Také rádi připravujete francouzské brambory? Francouzské brambory jsou oblíbeným jídlem, které má své kořeny ve střední Evropě, i když název může mylně naznačovat francouzský původ. Tento pokrm se připravuje z brambor, vajec, cibule a uzeniny, které se vrství do pekáče a obvykle zapékají se smetanou. Výsledkem je chutné, syté jídlo s krémovou konzistencí a zlatavou kůrkou na povrchu.
Francouzské brambory patří k pokrmům, které provoní celou kuchyň a málokdo jim odolá. Toto oblíbené jídlo lze připravit z různých druhů ingrediencí, ale jeho základem jsou brambory, uzeniny a vejce. Zvládne ho připravit i začátečník v kuchyni a s dobrým receptem z něj můžete vytvořit domácí specialitu.
Jak na přípravu francouzských brambor? Je ve vašem receptu zakysaná smetana nebo smetana na vaření? Používáte klobásky, nebo volíte něco méně kalorického? Vyzkoušejte tentokrát náš recept!
Tip pro vás: Oblíbený coleslaw salát ve zdravější verzi – fit a stále chutný
Ingredience na nejlepší francouzské brambory s klobásou:
- 500 g brambor
- 1 menší pór
- 200 ml smetany na vaření
- 100 g slaniny Bacon Mecom premium (85 % vepřového boku)
- 1 laborecká klobása Mecom
- 4 vejce
- 1 polévková lžíce másla
- sůl a mletý černý pepř
- čerstvá petrželová nať na ozdobu
Doporučujeme ochutnat: TOP recepty na zdravé jednohubky – 9 pochoutek, které jsou hotové raz dva!
Lucia Hausknechtová Lucia HausknechtováRecept na francouzské brambory – jak připravit dokonalé francouzské brambory?
Příprava receptu je velmi jednoduchá, a pokud si předem připravíte ingredience, nezabere mnoho času. Nejprve dáme vařit brambory ve slupce, které budou po 30 minutách hotové. Po krátkém ochlazení je oloupeme a nakrájíme na přibližně 0,5 cm plátky.
Během vaření brambor uvaříme natvrdo také dvě vejce, která po uvaření oloupeme a nakrájíme na plátky. Abychom měli vše připravené, nakrájíme na tenké plátky i laboreckou klobásu.
Na rozehřátou pánev vložíme nadrobno nakrájenou slaninu a menší pór a necháme je pár minut opékat. Mezitím v misce rozmícháme smetanu na vaření se dvěma vejci, osolíme a opepříme.
Zapékací mísu vymažeme máslem a začneme pokládat první vrstvu brambor. Na ně položíme opečenou slaninu s pórkem a plátky vajec. Poté následuje opět vrstva brambor. Vše zalijeme smetanou smíchanou s vejci, ale použijeme jen přibližně 2/3 celého množství. Dále navrstvíme plátky klobásy a poslední vrstvou budou brambory. Přikryjeme alobalem a dáme na 30 minut péct do trouby při 180 stupních.
Poté alobal odstraníme a brambory zalijeme zbytkem smetany. Necháme dopéct dalších 10 minut. Před servírováním posypeme zapékané brambory petrželovou natí. Dobrou chuť!
Doporučujeme ochutnat: Jednoduchý recept na sýrové pagáčky: Chutnější jsi ještě nejedla!
Lucia Hausknechtová Lucia HausknechtováExtra tip – francouzské brambory s mletým masem
Pokud chcete vyzkoušet chutnou obměnu klasických francouzských brambor, můžete do receptu přidat mleté maso. Chuť francouzských brambor s mletým masem si vás určitě získá. Tento variant dodá jídlu extra hloubku a zasytí i ty největší jedlíky. Stačí, když na pánvi orestujete mleté maso s cibulí a česnekem, přičemž ho dochutíte solí, pepřem a oblíbenými bylinkami, jako je tymián nebo majoránka.
Mleté maso se poté vrství mezi plátky brambor a vajec, podobně jako uzenina v tradičním receptu. Tento variant můžete doplnit také strouhanou mrkví nebo paprikou pro extra chuť a barvu. Po zalití smetanou nebo bešamelem a zapékání v troubě získáte ještě sytější verzi francouzských brambor, která je ideální pro rodinné obědy nebo večeře.