odpočinout, aby se šťávy rovnoměrně rozložily. Podávejte s pečenými bramborami nebo zeleninou.

Tip pro vás: Tato polévka je 10x posilňující než klasický vývar. Chrání před nemocemi!

vepřová krkovice
Depositphotos

Vepřová krkovice marinovaná v medu a hořčici

Na přípravu tohoto pokrmu si budete muset vyčlenit více času, protože maso se bude marinovat v ledničce. Výsledek však určitě bude stát za to, ať už si krkovici upečete v troubě, nebo ugrilujete venku.

Ingredience:

  • 1 kg vepřové krkovice
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a černý pepř podle chuti
  • 2 stroužky česneku (prolisované)

Postup:

  1. V misce smíchejte med, hořčici, sójovou omáčku, olivový olej a prolisovaný česnek. Ochuťte solí a pepřem podle chuti.
  2. Krkovici potřete marinádou ze všech stran a nechte ji odležet v ledničce alespoň 2 hodiny, ideálně přes noc.
  3. Předehřejte troubu na 180 °C. Krkovici vložte do pekáče a pečte ji zakrytou přibližně 1 hodinu. Poté pekáč odkryjte a dopečte 20–30 minut, aby maso získalo zlatavou kůrku. Před podáváním nechte maso chvíli odpočinout. K tomuto receptu se hodí opečené brambory nebo čerstvý zeleninový salát.

Odporučujeme: Recept: Zapečený květák na způsob francouzských brambor

Vepřová krkovice s pivní marinádou

Řekl někdo pivo? Každý bude chtít ochutnat, co dokáže udělat typická chuť piva s plátkem masa. Zažijte toto překvapení na vlastním talíři.

Ingredience:

  • 1 kg vepřové krkovice
  • 1 hrnek světlého piva
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička mleté papriky (sladké nebo uzené)
  • 1 lžička sušené majoránky
  • sůl a černý pepř podle chuti
  • 1 cibule (nakrájená na kolečka)
  • 3 stroužky česneku (nasekané)

Postup:

  1. V misce smíchejte pivo, olivový olej, mletou papriku, majoránku, česnek, sůl a pepř. Vzniklou marinádou potřete krkovici a nechte ji marinovat alespoň 4 hodiny.
  2. Předehřejte troubu na 180 °C. Do pekáče vložte krkovici a přidejte nakrájenou cibuli. Maso pečte zakryté přibližně 1,5 hodiny, poté odkryjte a pečte ještě 20 minut, aby chytlo pěknou barvu.
  3. Po upečení nechte maso odpočinout a poté ho nakrájejte na plátky. Podávejte s dušeným kysaným zelím a knedlíkem nebo s bramborovou kaší.

Pokud máte pocit, že stále vaříte to samé, díky těmto tipům na recepty si párkrát vydechnete. Někdy není totiž problém uvařit, ale vymyslet, co uvařit.

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE