Na co použít vazelínu? O tomto využití jsi určitě nevěděla!

Na co použít vazelínu

Co si jako první představíte při slově vazelína? Pravděpodobně nějakou mast, která se používá jako mazání do auta, nebo naopak, představíte si boxera v ringu, který se jí maže. Potom vás určitě překvapíme jejími úžasnými účinky na tělo.

Na všechny kožní problémy ji používaly už naše babičky i matky a používá se na to dodnes. Vazelína je starým pomocníkem, který můžete použít skoro na každou část těla. Navíc, je finančně nenáročná a využít ji můžete i v domácnosti. Na toto všechno ji použijete! Co dokáže vazelína udělat pro vlasy nebo pokožku a jak ji využít v domácnosti? Objevte různé způsoby použití vazelíny!

Tohle musíš vidět: Domácí léčivá měsíčková mast: Jak si ji připravit?

Co je vazelína?

Vazelína je tuhé nebo polotuhé mazivo. Je známá už od poloviny 19. století a je až neuvěřitelné, že se o ní, navzdory jejím nespočetným pozitivům, moc nemluví. Některé možná odradilo tím, že není přírodní, ale že je vyráběna z ropy. Má tedy zvláštní postavení – stojí mezi farmaceutickým a ropným průmyslem.

Existují různé kvality vazelíny. V medicíně se používá přečištěná verze vazelíny (lékařská vazelína / kosmetická vazelína). Její prvotní využití bylo omezeno čistě na první pomoc při popáleninách a lékaři její léčivé účinky dlouho neuznávali.

S postupem času se její využití rozšířilo na všechny strany a začala se používat jako pomáda na vlasy, na voskování fousů, ale i v kosmetice. Dnes se používá hlavně na suchou a popraskanou pokožku, na vlasy, nehty, pleť, a to jako součást krémů. Zajímavostí je, že chemik, který ji objevil, jedl lžičku denně a dožil se 96 let.

Tohle musíš vidět: Meruňkový olej: V čem se podobá naší pokožce?

Co je vazelína? Depositphotos

Tipy na využití vazelíny pro krásu:

1. Zvlhčování pokožky rukou a nohou 

Pro zjemnění pokožky rukou a nehtové kůžičky vám postačí malé množství vazelíny, kterou použijete stejně jako krém na ruce. Používejte ji především na tvrdou nebo suchou kůži na patách a loktech, které vám dokonale zjemní. Zkuste jí ošetřit i suché záděry nehtů. Jaký vliv má vazelína na pokožku? Podporuje hydrataci pokožky, zabezpečuje ochranu pokožky.

2. Rychlá pomoc pro suché rty 

Stejně blahodárné účinky má i na rty, které budete mít do rána jemné a měkké jako nikdy – můžete si ji zkusit vmasírovat zubním kartáčkem. Tímto si zároveň uděláte peeling rtů. Vazelína je skvělá na péči o rty.

3. Výhody vazelíny pro oči 

Jaké další má vazelína použití? Pomůže při odličování, tedy na odstraňování make-upu, ale i na podporu růstu řas. Před spaním ji aplikujte na tampon a očistěte si jí řasy. Následně si je potřete malým množstvím vazelíny a brzy se můžete těšit na XXL objem i bez maskary nebo umělých řas.

4. Podrážděná pokožka po holení 

Vazelínu je dobré použít po holení, kdy je pokožka tak či tak již podrážděná. Vyvarujete se tak dalšímu dráždění z oblečení, protože bezpečně izoluje čerstvě oholená místa.

5. Vazelína jako pomocník na péči o vlasy 

Pokud vás trápí rozštěpené a suché konečky vlasů, vmasírujte si do nich malé množství vazelíny. Použít ji můžete i při barvení vlasů, a to tak, že si ji nanesete na místa, která si vždy zašpiníte od barvy.

6. Nečekané využití vazelíny při aplikaci parfému 

Při odchodu do práce si potřete místa, na která si běžně dáváte parfém, vazelínou a navaňte se. Budete mile překvapená, jak dlouho vám parfém vydrží.

Nepřehlédni: Rýžová voda jako zázračný elixír na pleť, vlasy a trávení. Zjisti, jak ji vyrobit, používat a skladovat

Rychlá pomoc pro suché rty Depositphotos

Různé způsoby využití vazelíny v domácnosti: 

  • Zaseknutý prsten – vazelína je vynikajícím pomocníkem při zaseknutých prstenech, které musíme násilně, a někdy i celkem bolestivě, stahovat z prstů. Stačí nanést malé množství na daný prst a díky jejím lubrikačním vlastnostem máte prsten dole raz-dva. Ulehčí vám například i zasouvání náušnic do dírky.
  • Pomůže s leštěním bot – s vazelínou to bude nejjednodušší a nejlevnější způsob leštění bot, jaký jste kdy vyzkoušeli. Naneste ji hadříkem na obuv a pořádně vmasírujte.
  • Skvrny – pokud máte doma malého školáka, tento bod určitě oceníte. Šmouhy od bot, popsaný stůl či přilepená žvýkačka – s tímto vším si vazelína hravě poradí. Aplikujte tenkou vrstvu na nečistotu, nechte působit pár sekund a setřete.
  • Skvělý pomocník proti škůdcům – mnoho z nás má každoroční problém se zástupem mravenců, kteří se nenápadně přesouvají z venku do kuchyně a pochutnávají si na našem jídle. Impregnujte vazelínou všechny potenciální cesty, kudy se mohou dostat do bytu. Zaručeně je už nikdy doma nenajdete!
  • Proti korozi – vazelína dokáže vytvořit nepropustnou vrstvu, a proto je vhodná na izolaci baterií proti korozi. Potřít tak můžete terminál na baterii do auta, který předtím nezapomeňte očistit.

Omezení při používání vazelíny 

Vazelína je směsí nasycených tuhých a tekutých uhlovodíků. Díky tomu dokáže na pokožce vytvořit nepropustnou vrstvu. Z tohoto důvodu není vhodné ji používat na poškozenou pokožku, jako například na popáleniny, akné, čerstvé tetování či škrábance.

Není vhodné ji používat ani jako náhradu hydratačního krému, ale pouze na ztvrdlou kůži. Také je vhodné před používáním otestovat snášenlivost s pokožkou na menším kousku kůže. Ostatní způsoby použití jsou úplně bez omezení a je dokonce vhodné ji používat 2 – 3 krát týdně.

Zdroj úvodnej fotky: Pinterest

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE