Čokoládové zákusky milují všichni a zhřeší při nich často i ty nejzarputilejší maniačky posedlé nejrůznějšími dietami. Takové hnědé koláčky lze připravit opravdu na milion způsobů a můžeme je oživit nějakou zajímavou ingrediencí, která z nich udělá nezapomenutelný recept.
Tak tomu bude i v tomto případě a asi nemusíme říkat, jakou přísadu bude jednoduchý recept na podmáslový koláč obsahovat. Zkoušeli jste už nejlepší koláč z podmáslí? Podmáslí je skvělá zdravá surovina, tak proč ho nepoužít i při pečení?
Tento čokoládový koláč z podmáslí je úplně jednoduchý na přípravu a zvládne ho i úplný začátečník. Jelikož jde o hrníčkový koláč, nebudete potřebovat ani váhu. Těsto máte hotové raz dva, už stačí koláček jen šoupnout do trouby. Vyzkoušíte tento recept na koláč?
Tip pro vás: Jahodové galetky z listového těsta: S vanilkovým krémem i zmrzlinou jsou TOP
Ingredience na jednoduchý hrníčkový koláč z podmáslí
Na klasický velký plech vynikajícího podmáslového koláče budeme potřebovat:
- 3 hrnky polohrubé mouky
- 2 hrnky krystalového cukru
- 1 šálek oleje
- 500 ml podmáslí bez příchutě
- 1 lžičku jedlé sody
- 1 vanilkový cukr
- 4 lžíce kakaa (nebo Granka)
- 2 vejce
Bude se ti líbit: Recept na zdravé palačinky z ovesných vloček a bez cukru
Na potření a polevu si připravíme:
- libovolný džem nebo marmeládu (doporučujeme pikantnější, například meruňkový nebo rybízový)
- 1-2 hořké čokolády
- máslo podle potřeby
Doporučujeme: Banánovo-ovesné lívance – zdravý a chutný start do nového dne
Postup přípravy čokoládového podmáslového koláče:
- Předehřejeme troubu na 180 °C.
- Nejprve vyšleháme vejce s krystalovým a vanilkovým cukrem do pěny.
- V druhé míse smícháme všechny ostatní suché ingredience. Smícháme mouku, jedlou sodu a kakao.
- Do vajec nejprve vmícháme podmáslí, potom postupně suchou směs.
- Těsto mícháme ručně nebo metličkami, dokud nevznikne hmota bez hrudek.
- Plech vymažeme máslem a vysypeme moukou.
- Na plech vylijeme těsto a rovnoměrně ho rozetřeme.
- Pečeme asi 45 minut.
- Během pečení koláče si připravíme polevu ve vodní lázni. Másla přidáme tolik, aby byla čokoládová poleva tekutá, ale zároveň ne příliš, aby dobře ztuhla. Většinou stačí přibližně 50 gramů.
- Když je šťavnatý koláč upečený, potřeme celý jeho povrch džemem a přelijeme čokoládovou polevou (rozpuštěnou čokoládou). Necháme ztuhnout.
Rychlý koláč z podmáslí je prostě vynikající! Šťavnatý, vláčný a lahodný, vhodný ke kávě nebo jako pohoštění pro přátele a návštěvy. Přejeme vám příjemné mlsání!