Největší mýty o klíšťatech: Opravdu jdou jen po sladké krvi?

mýty o klíšťatech

Ne všechno, co se o klíšťatech říká, je skutečnou pravdou. Dokonce kolují mýty o klíšťatech, kterým věříme dodnes. Odkud si ho můžete přinést domů?

Klíšťata se u nás vyskytují od časného jara až do pozdního podzimu. Vzhledem k tomu, že zimy už nebývají tak tuhé a dlouhé jako dříve, klíšťata se začínají objevovat již při teplotě 7 °C.

Tip pro vás: Příznaky nedostatku vápníku: Takto nám tělo naznačuje jeho deficit!

Klíště je trpělivý parazit

Klíšťata jsou v podstatě paraziti, kteří se vyskytují volně v přírodě. Proto bychom se s nimi měli naučit žít. I když se to snadno říká, nesmíme zapomínat na skutečnost, že jsou přenašeči různých nemocí.

Nejčastěji jde o lymskou boreliózu, babesiózu, klíšťovou encefalitidu, bartonelózu, ehrlichiózu apod. Proto každý rok lékaři varují a informují veřejnost o nebezpečí kousnutí klíštětem. Dokonce o tomto parazitovi koluje velké množství chybných informací, které bychom mohli považovat za mýty. Které to jsou?

Doporučujeme: Alergie na kakao: Co všechno může člověku způsobit čokoláda?

Fakta a mýty o klíšťatech
Depositphotos

Fakta a mýty o klíšťatech

Klíšťata jsou malí, ale zajímaví organizmy, které jsou předmětem mnoha mýtů a faktů. Zde jsou některé z nich:

Fakta o klíšťatech:

  1. Příbuzní pavoukům: Klíšťata patří do třídy pavoukovců a jsou příbuzná pavoukům a štírům.
  2. Přenášejí nemoci: Mnoho druhů klíšťat může přenášet nemoci, jako jsou lymská borelióza a klíšťová encefalitida. Opatření proti kousnutí klíštětem jsou proto důležitá.
  3. Velký výskyt: Klíšťata se nejčastěji vyskytují v lesnatých a travnatých oblastech, zejména v teplých měsících, kdy jsou aktivní a vyhledávají hostitele, z nichž se mohou živit.
  4. Mohou přežít dlouhou dobu bez potravy: Klíšťata mohou přežít měsíce až roky bez toho, aby se krmila, v závislosti na teplotě a vlhkosti prostředí.
  5. Jednoduché vyhledávání hostitelů: Klíšťata mají speciální senzory, které jim umožňují identifikovat teplo a chemické látky z potu hostitelů, což jim pomáhá najít vhodného hostitele.

Nejčastější mýty o klíšťatech:

Klíšťata jsou malá, ale často vyvolávají velké obavy. Kolem nich se však točí mnoho mýtů a nepravd, které mohou zkreslit naše vnímání toho, jak s nimi správně zacházet. Zde je několik nejčastějších mýtů o klíšťatech:

1. Klíšťata jsou jen v lesích a na loukách

Mnozí si myslí, že klíšťata se vyskytují pouze v přírodních prostředích, jako jsou lesy nebo louky. Klíšťata se však mohou nacházet i v zahradách, parcích a dokonce i na dvorech domů, kde mají vhodné podmínky.

2. Klíšťata padají ze stromů

Další mýtus tvrdí, že klíšťata spadají z vrcholů stromů. Klíšťata se však ve skutečnosti nacházejí blízko země, na trávě a keřích, kde se přichytí na hostitele, který prochází kolem.

3. Klíšťata jsou aktivní jen v létě

I když je pravda, že klíšťata jsou nejaktivnější během teplých měsíců, některé druhy mohou být aktivní i na jaře a na podzim, pokud jsou podmínky příznivé. V teplejších zimách mohou klíšťata přežít i chladnější období.

4. Klíšťata přenášejí pouze lymskou boreliózu

I když jsou klíšťata známá především jako přenašeči lymské boreliózy, přenášejí také další nemoci, jako je anaplazmóza a klíšťová encefalitida. Je důležité si být vědom všech rizik spojených s klíšťaty.

5. Klíště se může přichytit jen k lidem

Klíšťata jsou paraziti, kteří se živí krví různých hostitelů, včetně zvířat, jako jsou psi, kočky a divoká zvěř. Pokud si přinesete klíště ze zvířete domů, může se přichytit i na vás.

Doporučujeme: Je zázvor opravdu bezpečný? Pokud patříš do této skupiny lidí, rozhodně bys měl být na pozoru

Klíště
Depositphotos

6. Klíšťata nelze odstranit, pokud jsou již přichycena

I když je důležité klíště co nejrychleji odstranit, existují bezpečné metody, jak to udělat. Použijte pinzetu nebo speciální nástroj k odstranění klíšťat a vytáhněte ho jemně a rovně bez otáčení.

7. Klíšťata mohou skočit na člověka

Klíšťata nemají schopnost skákat ani létat. Přichytávají se na hostitele, když se dotknou trávy nebo keřů, a čekají na procházející lidi nebo zvířata.

8. Klíště a sladká krev – pochutnávají si jen na lidech se sladkou krví?

Mnozí vědci hledali souvislost mezi krevní skupinou a klíšťaty. Snažili se zjistit, zda si klíšťata skutečně vybírají krevní skupinu, na které si nejvíce pochutnávají. Žádná souvislost mezi krevní skupinou a klíšťaty však neexistuje. Klíšťata se orientují podle čichu. Vnímají lidské pachy, tělesné teplo a zvýšené množství oxidu uhličitého, který vydechujeme. Na základě těchto faktorů si vybírají svou oběť.

9. Skáčou ze stromů

Ne, klíště není jako veverka. Klíšťata se nacházejí většinou v travnatých porostech, kde přebývají a odkud se mohou dostat na vás. Proto mnozí odborníci nedoporučují sedat si do vysoké trávy.

10. Klíšťata nejdou na světlé oblečení

Bohužel, barva oblečení v tomto případě nehraje žádnou roli. Ať si na procházku do lesa vezmete tmavé nebo světlé oblečení, klíště to neovlivní. Světlé oblečení má pouze tu výhodu, že na něm klíště lépe uvidíte. Při procházce lesem byste však měli být vybaveni především vyššími ponožkami, dlouhými kalhotami a tričkem s dlouhým rukávem. Jedno je jisté – klíštěti se hůře šplhá po hladkém materiálu.

11. Je třeba ho nejdříve udusit a až potom vytáhnout

Doposud se říkalo, že pokud se vám klíště zakouslo do pokožky, je nutné ho vytočit po směru nebo proti směru hodinových ručiček. Rady babiček také doporučovaly klíště nejdříve pokapat olivovým olejem, máslem nebo mastí a teprve potom ho vytáčet. Vězte však, že klíště se do pokožky nezavrtává, ale zakousne se. Proto je nejlepší ho jemně vykývat pomocí pinzety.

12. Klíště chytíte jen v lese

Ve skutečnosti klíšťata žijí kdekoliv, kde je alespoň kousek travnatého porostu. Můžete si ho domů přinést klidně i z procházky v městském parku. Proto se doporučuje používat repelenty proti klíšťatům.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE