I vám se líbí tradiční řecká kuchyně? Pokud jste někdy navštívili Řecko, tak jste určitě ochutnali i jejich typický osvěžující předkrm s názvem tzatziki, nebo u nás také tzatziky. Směs okurky a hustého jogurtu během teplých dní výborně osvěží a zároveň vás v myšlenkách přenese na tento tajuplný ostrov.
Dokonce můžeme říci, že pravé řecké tzatziki patří mezi nejoblíbenější letní recepty. Jsou lahodné, osvěžující, jako stvořené na letní grilování! I v tomto případě však platí, že receptů na tzatziki je nespočet, my vám však přinášíme ten pravý, nefalšovaný řecký. Nejsou totiž tzatziki jako „caciky“.
Pokud je připravujete během léta pravidelně, tak určitě jako přílohu k nějakému jinému pokrmu. Hodí se ke grilovaným specialitám, ale krásně doladí i chuť lososa nebo plněné tortilly. V Řecku a Turecku jsou stejně podávané jako příloha a v mnoha dalších zemích se servírují s chlebem a plně nahrazují samostatné jídlo. S čím si je vychutnáváte nejčastěji? Vyzkoušíte tento originální recept na tzatziki i vy?
Doporučujeme: Zdravé hranolky snadno a rychle – takto připravené je budeš zbožňovat
Tzatziki omáčka – suroviny:
- 1 větší čerstvá okurka
- 500 g řeckého jogurtu (hustý bílý jogurt)
- čerstvá citronová šťáva z 1-2 citronů
- kvalitní olivový olej – extra panenský olivový olej (asi 2 PL)
- 1-2 stroužky česneku
- 1 svazek čerstvého kopru
- hrst čerstvé máty
- sůl a pepř
Jednoduchý recept na řecké tzatziki
Do velké mísy nalijeme vychlazený řecký jogurt. Na jemném struhadle nastrouháme oloupanou okurku. Okurku je důležité důkladně vyždímat předtím, než ji vmícháme do mísy s jogurtem. Na ždímání lze použít sítko, přes které z okurky vytlačíme šťávu, případně ji osušit papírovou utěrkou. Najemno nasekaný kopr spolu s mátou a citronovou šťávou vmícháme do mísy s jogurtem a okurkou. Důkladně promícháme a přidáme rozmačkaný stroužek česneku.
Nakonec přidáme kvalitní extra panenský olivový olej, sůl a mletý černý pepř. Podle chuti zvýšíme, případně snížíme dávku koření. Po promíchání je důležité nechat tzatziki odležet přibližně hodinu v ledničce.
Vychlazené hotové tzatziki je možné podávat s opečeným arabským chlebem (pita chléb), případně ve zdravější podobě jako dip s řapíkatým celerem. Hodí se však i k takovým dobrotám, jako jsou cuketové placky nebo grilovaná zelenina.
Bude vás zajímat: Plněná a zapékaná cuketa 7krát jinak: Na které si pochutnáš ty?
TIP: Co takhle vyzkoušet řepné tzatziki?
Řepné tzatziki jsou skvělou alternativou k tradičním tzatziki a přinášejí svěží a zemitý nádech díky řepě. Navíc, barva této omáčky je neodolatelná. Vyzkoušíte?
Suroviny:
- 2 středně velké řepy
- 1 šálek řeckého jogurtu
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce olivového oleje
- 1/2 okurky
- sůl a černý pepř podle chuti
- čerstvý kopr
Postup:
Řepu umyjte a vložte do hrnce s vodou. Vařte přibližně 30-40 minut, nebo dokud nebude měkká. Po uvaření nechte řepu vychladnout, oloupejte ji a nastrouhejte na jemném struhadle. Nastrouhejte okurku na jemném struhadle. Položte nastrouhanou okurku na papírovou utěrku nebo čistou utěrku a jemně vytlačte přebytečnou vodu.
Ve středně velké misce smíchejte nastrouhanou řepu, okurku a řecký jogurt. Přidejte prolisovaný česnek, citronovou šťávu a olivový olej. Dochutíme solí a černým pepřem podle chuti. Přidejte také nasekaný kopr. Dobře promíchejte všechny ingredience, aby se chutě spojily.
Hotové tzatziki zakryjte a nechte odležet v ledničce alespoň 1 hodinu, aby se chutě dobře propojily. Řepné tzatziki podávejte vychlazené jako dip k pečivu, zelenině nebo jako přílohu k hlavním jídlům.